”Sadamasse sissesõiduload on rahvusvahelisel tasandil formaalse tähendusega, sellist luba vajab iga laev, kui ta soovib teise riigi vetesse sõita,” selgitas Portugali naisõiguslaste pressiesindaja Michelle Voogd tekkinud olukorda.

“Ka seekord kontakteerus laeva kapten tavapäraselt sadamaga, kuid üllatuseks teatati, et laev peab jääma rahvusvahelistesse vetesse ootama. Seejärel saabus mõne aja pärast Portugali ametivõimudelt faks, mis keelas laeval randumise.”

Borndiep kuulub Hollandis registreeritud mittetulunduslikule naisõiguslaste organisatsioonile Women on Waves. Laeva pardal on kliinik, mille koolitatud meditsiiniline personal teeb aborte riikides, kus raseduse katkestamine on seadusega keelatud.

Organisatsiooni ajaloos pole taoline naiste õiguste eest seisev protestiaktsioon esmakordne. 2001. aastal külastati laevaga Aurora Iirimaad ja 2003. aasta juunis seisis Poolas, Wladyslawowo sadamas laev Langenort kaks nädalat. Kuna laev oli Poola võimude tugeva järelevalve all, õnnestus selle aja jooksul aidata vaid kümmet hädasolijat.

Portugali valitsus, eesotsas kaitseminister Paulo Portas’ega, põhjendab loast keeldumist asjaoluga, et organisatsioon Women on Waves tahab riiki tuua keelatud medikamente ja preparaate, mis võivad ohustada rahva tervist.

Lisaks sellele püüdvat valitsus otsusega ära hoida ka võimalikke meeleavaldusi ja seadusevastaseid väljaastumisi, mida nais-õiguslased kavandavat.

Otsuse tekst edastati ka Hollandi Suursaatkonnale Lissabonis. Kohaliku uudisteportaali SIC andmetel lubas Hollandi valitsus Portugali diplomaatiliselt mõjutada, kui viimane oma otsusest ei loobu. Women on Waves’i esindajate sõnul rikub Portugali valitsuse otsus EL-i liikmesriikide vahel kehtestatud vaba liikumise printsiipi Euroopa Liidus.

Portugali ametnike otsuse muudab alusetuks ja suisa koomiliseks fakt, et sarnase toimega tablett nagu ujuvkliinikus kasutatav RU-486, on kohaliku päevalehe A Capital väitel Portugalis juba olemas, sellel on vaid teine nimi – Cytotec.

“Traumapunkti tuuakse sageli suure verejooksuga naispatsiente, kes on kasutanud Cytoteci,” kinnitas A Capitalile anonüümseks jääda sooviv arst. Portugali mustal turul müüdavat Cytoteci kasutatakse just nimelt raseduse katkestamiseks.

Ka naisõiguslase Helena Pinto väitel on võimude otsus naeruväärne.

“On kohatu väita, et korralikke vahendeid ja ravimeid kasutav ujuvkliiniku personal võib rahva tervist ohustada riigis, kus naised lootusetult vahendeid valimata ja seadust rikkudes end aidata püüavad.”

Women on Waves käsikäes Portugali naisõiguslaste organisatsioonidega (Acēćo Jovem para a Paz, Clube Safo, Nćo Te Prives ja UMAR ), kes avaliku debati tekitamiseks ujuvkliiniku siia kutsusid, pöördusid abipalvega rahvusvahelise õiguse poole ning süüdistavad Portugali valitsust rahvusvaheliste seaduste rikkumises.

“Me pöördume kindlasti rahvusvaheliste ametkondade poole, kui Portugal meile randumiseks luba ei anna. Tegemist on naeruväärse ja alusetu põhjendusega ja selge on ka see, et tegemist on eelkõige poliitilise otsusega, millel pole mingisuguseid juriidilisi tagamaid,“ kinnitas Michelle Voogd. Ka Women on Wawes’i advokaat Daniel Andrade on samal arvamusel.

Häbistatud ja alandatud naised

Kuna sügavalt katoliiklikus Portugalis on abort seadusega keelatud, tuleb toimida n-ö nurga taga. Igal aastal katkestatakse, peamiselt isehakanud ano-nüümsete nurgataguste tohtrite poolt, illegaalselt vähemalt 20 000 – 40 000 rasedust, mille tagajärjel satub umbes 5000 naist tüsistustega haiglasse. Viimase 20 aasta jooksul on enam kui sada naist tüsistuste tõttu surnud.

Avalikkuse survel on Portugalis viimase viie aasta jooksul püütud kahel korral seadusandlust muuta ja abordi tegemine legaliseerida, kuid püüdlused on nurjunud. Abort on Portugalis lubatud ainult siis, kui rasedus seab ohtu naise elu, tema füüsilise või vaimse tervise, või kui naine on vägistatud.

