Õnneks on umbes 100 000* eestlasel taskus masin, millega saab ise tänavate konarlikkust mõõta. Nimelt on paljudes nutitelefonides ja tahvelarvutites akseleromeeter, mis mõõdab telefoni kiirendust eri suundades. Kinnitan iPhone’i auto armatuurlauale ja asume sõitma. Telefoniga saaks mõõta ka näiteks auto kiirendust ja pidurdamist, praegu huvitab mind ainult mõõdiku üles-alla liikumine, mis peaks näitama tänava ebatasasust ja tee-aukude mõju.

Mõõdik on maksimumis

Esimeste teelõikude järel saab selgeks, et meetod töötab. Suhteliselt siledal Pärnu maantee viaduktil võbeleb seier rahulikult, foori taga peatudes paneb auto mootor mõõdiku vaid õrnalt liikuma. Siis pöörame Tehnika tänavale. Siin on kaunis assortii pealinna tänavate hädadest: sügavad sõiduroopad, künklikud aukude lappimiskohad, sulaveega täitunud augud ja sõiduraja servas ka lumehunnikud. Mõõdik ekraanil võngub hullumeelsena üles alla.

Graafikult on näha, et iPhone mõõdab suhtelist kiirendust, nii et nullasendis mõjub seadmele tavapärane maa gravitatsioon. Võnked nullist kõrgemale ja madalamale näitavadki liikumist ühes või teises suunas.