Maratonile minemise mõte on mul tegelikult olnud aastaid. Varem ei olnud Eestis aga ühtki maratonijooksu, nii et kui sügisjooksule tekkis maratonidistants, muutus mõte tõsisemaks. Tõsi, nüüd on mu vorm kehv: eelmisel aastal jooksin kümmet kilomeetrit, aeg tuli tunni kanti.

Otsustasin siiski möödunud aasta lõpus oma nime maratonile kirja panna, onupoeg on mul varem ka maratone jooksnud, tema ärgitas tagant. Pärast registreerimist asusin vaikselt treenima. Tegin seda tunde järgi, natuke toetusin ka netist leitud õpetussõnadele. Reaalsus kujunes aga selliseks, et suve jooksul ei saanud siiski piisavalt korralikult treenida, seega ei kujuta ette, kuidas vastu pean.

Eesmärk on maraton lihtsalt läbi teha, mingeid aegu ma endale sihiks ei sea. Eks võtan aeglasematele jooksjatele sappa, aga kui ka nemad on liiga kiired, võtan veelgi rahulikumalt. Küllap leidub minusuguseid tüüpe veel, kes esimest korda jooksma lähevad! Mul abikaasa natuke muretseb, et ma ei katkesta ka siis, kui tõesti enam ei jõua – jooksen kasvõi surnuks, aga ei katkesta. Olen siiski endale öelnud, et kui jaks lõppeb, tuleb pooleli jätta. Loodan, et raja ääres on ka neid, kes nähes, et pilt hakkab eest ära minema, annavad märku, et targem oleks kõrvale astuda.

Kirja pannud Aet Süvari

* Kristjan Roos on 33-aastane sportlik Linnalehe toimetaja.



AJAKAVA

Laupäev, 8. september
14.00 Haribo lastejooksud Vabaduse väljakul
18.00 SEB Tallinna maratoni avatseremoonia Vabaduse väljakul


Pühapäev, 9. september
9.00 SEB Tallinna maratoni start
11.30 21,1 km start
13.30 10 km jooksjate ja kepikõndijate start
14.30 autasustamine
16.00 finiši sulgemine



Lilliallik: unistasime paarist tuhandest osalejast

Sügisjooksu ja Tallinna maratoni peakorraldaja Mati Lilliallik usub, et kuninglikul maratonil on ehk ka Eesti mehel võidulootust.

Mati Lilliallik, kui sa 12 aastat tagasi sügisjooksu korraldamist alustasid, kas mõtlesid ka sellele, et ühel päeval võib 18 000 inimest osaleda?

Tol ajal mul kindlasti sellist mõtet ei olnud. Küll aga tahtsime teha midagi enneolematut ja kvaliteetset, mida mujal maailmas on tehtud. Samuti mäletan, et meie eesmärk oli saada Eesti suurimaks ürituseks, unistasime paarist tuhandest osalejast. Mingist 18 000-st polnud muidugi juttugi.

Täna (eile – toim) Vabaduse väljakul ettevalmistöö käis, kuid ilmselt tuleb nii suurt üritust aasta aega korraldada?

Täpselt nii. Töö käib aasta ringi, erinevaid nüansse on nii palju, et muidu ei saaks kõike toimima.

Starti tulevad mitme riigi võistlejad, sealhulgas tugevad kenyalased. Kuidas sa hindad meie Viljar Vallimäe lootusi?

Arvan, et Vallimäel on teatud šanss – kui ta teiste tuules esimese ringi vastu peab ja 30 km peale välja veab, siis mine tea, lõpp on tal väga terav. Samuti ei tea Kenya mehed Tallinna rada, Viljar on siin varemgi jooksnud. Mõnes mõttes on tal eelis, kuid esmalt tuleb lõpuni vastu pidada.

Statistikat vaadates on osalejatest 61% naised ja 39% mehed. Öeldakse küll, et Eesti mees on tantsulõvi, kuid jooksurajal jääb ta naistele alla.

Mingi kõnekäänd ütleb ka, et naised on tugevam pool. Ju siis nii ka on. Vähemalt vastupidavam. Eesti naised on tublid ja eeskujuks, kuigi absoluutarvud on nii naiste kui ka meeste seas päris suured.

Karl Rinaldo


18 086
inimest on ennast registreerinud homme peetavale SEB Tallinna maratonile ja SEB Tallinna sügisjooksule, neist veidi üle 1700 võtavad ette maratoni, 2000 poolmaratoni ja ülejäänud kümnekilomeetrise jooksu ja kepikõnni distantsi.

2:11.49
on jooksnud Kenya maratoonar John Kipkemoi Kirui, keda peetakse Tallinna maratoni favoriidiks. Kindlasti püüab talle konkurentsi pakkuda kaasmaalane Hosea Kipkemoi Kiplagat (2:14.59).
Eesti meistritiitlit kaitseb Kaupo Sasmin (2:28.25), tema suurim ohustaja on Viljar Vallimäe (2:21.28).
Naistest on stardis ka Londoni olümpial debüteerinud Evelin Talts (2:39.18). Jooksjate seas lähevad pikale rajale ka näiteks RMK juhatuse esimees Aigar Kallas, endine kahevõistleja Rauno Pikkor, Tõnis Milling ja Meelis Atonen.