“Kunstilaada müük polegi nii tähtis, kui tutvustamine,” ütles laada korraldaja Helgi Polli. Laadal osalemine on toonud tellimusi, on sõlmitud lepinguid ostjatega Eestis ja välismaal. Näiteks presidendi kantselei ostis viimaselt kunstilaadalt mitu tekstiilikunstnik Helen Kauksi vaipa.

“Terves maailmas suureneb huvi autoriteoste järele,” selgi-tas Polli. Tallinna külastavad välisturistid tahavad osta ehteid, tekstiili või keraamikat, mida on olemas vaid ainueksemplar või piiratud autoritiraaÏ. Sellised kunstilaadad loovad välismaal Eestile arenenud kunstimaa mainet, mis omakorda suurendab välismaalaste huvi Eesti vastu.

Kunstilaata korraldatakse juba kümmekond aastat ja selle idee tuli Kanadast, kus sellised laadad on populaarsed. Tänavu korraldas Tallinna linnavalitsus koguni võistluse parima kunstilaada kujunduse loomiseks. Konkursi võitis disainer Tiit Tael, kelle loodud suure rattaga kärudele laada eksponaadid nüüd peavad ära mahtuma. Kärude taha asuvad kunstnikud, kes jõudumööda Tallinna vanalinna sobivatesse rõivastesse riietuvad. 45 kärule mahuvad umbes saja kunstniku pisiekspositsioonid.

“Kunstilaat on õpetanud tihti omaette nurgas nokitsevaid kunstnikke klientidega suhtlema,” ütles Polli. Et suur osa kundedest on välisturistid, paneb laat proovile ka keeleoskuse.

Laadal on põhiliselt tarbekunst, maali ja graafikat vähem. Laadakülaliste huvi ehete, tekstiili, keraamika ja klaasi vastu on suur. “Põhiliselt ostetakse väiksemaid asju,” ütles tekstiilikunstnik Polli. “Minult ostis üks Ameerika advokaat suure naisakti, mille lubas kööki üles riputada,” ütles Helgi Polli abikaasa, maalikunstnik Heitti Polli.

Kunstilaat on mitteäriline projekt, mis tutvustab kunstnike tegemisi. Kuigi laadal osalemiseks peab kuuluma kunstnike liitu, saavad tänavugi laadale oma töid tuua mõned sepad ja pottsepad.

Seekordse kunstilaada oma-pära on muusikakava. Laada-

platsi kõrval asuval laval esinevad Lembit Saarsalu, Kärt Tomingas, Henry Laks.

Kunstilaat on Raekoja platsil avatud pühapäeva õhtuni ja seda on kavas korrata 3.–7. augustil.