“Prõpjat sümboliseerib inimese unistust luua uus reaalsus ja kontrollida kõike. Näitusel on jäädvustatud tänane olukord kunagises musterlinnas, mis on vaid 33 aastaga loodusele täiesti alla jäänud,” ütles Silvia Pärmann. “Selle katastroofi jälg on ühtaegu väga põnev ja ka nii valus, et väga paljud inimesed sooviks selle jälje täiesti ära pühkida, olematuks muuta. Reaktori sarkofaagi alla peitmine ei pühi aga kellegi mälust fakti, et plahvatuse põhjustena on alati räägitud reaktori turvasüsteemide katsetamisel tekkinud ebastabiilsest olekust ja selle konstruktsiooni iseärasustest.”

Süngete faktide taustaks on aga dokfotod, mis kinnitavad, et Prõpjat on endale leidnud täiesti uue identiteedi ja saavutanud ootamatu kuulsuse - vähemalt seniks, kuni loodus selle ühel päeval tõesti kaardilt kustutab.

“Prõpjat oligi mõeldud kuulsaks saama, ehkki sellist kuulsust, mille tõi 26.aprillil 1986 toimunud plahvatus, mis puudutas ühel või teisel viisil ligi viit miljonit inimest Euroopas, ei soovinud muidugi keegi,” rääkis Tšernobõli piirkonna kui turismisihtkoha populaarsust kogenud fotograaf.

1970. aastal loodud Prõpjat, kus 1986. aastal elas ligi 50 000 inimest, ehitati uudse linnaplaani järgi, mille töötasid välja Moskva arhitekt Nikolai Ostoženko ja tema meeskond ning see oli omamoodi katselabor mitmetele uutele arhitektuurimõtetele, mida sõideti vaatama kõikjalt maailmas.

“Ehkki kokku pidi130 000 inimest lahkuma kodudest ja vähesed on tagasi pöördunud, mitte keegi neist Prõpjati, ei ole tühi linn üldsegi mitte tühi. Prõpjati külastatakse rohkem kui kunagi varem, sellest on tänaseks saanud üks olulisemaid tumeturismi objekte maailmas,” lisas Pärmann.

Näituse kuraator on Kristel Schwede.

Neljapäeval, 21. märtsil kell 18-21 toimub galeriis Positiiv Silvia Pärmanni koolitus "Dokfoto projektid piiratud tingimustes". Fotograaf räägib, kuidas valmistada ette fotoreisi kohta, kus liikumisvabadust piiravad ametnikud ja reeglid ning toob näiteid õnnestunud fotoprojektidest, mis on valminud ekstreemsetes oludes.

Neljapäeval, 28. märtsil kell 18-19.30 on kunstnik galeriis ja tutvustab näitust. Kohtumine toimub linnafestivali Tallinn Music Week ja galeriide Tallinna Teisipäeva (Neljapäeva) raames.

Näitus “Ilma jäetud (Without) on avatud 29. märtsini 2019.
Galerii Positiiv asub aadressil Roo 21a Pelgulinnas, Tallinnas ja on avatud tööpäevadel kell 12.00-18.00. Muul ajal kokkuleppel: kristel@positiiv.ee