Malta, Poola, Iirimaa ja Portugal on Euroopas riigid, kus abordi tegemine on seadusega kitsendatud, kuid aktiivselt tegeldakse seadusvastase abordi sooritanud arstide, meditsiiniõdede ja naiste kohtu alla saatmisega ainult Portugalis. Seaduserikkujaid ootab kolmeaastane vanglakaristus. Konservatiivsed seadused on hoogustanud naaberriiki Hispaaniasse nn aborditurismi, kuid see ei ole kaugeltki kõigile hädasolijatele taskukohane. Portugali maapiirkondades, kus elatustase on tunduvalt madalam kui linnades, pöörduvad paljud abivajajad endiselt ainsa võimalusena siiski nurgataguste doktorite poole.

Uue, abordi legaliseerimiseks korraldatava referendumi algatamiseks, koguti 2004. aasta jaanuaris 120 000 allkirja, kuid tollane peaminister Durćo Barroso (praegune Euroopa Komisjoni president) peatas referendumi korraldamise, vaatamata sellele, et juba juunis 2002 kiitis Euroopa Parlament heaks abordi legaliseerimist soovitava “Lancker´i raporti” eesmärgiga abort legaliseerida vältimaks kurbi tagajärgi.

Portugali naisõiguslased nõuavad 30 aastat tagasi lõppenud Salazari-aegse diktatuuri ”jäänuste” likvideerimist ja on sügavalt imestunud, et tänapäeva Euroopas alandatakse miljoneid naisi, kel puudub endiselt enesemääramise õigus.

Rohkem kui 25 naist kannavad praegu vanglakaristust abordi tegemise eest. Neid koheldakse kohalikus meedias kui suurimaid kriminaalkurjategijaid.

Borndiep loksub endiselt merel

Borndiep, mis kohalikus ajakirjanduses on ristitud “abordilaevaks” (Barco do Aborto), ei ole aktivistide pingutustele vaatamata siiani saanud Portugali võimudelt luba siseneda Figueira da Foz’i sadamasse. Alus loksub endiselt avamere lainetel 15 meremiili kaugusel rannikust.

Portugali parempoolne valitsus teatas jäärapäiselt, et nad ei kavatse teha mingisuguseid järeleandmisi ja kasutavad vajadusel jõudu takistamaks laeva sisenemist riigi territoriaalvetesse. Merevalitsus (Estado do Mar) keelas muu hulgas ka ajakirjanikel laeva pardale mineku.

Hoolimata relvajõudude järjepidevatest hoiatustest, toimetasid ajakirjanikud laevale värskeid toiduaineid ja vett, kasutades selleks vana 17 meetri pikkust puksiiri Capitćo Capela.

Esmaspäeva õhtupoolikul teatas noorsotsialistide (sotsiaaldemokraadid) peasekretär Pedro Nuno Santos TSF uudisteagentuurile antud intervjuus, et nad on valmis kasutama väikest laeva selleks, et transportida neutraalvetes Portugali sõjalaevade valve all seisva Borndiep’i pardale naisi, kes selleks soovi avaldavad.

Samuti on vasakpoolsete partei (Bloco de Esquerda) mõistnud Portugali valitsuse otsuse hukka ning nimetas seda “häbiväärseks ja seadustega vastuolus olevaks otsuseks, mis on poliitiliselt represseeriv”.

Women on Waves selgitab

Organisatsiooni Women on Waves tegevus ei seisne kaugeltki ainult raseduse katkestamises. Nende peamine eesmärk on igakülgene seksuaalnõustamine, mis on muu hulgas suunatud ka teismelistele. Siinkohal olgu ka mainitud, et Portugalis on teismeliste rasestumine üks Euroopa suurimaid – 1000 rasestunust on teismelisi 250.

Hollandi lipu all seilaval laeval Borndiep asuv naistenõuandla-kliinik on Hollandi võimude poolt inspekteeritud ja neil on vastav tegevusluba. Laeval töötavad arstid ja muu meditsiiniline personal on erialase haridusega.

Laeval oli plaanis saabuda Figueira da Foz´i sadamasse, et võtta pardale raseduse katkestada otsustanud naised, kellega sõidetakse rahvusvahelistesse vetesse, kus laeval kehtivad lipumaa seadused.

Rasedus katkestatakse algstaadiumis (kuni 6 1/2 nädalat), seejärel pöördutakse sadamasse tagasi. Enne abordi tegemist informeeritakse patsiente abordi võimalikust kahjulikkusest ja antakse samas ka psühholoogilist abi. Protseduur kestab ca kaks tundi.