„Mult varastati minu idee,” ütles VK eragümnaasiumi direktor Vladimir Kornijenko. Tema sõnul on uue kooli asutamine võrreldav taskuvargusega.

Kornijenkol polnud aimugi, et aastaid tema koolis töötanud õpetajal oli plaan ise kool püsti panna. „Tal [Jekaterina Gridneval] olid suured ambitsioonid. Isa on tal miljonär ja kinkis 40-miljonilise maja. Selle asemel et otsida kaadrit ja ressurssi, hakkas ta minu õpetajaid ja õpilasi lahkuma moosima. Lubas raha,” nentis ta.

Direktor on nördinud

Direktori sõnul toimus kogu tegevus tema selja taga ning ühel hetkel sai selgeks, et kooli 40 õpetajat ja suurem osa õpilasi lähevad sügisest hoopis Sakala eragümnaasiumi. „Tal pole midagi enda oma – need on ainult minu ideed. Ma olen juba18 aastat seda kooli juhtinud, otsisin neid õpetajaid ja programme pikki aastaid. Ta varastas kõik,” oli Kornijenko nördinud.

Kornijenko sõnul ei jäägi tal muud üle kui kooliaasta alguses nullist alustada. „Vaatan õudusega kõrvalt, kuidas kõik järsku ära osteti,” ütles ta. „Tean end ja oma jõudu ja ma alustan nullist.”

Sakala eragümnaasiumi oma­nik ärimees Valeri Gridnev, kellele varem kuulus ka ehituspoodide kett Ehituse ABC, ostis maja poole aasta eest haridus- ja teadusministeeriumilt 31 miljoni krooni eest.

„Tuli just õige hetk – sobiv asukoht ja sobiva hinnaga saime maja kätte,” rääkis Gridnev. Kooli direktorina alustab septembris tööd tema tütar Jekaterina Gridneva.

„See ei ole äriprojekt, rohkem heategevus,” ütles Gridnev. „Vene laste jaoks pole praegu selliseid korralikke erakoole nagu Rocca al Mare.” Tema sõnul on õpetajate ja osa õpilastegi VK eragümnaasiumist äratulemise põhjuseks see, et koolimaja on halvas korras ning õppe kvaliteet pole kõige parem.

„Mina mingit reklaami ei teinud, nad tulid ise ära,” kinnitas Gridnev. Tema sõnul oli „mäda” terve kooli juhtimine. „Kui on normaalne kollektiiv, siis kas oleks see võimalik?” arutles Gridnev. Samal ajal lisas ta, et tegi pakkumise tulla uue kooli direktoriks ka Kornijenkole, kuid too keeldus. Samuti olid uuest koolist huvitatud VK eragümnaasiumi lapsevanemad. „Nad ise palusid presentatsiooni teha,” ütles Gridnev. Tema sõnul koolis uuest õppeasutusest rääkimas ei käidud.

Kommentaar

Ministeerium: konkurents on arendav

•• Haridus- ja teadusminis­-teeri­u­mi üldhariduse osakonna juhataja Irene Käosaar nentis, et pole tekkinud olukorraga kursis. „Samas ei tohiks ükski kool, kes pakub oma õpilastele mitmekülgselt head õpet nii turvalise õpikeskkonna kui ka õpisisu osas, olla mures. Õppekava, mida saaks „varastada”, on ju vaid paber – protsessiks muudab selle kool ise, seega ei tohiks ühe tugeva kooli teke kuidagi nõrgendada teist tugevat kooli,” ütles Käosaar.

Head konkurendid

Valib laps ja lapsevanem

•• Tema sõnul on kõik koolid haridusmaastikul üksteisele konkurendid, seda küll heas mõttes. „Teeb ju just lapsevanem või siis õpilane ise valiku, kuhu kooli ta suundub, ja kuigi põhikooli ulatuses on kriteerium eelkõige kodu lähedus, teeb vanem ikkagi teise valiku juhul, kui kool ei loo tema lapsele turvalist ja rikastavat õpikeskkonda. Terve konkurents paneb koolid olukorra ette, kus tuleb pidevalt analüüsida oma tööd ja õpilaste ning nende vanemate rahulolu. Sellest lähtuvalt viiakse koolides läbi erinevaid arendustegevusi. Seega on konkurents vaid arendav tegur,” kinnitas Käosaar.

•• Sakala eragümnaasiumis alustab kooli teatel sügisel õppimist üle 200 lapse. Kool on valinud humanitaarainete õppesuuna, rõhk on eesti, saksa ja inglise keele õppel.