Äikesepilves võivad tekkida keerised, mis ulatuvad maapinnani ning tormituule kiirus võib ulatuda 30 meetrini sekundis ja enam, ütles Tallinna ilmajaama ilmaprognooside osakonna juhataja Merike Merilain.

Eile õhtul ka Tallinnas puid murdnud ja Harjumaa päästeteenistuse jalule ajanud torm peaks täna jätkuma. Sünoptik Krista Odakivi sõnul kestab pööristormi oht nädala lõpuni.

Eile pärastlõunal tegid Eesti Päevalehe reporter ja fotograaf lennukiga tiiru üle Eesti. Jõgevamaal Vaimastveres jooksid läbi kõrge metsa paarkümmend meetrit laiad murtud puude ribad. Tugevad puud olid ööl vastu eilset nagu saega umbes kahe meetri kõrguselt maha lõigatud.

Vaimastvere hooned olid peaaegu kõik kannatada saanud. Vanematelt ehitistelt oli tuul katuse viinud ja seinad ümber lükanud. Kasvuhooneid Vaimastveres enam pole.

Eile teatas valitsus, et inimestele sellist kahjut ei korva. ”Oma vara kindlustamine on iga inimese enda asi. Valitsuse toetuse eesmärk saab olla näiteks peavarjuta jäänud inimeste ulualla aitamine, kuid kahjude hüvitamine ei tule kõne alla,” ütles eile justiitsminister Märt Rask.

Tõravere ilmateadlase Ain Kallise sõnul pole Eesti trombid seotud Euroopas möllava tormiga.

“See front võib ulatuda küll mitmele maale, aga sellised tormipuhangud kaasnevad ikka külma ja sooja õhumassi kokkusaamisel ning praegu on see lihtsalt Eesti kohal,” ütles Kallis. “Sellisel tasemel tormid pole midagi ekstra erilist ja need tekivad sageli äikesepilvede alla.”

Rekordiline trombiaasta oli Eestis 1998, kui registreeriti

23 keeristormi.