Keskkonnakaitsjate heakskiidul korraldavad meelelahutusfirma Aidem Pot ja Jõelähtme vald augusti alguses ilutulestikuvõistluse, millega loodetakse looduskaitse all oleva Jägala joa juurde meelitada kuni 20 000 inimest.

5. augustil toimuv ilutulestikupidu Suur Pauk 2000 on kõigi aegade esimene Jägala joa ääres toimuv rahvusvaheline suurüritus, mille tarvis ehitatakse üle joa 32,5 meetri pikkune ajutine sild.

"Vesi ja tuli on mõlemad maagilised ja võimas juga sobib hästi kokku taevasse lendava tulega," leidis Suure Paugu peakorraldaja Eduard Tani. "Ilutulestikuvõistlust saaks pidada iga põllu peal, aga Jägala juga ja rajatav sild on väga huvitavad lisavaatamisväärsused."

Vald ootab turiste

Jõelähtme vallavanem Taimi Saarma on nimetanud ilutulestikupeo võõrustamist esimeseks sammuks Jägala joa maine tõstmisel turismiobjektina."Jõelähtme valla vaatamisväärsused, eriti looduskaunid Jägala juga ja Rebala kaitseala sobivad ideaalselt puhkamiseks inimesele, kes ei soovi pealinnast kaugemale sõita," kommenteeris Saarma. Saarma sõnul peab valla juhtkond oluliseks oma turismiobjekte tõhusamalt propageerida ja Jõelähtme valda tulevikus rohkem külalisi meelitada. Praegu on Jägala joa ümbrus Maardu ja Lasnamäe elanike hulgas populaarne piknikupaik, nädalavahetuseti on jõe kaldad pikitud lõkkeseltskondadega.

Eesti kõrgeim, kaheksameetrine Jägala juga asub Tallinnast 25 kilomeetri kaugusel ja on looduskaitse all. Harjumaa keskkonnateenistuse juhataja Jaan Pikka sõnul on Jägala joa ümbrus looduslikult küllaltki hea taluvusega ja ilutulestikku vaatama kogunevad massid Jägala ümbrusele ohtu ei kujuta. Pikka sõnul on keskkonnakaitsjate põhiline nõudmine, et korraldajad parkimise suudaksid ohjes hoida ja et nad peoplatsi pärast ära koristaks. "Eks iga suurüritus on teatud mõttes riskantne, aga Suure Paugu korraldajad võtsid meiega väga varakult ühendust, kõik on kooskõlastatud ja meie poolt on ürituse toimumiseks roheline tee," ütles Pikka.

Juga raske lõhkuda

Suur Pauk 2000 korraldajafirma Aidem Pot juhatuse esimehe Auris Rätsepa kinnitusel on ilutulestikuvõistluse korraldamisel arvestatud suure publikuhuviga. "Midagi hävitada ega lõhkuda pole Jägala joa juures võimalik. Halvim, mis saab juhtuda, on see, et publik joob joast vee ära." See, et mõned puuoksad ära murtakse, on Rätsepa sõnul massiürituse puhul paratamatu.

Rätsepa sõnul on Jägala juga suurürituste korraldamiseks väga sobiv just tänu oma asukohale Tallinna külje all.

Et keegi peomeeleolus joast alla ei kukuks, ehitatakse joa ette 1,5 meetri kõrgune turvaaed. Külaliste turvalisuse tagamiseks ääristatakse ka rajatav sild kahemeetriste piiretega.