Liikumine MGPR (Mõ Govorim Po-Russki) korraldab parajasti aasta russofoobi valimist. Nagu sellisele väärt ettevõtmisele kohane, on kandidaadid üles seatud mitmes kategoorias. Mitteäriliste asutuste kategoorias kandideerivad sellele austavale nimetusele justiitsministeerium, keeleinspektsioon ning kogu valitsus. Teenuseid pakkuvate äriettevõtete kategoorias kandideerivad aga venekeelne Delfi, Hesburger ja Rademar. Ma ei saa jätta märkimata, et mina hoian pöialt Delfile.

MGPR annab samuti teada MTÜ Vene kool Eestis töötulemustest ja juhatusest, aga ka seda, missuguseid töövõite nn õiguskaitsekeskus Kitež on eelmisel aastal saavutanud. Samuti võib sealt lugeda Margarita Kornõševa tolmunud ingliskeelset blogi.

Tundub, et rahavood neisse väljaannetesse on peatunud. Propagandat tehakse mujal ja efektiivsemalt. Pealegi on nende keskkondade mõju eestlastele olematu. Venelaste tümitamine käib aga täie hooga televisioonis. Vaatasin paari päeva eest õhtul venekeelseid telekanaleid. Näiteks meie oma TVN-ist tuli räigemat propagandat kui Tallinna televisioonist. Kõik-kõik oli kogu riigis nii paha-paha. Seda vaatasid murelikult Tallinna abilinnapead eesotsas Kõlvartiga. Too kurtis, et nemad teeks kohe kõik heaks, aga riik ei taha millegipärast raha anda. Nii eesti kui ka vene töörahvas on töötud ja vaat et sõbralikult koos näljas. Absurdimaiguliseks jandiks muutis selle saate järgnev lugu Lasnamäe uudistes sellest, kuidas Lasnamäe uus Maxima kauplus annab tööd väga paljudele inimestele. Seejärel näidati nälgivale töörahvale toidukaupadest lookas ja külluslikke poeriiuleid.

Pervõi Baltiiski Kanali (PBK) Eesti uudised olid veidi tagasihoidlikumad. Aga uudiste üldine toon sisendas ikkagi, et Eesti riik on mäda ja korrumpeerunud, et siin on väga halb elada. Üllatuslikult aitasid sellele kaasa kaks vabaerakondlast, Artur Talvik ja Jüri Adams, kes mõlemad sulaselges vene keeles rääkisid, kui korruptiivne siin kõik on.

Ilmselt on Kremli-meelne propaganda muutunud eestikeelsemaks. Selleks kasutatakse mitmeid organisatsioone ja liikumisi. Ilmselt ei saa kõik ise arugi, kui nad Venemaa eesmärkide eest seisvad. Aga põhiline on umbusalduse tekitamine kogu Eesti riigi ja valitsuse ning poliitilise eliidi vastu. Kremli ajupesu eesmärk on ka panna inimesed uskuma, et tõde ei olegi, et kõik on suhteline. Lisaks püütakse luua hirmu õhkkonda: appi! pagulased, samasoolised, pedofiilid, sotsiaaltöötajatest lasteröövlid.

Kui me tuleme tagasi venekeelsete portaalide juurde, siis on neis viimasel ajal sagenenud pildid pisarates lastest (mille algallikad on pildiotsinguga kliiresti leitavad) koos üleskutsetega kaitsta lapsi miitingul või muidu sotsiaaltöötajate terrori eest. Selline jamps pärineb MTÜlt Roditeli Estonii/Eesti Vanemad. Nende lähimaks sõsarorganisatsiooniks on „rahvusvaheline“ ühiskondlik organisatsioon Russkie Materi. Millegipärast ei tööta enamus selle räige propagandaorganisatsiooni internetilehekülgi. Vene Emade propagandateatri ja selle Eesti filiaali kohta võib põhjalikumalt lugeda Eesti Päevalehest.

Nii Roditeli Estonii kui ka Eestile suunatud venekeelsete telekanalite ja infoportaalide üheks eesmärgiks näib olevat panna venekeelsed inimesed uskuma, et ühiselt kannatavad nii nemad kui ka eestlased ja et koos tuleks valitsus kukutada ning loobuda nii Euroopa Liidust kui ka NATOst ja Ameerika Ühendriikide sõprusest.

Aga seda kõike oleme kuulnud sulaselges eesti keeles ka poole jalaga mehe suust, kes tahab nüüd äkki presidendiks saada ja kuulutab, et „Lääs on sügavas kriisis – materiaalses ja ideelises.“ Ta tahab hüljata kõik senised väärtused ning partnerid ning usub Eestisse Venemaa rüpes. Veel otsesemalt kui poole jalaga mees ütleb sellised mõtted välja EKRE mees, kes ütleb: „Tegusid, mitte narratiive,“ ning tahab Eesti Läänest isoleerida. Kaua Läänest täiesti sõltumatu Eesti Venemaa külje all vastu peaks?