EÜL-i asutasid 1991. aastal üheksa üliõpilasesindust, esimesse juhatusse kuulusid Sulev Alajõe, Kaarel Tarand ja Agu Vahur.



"Oleme tõestanud ennast kolmanda sektori ühe suurima organisatsioonina ja partnerina riigikogule ning Vabariigi valitsusele, kelle kaudu mõjutame tudengisõbraliku kõrghariduspoliitika käekäiku. Kui üliõpilaskondade platvorm kogub kõigi erakondade toetuse, oleme oma tööd hästi teinud" ütles EÜL-i juhatuse esimees Heiki Lemba.



25. novembril toimub rahvusraamatukogus EÜL-i üldkogu, kus võetakse vastu üliõpilaste ühine platvorm 2007. aasta riigikogu valimisteks, mis käsitleb üliõpilaste ootusi tulevasele parlamendi ja valitsuse koosseisule.



Üldkogul jagatakse esimest korda EÜL-i teenetemärke, mis antakse taasiseseisvunud Eesti Vabariigi silmapaistvamatele üliõpilasesindajatele. Teenetemärkide laureaadid on Leif Kalev (kuldmärk), Lauri Kööp, Raul Järg ja Piret Hartman (kõik hõbemärgid), Ivar Liivamägi, Tarvo Sarmet ja Kadri Kiigemaa (teenetemärgid). EÜL-i sünnipäevapidu toimub samal õhtul Mustpeade majas.



Eesti üliõpilaskondade liit on 1991. aastal asutatud Eesti üliõpilaskondade katusorganisasioon, mille eesmärgiks on üliõpilaste õigustest ja huvidest lähtuvalt mõjutada kõrghariduse keskkonna arengut. 1993. aastast on Eesti üliõpilaskondade liit rahvusvahelise ISIC kaubamärgi ametlik esindaja Eestis.