Hiljutise presidendivahetuse eel kruviti meedias huvi sündmuse vastu väitega, et „uue presidendi ametisse astumine tuleb seekord pidulikum, kui seni Eestis on toimunud“.

Siiski ei leidunud neis tseremooniates enneolematuid finesse. Kes mäletab Toomas Hendrik Ilvese ametisse pühitsemist kümme aastat tagasi või – kui kellegi mälu juhtub ulatuma koguni 15 aasta tagusesse enneminevikku – Arnold Rüütli inaugureerimist 2001. aastal, nägi ka seekord tuttavaks saanud pilti. Alustades ametiketist ja -vandest kuni õhtuse külaliste võõrustamiseni Kadrioru barokklossis, käis kõik juba sissetöötatud protokolli kohaselt.

Mõistetav, et pikast ametis istumisest tuhmunud presidendile püüti lisada sära, nii nagu ka lehekülgi täitvate rohkete lahkumisintervjuudega, kuid parem olnuks jääda ausaks enda ja lugejate vastu. Sest juba järgmised päevad lasid tõde teistpidi paista.

Ka teine näide võib kellegi jaoks olla pisiasi.

20. augustil omistati ETV pidupäevaülekandes Toomas Hendrik Ilvesele algatus tähistada taasiseseisvumispäeva presidendi kantselei roosiaias.

Ta isegi kordas seda meeleldi. Presidendivahetuse aegu kostis sama väide mitmest suust, ehkki pole tõsi.

Nimelt otsustas president Rüütel hakata seda riigipüha tähistama roosiaias juba 2003. aastal. Kuid siis oli sel teine tähendusvarjund: vabadus õnnestus taastada rahva ühise pingutusega ja ka pääs roosiaeda ei pidanud olema vaid väheste valitute privileeg. Väravad olid 20. augusti pärastlõunal avatud kõigile ja sellest anti eelnevalt avalikkusele teada.

Praegugi võib võrgulehelt https://vp2001-2006.president.ee/et/ leida sellekohase ametliku teate: „Eesti Vabariigi taasiseseisvuspäeva tähistamiseks toimub 20. augustil kell 15 Vabariigi Presidendi Kantselei roosiaias avalik kontsert. Avasõnad ütleb Vabariigi President Arnold Rüütel. Kontserdil esinevad rahvusooper Estonia poistekoor Hirvo Surva juhatusel ning kaitseväe orkester Indrek Toompere juhatusel.“

Samal puhul toimusid kontserdid roosiaias ka aastatel 2004, 2005 ja 2006 – ikka vaba sissepääsuga kõigile. Kinnitust võib leida eelviidatud, Arnold Rüütli presidendiaega kajastavalt lehelt.

Nende tuhandete inimeste jaoks, kes on 10-13 aastat tagasi roosiaias koos presidendiga aastapäeva tähistanud, pidi nüüd küll arusaamatuks jääma, kus nad siis tegelikult käisid.

Võibolla ei paista roosiaed koos lihtrahvaga päris seesama mis eliidiga. Või ei olnud THI võtnud lihtsalt vaevaks end varem toimunuga kurssi viia.

Pisiasi? Aga mitte tähenduseta. Ehk: kes valetab väikestes asjades, võib seda südamerahuga teha ka suurtes.