Aga mitte selline strateegia, kus suhtlusvõrgustikes ja fännide seas iga päev kümme korda vastavaid üleskutseid tehakse. Laika Virgini strateegia oli lihtsalt ilmuda välja justkui mitte kuskilt ning siis kõrgustesse tõusta. „Alguses me muidugi natuke hääletasime ise ka enda poolt, aga viimasel ajal pole pidanud selleks oma näpukesi kulutama,” kratsib bassimees Indrek Ups pead. Kuid süntekamängija Andero Nimmer on kindel, et inimesed tundsid neis midagi head ära. Ühtlasi usub Indrek, et „Nähtamatu” video eristub – see on ju see karusselli-video.

Esimesest kahest loost, mis on muusikanäljastele ja uudishimulikele avalikuks tehtud, ei tohiks aga midagi järeldada. Sest kalendrisügise lõpuks ilmuv plaat tuleb nii eklektiline, et poisid on juba valmis segaduses inimeste/kriitikute käest peksa saama. Ühelt poolt on see kuulajatele elu huvitavamaks tegemiseks, teisalt teeb selline ülesanne nende endi töö põnevamaks. Kolmandaks on kokku tulnud eri muusikaliste huvidega inimesed: Indreku funky ja hiphopi kartoteek, Andero vana kooli pop ning lõpuks laulja Freddy kiindumus Beach Boysi. Viimasest (ja ehk ka džässlaulu õpingutest) on tekkinud Laika Virgini praegu veel iseloomulik falsetiga vokaal. Paar päeva tagasi õpetati Freddy ka madala häälega laulma. („Ma arvan, et falsetis laulmine hirmutab natuke inimesi,” tõsineb Andero. „Jah, siis on kohe pede ju,” ironiseerib Indrek.)

Alguses nokitsesid muusika kallal tööd teha Andero ja Indrek kumbki omaette, siis hakkasid nad teineteisele oma oopusi kuulata saatma ja teineteisele takka kiitma. „Me olime nagu mingid hullumeelsed, kes sonisid, et on andekad,” naerab Andero. „Aasta aega lasime inimestele oma demosid ja kiitsime: „On ju nii hea!”. Selle peale inimesed köhatasid kohtlaselt.” Siis hakkasid aga mõned autoriteedid asja tuuma mõistma, asi hakkas end õigustama ja varsti oli tandemiks liitunud poistel taskus plaadileping Chalice’i ja Tommyboy plaadifirmaga Superbandiit.

Keedavad klišeed kompotiks

„Meil läks ikka aasta, mil me tegime väga palju, sadu halbu lugusid,” tunnistab Andero ja Indrek nendib, et ka see periood tuleb bändidel läbi teha. „Ja alles siis hakkas meil ühel hetkel klikkama.” See periood läbiti salaja. „Me tuleme hoopis teistmoodi, kui teised on tulnud. Ja teeme hoopis teistmoodi albumi,” paljastab Andero bändi strateegia.

„Meie muusika tekitab kindlasti väga palju eri emotsioone,” usub Andero. „Mõned võivad meid jälestama hakata, teistel tekib kindlasti palju küsimusi, näiteks et kas see on nali. Ma arvan, et me manipuleerime natuke kuulajatega ja keedame palju popi klišeesid kompotiks kokku. Kuid eesmärk ongi, et muusika kedagi külmaks ei jätaks.”

Plaadil, kus pidavat olema väga palju väga erinevaid lugusid, teevad kaasa näiteks Marten Kuningas (kõigile väikestele tüdrukutele mõeldes), Kene Vernik (kõigile väikestele poistele mõeldes), Robin Juhkental, Sergo Vares, Tommyboy ja Chalice.

„Mulle tundub, et see plaat tuleb lihtsalt nii hea!” teatab Andero. Üleliia suuri ootusi nii ei teki? „On ka põhjust, sellist asja pole Eestis tehtud,” lubab ta.

„On öeldud, et me kõlame, nagu Vaiko Eplik oleks liitunud Code One’iga,” sõnab An­dero. „Aga meil on väga palju lugusid, mida Vaiko Eplik ei julgeks teha. Näiteks kolme akordi laule.”

Laika Virginit mõjutavad lisaks kogu maailmas olevale muusikale filmid, raamatud või öisel tänaval vastu jalutav, peolt tulev inimpunt. Kuid seda nad ei arva, et lugu peaks kuskilt klaasipõhjast ise tulema. „Tegema peab, ise ei tule mitte midagi,” nendib Indrek tammsaarelikult. „Tee tööd ja näe vaeva, siis tuleb ka Jarek Kasar.”

Veel aasta tagasi poleks poisid uskunud, et teevad Kasari ehk Chalice’iga plaadi. Käisid vaid tema kontsertidel, kus mees tundus kaugel ja kättesaamatu. Nüüd seavad nad juba üles tingimusi oma tulevase plaadi kuulamiseks – „Võta aega,” tsiteerivad nad klassikuid, „kui meie plaati kuulama hakkad. Kes ei jõua kõike ühe korraga ära kuulata, võib ka väikese pausi teha. Kes ei jõua tervet rehkendust teha, tehku pool. Ja kui hästi läheb, siis sa tahad seda uuesti ja uuesti kuulata. Plaadi kuulamise kõrval võib näiteks joonistada ja pildid bändile saada. Kui tekib tunne, siis võib ka tantsida. Ja kui viis korda oled plaadi korralikult läbi kuulanud, siis võib kuulamise kõrvalt juba kõike teha. Tegelikult on kõrvalised tegevused plaadi hinna sees. Kõike võib.”

Kes nad on?

Laika Virgin

•• Andero Nimmer – klahvpillid, trummimasinad

•• Indrek Ups – bass, elektrikitarr

•• Freddy Schmidt – vokaal, elektrikitarr, akustiline kitarr

•• Joosep Voolmaa – trummid

Vaata ka:

www.myspace.com/laikavirgin