Juhani Särglep (26) ja Katri Palm (24) tegid oma elus kannapöörde, sest mõistsid, et internetis surfamise asemel tuleb oma unistuste nimel tegutseda. Nägin neid esimest korda Instagramis ja nende sotsiaalmeedia kontot jälgides võib ekslikult arvata, et tegu on mõne välismaa paariga. Võib kindel olla, et nad ei ole inimesed, kes reisides lihtsalt basseini ääres lebotaksid ja päikesepaistet naudiksid. See paar seikleb päevast päeva ja jäädvustab ahhetamapanevaid kaadreid iseendast, loodusest ja ümbruskonnast. Nad viivad vaataja kaamerasilma kaudu justkui eri paikadesse rännakule, seades endalegi üha kõrgemaid eesmärke.

Kohtun nendega hubases kohvikus. Pean tõdema, et juba kaugelt paistab, kuidas nad hilissügisest Eestit säravate silmadega tervitavad. Uurin, kuidas neil läheb, ja kuulen, et parajasti on väga kiire: peagi pakivad nad jälle kohvrid, et suunduda taas mõneks ajaks kodumaalt eemale. „Esimene sihtkoht on Maldiivid, me oleme seal juba käinud ja teame, mis meid ees ootab. Sealt sõidame Taisse ja eks siis paistab, kuhu edasi,” tutvustab Juhani tehtud plaane. „Me tahaksime seda sügist ja talve võimalikult kauaks vahele jätta, et selle aja kaugemal olla. Samuti leida tööd ja ennast arendada,” lisab Katri.

Üleöö plahvatanud edu

Nende praegune edu sai alguse 2015. aasta kahenädalasest reisist Dominikaani Vabariiki. Neile tuli hotellipaketi pakkumine sõita puhkama ja pikemalt kõhklemata otsustasid nad minna. Juhani ja Katri ühendavad alati reise mingi tegevusega, et oleks midagi peale puhkamise. „Meie tegevus on see, et filmime ja teeme pilte. Dominikaani Vabariigist tagasi jõudes oli mul hulk videoid ja veel ei olnud selge, mida ma nendega tegema hakkan,” meenutab Juhani. Igatahes monteeris ta kogu materjali kokku. „Katri on päris hea muusikavaistuga ja otsib pidevalt uusi artiste. Pärast reisi leidis ta ühe loo, millel oli Soundcloudis tuhat kuulamist,” räägib Juhani. Tegu oli ühe Saksamaalt pärit muusikaprodutsendi palaga. Katri tutvustas lugu Juhanile ja viskas õhku mõtte, et ehk võiks see sobida nende videole taustaks. „Selleks et seda videot kasutada, pidime muusikule kirjutama ja loa saama,” täpsustab Katri. Juhani tegi oma visioonist lähtudes video valmis ja saatis produtsendile. „Kirjutasime, kes me oleme, tutvustasime tehtud tööd ja küsisime, et ehk on tal huvi seda avalikustada,” jätkab Juhani.

Siis pakkus muusik, et sellest võiks teha ühise projekti ja tal on kanalid, mille kaudu video vaatajateni jõuaks. „Ja nii see läkski internetti üles, Youtube’i kanalisse Lithuania HQ, mis on Leedust pärit ja mille suunitlus on jagada uut muusikat. Seal toimus nii-öelda plahvatus ja tänaseks on videol pea 35 miljonit vaatamist,” räägib Juhani esimese projekti edust. Ta on veendunud, et see pole nende parim töö. „See on ehe näide, et sa ei pea tegema suurt produktsiooni, vaid loomulik ja armas video läheb lendu. Ei olnud mingit planeerimist, vaid tegime seda kõike iseenda jaoks,” selgitab Juhani. Ta on kindel, et lihtsuses peitub võlu.

Instagramis suurenes paari populaarsus samuti alates sellest reisist. „Dominikaanidel hakkasin mina rohkem pilte postitama, sest Juhani pildistas mind pidevalt. Mõne aja pärast tuli ka hea vastukaja ja paljud kirjutasid, et võiksime selles suunas jätkata,” räägib Katri. Mõlemad kinnitavad, et suurem osa pilte sünnib loomulikult, inspiratsiooni saadakse ümbruskonnas avatud silmadega ringi liikudes.

Pärast Dominikaani Vabariigis käimist süvenes Juhani ja Katri reisipisik üha enam ja nad seadsid endale juba uued eesmärgid. Järgmisteks sihtkohtadeks valiti California ja Tai. „Kolm nädalat enne seda, kui me läksime Taisse, otsustasin, et kirjutan hotellidele. Ma olen Instagramis näinud, kuidas rohkete jälgijatega inimesed Austraaliast ja Ameerikast käivad, teevad seal pilte ning saavad tasuta ööbida,” pajatab Katri. Ta meenutab, et kirjutas väga paljudele hotellidele, kuni lõpuks tuli vastus kõige paremalt. „Pidasime meili teel läbirääkimisi ja saime üks hetk vastuse, et tulge ja näidake, mis te oskate.”

