Ööl vastu 12. aprilli kella 3.40 paiku peeti Põlvamaal, Tallinn-Tartu-Võru-Luhamaa 226. kilomeetril koostöös K-komandoga kinni sõiduauto Ford Mondeo, mille kitsast pagasiruumist avastati 11 täisealist vietnamlast, nendest üks naine ning kümme meest.

Lõuna prefektuuri organiseeritud ja raskete kuritegude talituse juht Rain Vosman kirjeldas, et vietnamlasi vedanud sõiduauto peeti kinni ajal, mil kurjategijad otsisid võimalust ja kohta, et vietnamlased ringi laadida spetsiaalselt kohale toodud veoki haagisesse ning viia edasi Poola. Sõiduki kinnipidamise koha ja aja määramisel lähtus politsei kõrvaliste isikute ohutuse tagamisest ning asjaolust, et osalised ise politsei sekkumist oodata ei oskaks.

Kurjategijate jaoks on need inimesed kaup, mille pealt kasu teenida.

„Kahtlustuse kohaselt on kinnipeetud meeste hulgas mitmed kuritegeliku ühenduse juhtfiguurid. Nendele tuli kinnipidamine üllatusena ning see omakorda välistas, et kinnipidamisel oleks keegi püüdnud vastupanu osutada. Kaks kahtlustatavat peeti kinni veokist, kaks saateaotust ja üks autost, milles olid vietnamlased. Veel üks kahtlustatav peeti kinni saateautos, mis oli kinnipidamise hetkel Ida-Virumaal,“ kirjeldas Vosman. Tema sõnul on kuue kuritegeliku ühenduse liikme tabamine politseile oluline kordaminek. Seda ühelt poolt põhjusel, et Eesti ei muutuks väljastpoolt Euroopa Liitu isikute sissetoomise riigiks. Ühtlasi on tegu viimase aja ühe suurima ja organiseerituma inimkaubandust korraldava kuritegeliku ühendusega, kes seni Eestis tabatud.

Ida-Virumaalt pärit Eesti ja Vene kodakondsusega kuuest kuriteos kahtlustatavast mehest on mõned ka varasemalt kriminaalkorras karistatud. „Selle kuritegeliku grupi tegevus oli põhjalikult organiseeritud ning väga hästi konspireeritud. Nii näiteks turvati vietnamlaste toimetamist kagupiirilt sisemaale eraldi saateautoga ning saateautod olid planeeritud ka Poola suunduva veoauto turvalise liikumise kindlustamiseks,“ kirjeldas ta.

Inimkaubitsejate plaaniks oli vietnamlased viia sõiduautoga Eesti kagupiirilt sisemaale ning seal nad ümber paigutada spetsiaalselt selleks ette valmistatud veoki haagisesse. Tegu oli külmikhaagisega, mis oli suures osas täietud küttepuudega selliselt, et puude ja haagise lae vahele jäi vaevu vaba ruumi. „Haagise esiosas küttepuude vahel oli peidik, kuhu vietnamlased oleks Euroopasse edasitoimetamiseks pandud, kui politsei ei oleks sekkunud. Arvestades populaarsemate sihtriikide kaugust Eestist, tähendanuks see, et vietnamlased oleksid mitmeid päevi olnud mitte ainult ebainimlikes aga väga eluohtlikes tingimustes,“ kirjeldas Vosman.

„Keskmiselt tuleb ühel inimkaubanduse ohvril Vietnami Sotsialistlikust Vabariigist Euroopasse pääsemise nimel inimkaubitsejatele maksta kuni 20 000 dollarit. Selline ettevõtmine pole ainult kulukas, aga ka äärmiselt eluohtlik. Lootuses parema elu järele võetakse pimesi aga kõikvõimalikke riske. Kurjategijate jaoks on need inimesed kaup, mille pealt kasu teenida. Neid inimesi hoitakse pikaajaliselt, teinekord isegi mitmeid kuid, täiesti ebainimlikes kitsastes tingimustes, rääkimata näljast ja külmast. Samuti on vietnamlased tihtipeale olukorras, kus neil tuleb sõiduks vajalik rahasumma hiljem sihtriigis või poolel teel sihtriiki tavatutel töötingimustel tasa teenida. Sageli usuvad vietnamlased, et nii suuri summasid makstes ja Vene viisat vormistades saabki nende saabumine Euroopa Liitu olema legaalne. Hiljem mõistavad, et neid on petetud ja „salakaubana“ riigist riiki toimetatud. Piiri lähistele toimetatud vietnamlased pannakse sundseisu, kus neil puudub võimalus tagasi pöörduda ning nad on sunnitud kaasa tegema riskantse ebaseadusliku piiriületuse,“ rääkis Vosman.

Kuuest mehest neli on täna prokuratuuri taotlusel vahi alla võetud.

Politsei alustas selles juhtumis kriminaalmenetlust karistusseadustiku §255 alusel, mis käsitleb kuritegelikku ühendusse kuulumist. Kohtus süüdimõistmisel võib karistus ulatuda kolmest kuni 12-aastase vangistuseni. Kriminaalasja eeluurimist viib läbi Lõuna prefektuuri organiseeritud ja raskete kuritegude talitus ning juhib Lõuna Ringkonnaprokuratuur.