November on linna turistidest tühjaks teinud ja seega on linnapilt mõnusalt aeglane. Elu kulgeb omas rütmis ning kuigi inimesed pole ülearu rikkad, on nad rõõmsad. Ühtegi allapoole keerdunud suunurkadega kurja vanainimest Lissabonis küll ei näe. Neid lihtsalt ei ela seal, ja tundub, et neid pole terves Portugalis.

Lennujaamast kesklinna

Lissaboni lennujaam on Tallinna kõrval üks väheseid Euroopas, mis asub kesklinnast n-ö kiviviske kaugusel. Aerobuss nr 91 sõidab lennujaamast kesklinna iga 20 minuti järel. Pileti saab osta bussist ja see maksab ligikaudu 55 krooni (3,50 eurot). Sama piletiga saab sama päeva jooksul sõita nii metroos kui ka bussis ja trammis. Eestis müügil olevaid Portugali-teemalisi teatmikke ei tasu siiski täielikult tõe pähe võtta, sest teave neis on osaliselt vananenud. Näiteks kui varem sai tõesti Portugali lennufirmaga TAP lennanu pardakaardi ettenäitamisel aerobussiga kesklinna sõita tasuta, siis see soodustus paraku enam ei kehti.

Takso

Takso on taskukohane. Sõit lennujaamast seitsme kilomeetri kaugusel asuvasse kesklinna maksab ligikaudu 125–188 krooni (8–12 eurot). Oluline on teada, et turisti puhul lisandub sõiduhinnale automaatselt pagasitasu (sõltuvalt taksofirmast umbes 1–2 eurot). Kuigi tõmmud ja naerusuised Portugali mehed tõmbavad esimese asjana lahti auto pakiruumi, ärge kiirustage käsipagasit kohe sinna panema, vaid võtke see endaga salongi kaasa. Siiski – väike jootraha teeb niigi rõõmsa taksojuhi veel rõõmsamaks.

Tramm

Kuulsad (köis)trammid viivad linna kolmele kõrgemale künkale ja on kõige meeldivamad ühissõidukid. Kui tippajal on ajaloohõngulised trammid uudistajatest pungil, siis hilissügisel, mil linn on turistidest tühi, saab vaevata istekoha akna all. Et linna kõige paremini näha, sõitke kuulsate kollaste trammidega nr 28 ja 25. Ainuke kiire liin, nr 15, sõidab uuemat trammiteed pidi Praça da Figueirast Belémi (nimi tähendab Petlemma) ja Algési.

Belémi peamisi vaatamisväärsusi on saapakujuline Belémi torn ja Hieronymuse klooster. 16. sajandi alguses rajatud suurejoonelisse kloostrisse pääseb tasuta pühapäeval enne kl 14 ja riigipühadel. Jõe äärde ehitatud ja manuelismi pärliks peetavasse Belémi torni pääseb turismihooaja lõppedes tasuta. Belémist sisemaa poole jäävale alale on koondunud Lissaboni uhkeimad elumajad ja saatkonnahooned.

Metroo

Metroo on väike, kompaktne ja linnaosadega tutvumiseks parim. Rohelist värvi krediitkaardi suurune päevapilet maksab ligikaudu 59 krooni (3,75 eurot) ning sama piletiga saab sõita ka bussi ja trammiga. Metroopileteid saab osta automaadist ning kui plaanite Lissaboni jääda kauemaks kui üheks päevaks, ei tasu päeva lõppedes piletit ära visata. Samale piletile saate järgmisel päeval uuesti raha laadida. Muidu lisandub uue päevapileti ostul lõppsummale ligikaudu 8 krooni (0,50 eurosenti). Sama süsteem kehtib ka rongiga liiklemisel.

Metroo päevapiletiga pääseb vaatama ka mõningaid vaatamisväärsusi. Üks selliseid on Santa Justa lift, mis veab mugavavõitu tüüpe ja turiste Baixast karmeliitide kiriku varemeteni. Kuigi räägitakse, et selle lifti autor on Pariisis torniga kuulsust kogunud Gustave Eiffel, pole see tegelikult nii. Au kuulub siiski Eiffeli õpilasele Raoul Mesnier de Ponsardile. Tõstukiga terrassile jõudes on Baixa, Rossio ja allapoole jääv São Jorge kindlus nagu peo peal. Vaateplatvormil on ka pisike kohvik, kuid sealsed hinnad on keskmisest soolasemad.

Rong

Rongid lähilinnadesse väljuvad kesklinnast Rossio raudteejaamast. Et Lissabon on väga künklik linn, võib linna suurim tuiksoon esialgu silma eest peitu jääda. Edasi-tagasi pilet kunagisse Portugali kuningate suvituspaika Sintrasse (30 km Lissabonist) maksab ligikaudu 55 krooni (3,50 eurot). 1995. aastal UNESCO maailmapärandi nimekirja kantud Sintra peamised vaatamisväärsused on Palácio Nacional, Palácio da Pena ja mauride kindlus. Neist esimene asub linnakese keskväljaku ääres, kuid kahe viimase suursuguse ehitise uudistamiseks tuleb kilomeetreid mäkke kõndida. Elamus, mille te sellelt jalgsimatkalt saate, nõuab kirjeldamiseks ülivõrret – Eesti lillepoodidesse müüki paisatud kiduravõitu lõunamaised toataimed õitsevad Portugali kliimas kogu hingest ja kõrguvad sõna otseses mõttes taevasse.

Kes jalutada ei viitsi, saab samal päeval ostetud rongipiletiga tasuta sõita mäkke viiva bussiga. Lõpp-peatuses tuleb korraks veel ümber istuda, sest paleeni viival käänulisel teel sõidab vaid spetsiaalne roheline buss. Ka selle bussiga sõitmiseks piisab samal päeval ostetud rongipileti ettenäitamisest.

Söök ja jook

Väljas söömine on meie hindu arvestades väga odav. Lõuna kahele klaasi veini ja kohviga maksab 150–200 krooni (9,59–12,78 eurot). Muuseas, head valget kuiva veini saab poest osta hinnaga umbes 11 krooni liiter (0,68 eurosenti). Lõunat või õhtust süües tasuks muidugi panustada kalale, sest seda teevad portugallased tõesti hästi. Ettevaatlik tuleb olla vaid pakutavate suupistetaldrikute puhul. Need ei ole tasuta, kuigi naerusuine teenindaja jätab mulje, et toob need lauda vaid hea tahte märgina. Kui pole soovi enne põhitoitu midagi näksida, tasub need kohe tagasi saata.

Väike jootraha kelnerile ei tee paha, sest nad on selle igati ära teeninud – abivalmidus, kiirus ja teenindusviisakus on tõesti heal tasemel.

Mida Lissabonis vältida?

Õhukese tallaga jalanõud

Ilusad munakivisillutisega tänavad pole ühtlased ja muutuvad vihmaga libedaks. Parim valik on mugav kummitallaga jalanõu.

Koerte väljaheited tänaval

Linnatänavail on kohati koerte väljaheiteid. Harjumus oma looma järelt koristada hakkab koeraomanikel alles välja kujunema.

Pühapäeviti väljas söömine

Suurem osa restorane on pühapäeviti suletud. Restoranid, mis on pühapäeviti avatud, jäävad suletuks esmaspäeval.