Lähme proovime läbi lüüa!

Nii algas Juhani ja Katri koostöö hotelliketiga Four Seasons. Nad toodavad ketile maailma eri paigus kuuluvatest hotellidest reklaamvideoid, mis kestavad umbes ühe minuti. „Pildid käivad sinna juurde ja neid me niikuinii teeme, aga peamiselt tugineme videole, kuna ma ei ole fotograaf, vaid pigem liikuva pildi looja,” räägib Juhani, kes lõpetas mõni aasta tagasi Balti filmi- ja meediakooli audiovisuaalse meedia eriala. Praeguseks on nad käinud kuues hotellis, mõnes mitu korda.

„Ameerikast tagasi tulles sain aru, et sellist elustiili elades pean oma tööst loobuma,” tunnistab Katri, kes töötas toona rõivapoes. „Ma ütlesin, et davai, pead ära tulema ja kõik! Lähme teeme enda asja ja proovime sellega läbi lüüa,” meenutab Juhani naerusuiselt sõbratari poole vaadates. Oma internetipopulaarsusest rääkides leiavad nad, et on alles lapsekingades ja mõneti ka hiljaks jäänud. „Võiks öelda, et tänu Instagramile ja sotsiaalmeediale oleme enda äri viinud teatud suunda, aga me oleksime pidanud alustama juba siis, kui Instagram tuli,” arvab Juhani. Sellel alal valitseb tihe konkurents. Inimesi, kes postitavad häid pilte, on palju. Kuid võib julgelt öelda, et tegu on paariga, keda aitab väga tugev tiimitöö. Katri on Juhanile modell ja assistent ning nende koostöö sujub justkui valatult. Nad ei karda riskida ja oma unistuste poole püüelda. Ühtlasi annavad Juhani ja Katri oma suhtumisega kõrvaltkuulajale tugeva doosi inspiratsiooni ja sütitavad julgemalt mõtlema: kõik on võimalik.
Sotsiaalmeedias ringi vaadates tekib mulje, et on neid, kes elavad justkui ideaalset elu. See tekitab tunde, et Tallinnas läbi tuisu tööle jalutada on kõige masendavam ja raskem asi üldse.

Uurin neilt, kas säravate piltide taga peitub ka valulikum pool, mis vaatajal nägemata jääbki. „Ma ei ütleks, et valulikum, aga seal on ikkagi vaev taga. Olen roninud terve päev raske kotiga kuhugi kõrgele, kuumas higistanud ja väsinud ning siis peab võtma viimase jõu, et ilus välja paista, kuna pilt peab tulema hea. See võtab aega ja südikust ning eelkõige peab tahtma seda teha,” selgitab Katri.

Reisimine õpetab elama

Juhani sõnul on kõige taga just ettevõtlikkus ja suured eesmärgid. Niisama ei sünni midagi ja ütleks, et pigem on lihtsam läbi tuisu tööle jalutada, nendib ta. Samuti tõdeb Juhani, et tihti kipuvad inimesed keerulistel hetkedel kergesti alla andma. „Emotsioon muudab teatud olukorras kõike. Kui sa oled väsinud, sul on joogijanu, kõht tühi, siis on juba halb olla ja ei viitsigi midagi teha. Kui aga suuta sellest mööda vaadata, siis on tulemus fantastiline. See on õppimise koht ja me oleme seda Katriga kõvasti praktiseerinud,” jagab Juhani praeguse elustiili õppetunde.

„Minu suhtumine elusse on selle reisimisega päris palju muutunud ja see on üks peamine põhjus, miks ma alati ütlen teistele, et lihtsalt minge ja käige ja te saate aru, et mujal on teistmoodi. Sa võtad selle kogemuse endaga kaasa ja see täiustab sind terveks eluks,” ütleb Katri.

15 kilo seadmeid kaasas

Üks suuremaid valusid on Katri ja Juhani reiside puhul asjaolu, et lennukisse tuleb kaasa võtta terve seljatäis seadmeid. „Katri on pidanud loobuma oma käsipagasist, kuna sinna sisse läheb tehnika. Minul on suur käsipagas, paksult tehnikat täis seljakott,” räägib Juhani oma kaasaskantavast varast. Kuigi palju isiklikke asju seega kaasa võtta ei saa. „Kilodega on iga kord jama, kuna neid on alati rohkem. Lubatud on 8–10, aga mul on tavaliselt 15 kilogrammi kindlasti,” sõnab Juhani. Mööda maailma reisib nendega kaasa üks droon, kaks kaamerakeret, neli objektiivi, stabilisaator ja statiiv. Peale selle akud, akulaadijad, juhtmed ja kaks arvutit.

Vaata lisaks: