Soome kuldaja klassikud Eero Järnefelt (1863‒1937) ja Venny Soldan-Brofeldt (1863‒1945) elasid ning töötasid 19. ja 20. sajandi vahetuse paiku Soome kultuuriloos hästi tuntud Tuusula järve kunstnike kogukonnas. Helsingi lähedal, kauni loodusega Järvenpääl Tuusula järve maalilistel kallastel tekkis 1890ndail rahvusromantiline loomeinimeste kogukond, mille tuumikusse kuulusid kunstnikud Eero Järnefelt, Venny Soldan-Brofeldt, Pekka Halonen, helilooja Jean Sibelius ja kirjanik Juhani Aho. Neid ühendas nii sõprus kui ka perekondlikud sidemed. Tuusula järve ümbrus oli oma rahu ja vaikusega suurepärane paik loometööks. Eero Järnefelti ja Venny Soldan-Brofeldti loometee kõrgperiood oli ajal, mil rahvusvaheliste kunstisuundadega suhestudes kujunes välja soomlaste rahvusaate ja -identiteedi visuaalne keel.

Adamson-Ericu muuseumi kahel korrusel avatud näitusel on eksponeeritud üle 70 teose. Väljas on värviküllased maastikud, looduslüürika, kunstnike sõpruskonna ja laste portreed ning argielu kompositsioonid. Kõik esitletud teosed kuuluvad Järvenpää Kunstimuuseumi erakordselt rikkalikku Järnefelti ja Soldan-Brofeldti kollektsiooni ning neid eksponeeritakse esmakordselt väljaspool Soomet.

„Järvenpää Kunstimuuseumil on suur rõõm esitleda Soome kultuuriloos olulisi meistreid ja tutvustada Tuusula järve kunstnike kogukonna fenomeni Tallinna vanalinna südames – Adamson-Ericu muuseumis. Meie muuseumide koostööalgatus tuli Soome 100 korraldusmeeskonnalt. On ääretult tore, et saame nüüd vastastikuste näitustega tähistada nii Eesti kui ka Eesti Kunstimuuseumi 100. juubelit,“ sõnas Järvenpää Kunstimuuseumi direktor Hanna Nikander.

Näitus toimub Adamson-Ericu muuseumi ja Järvenpää Kunstimuuseumi laiema koostööprojekti raames ning oktoobris avatakse vastukülaskäiguna Järvenpää Kunstimuuseumis Eesti 20. sajandi ühe keskse modernisti Adamson-Ericu loomingu näitus. „Kultuur on Eesti ja Soome vahel alati olnud tugevaks sillaks. Loodame, et tänu meie muuseumide heale koostööle jõuab Eesti kunstiloo üks silmapaistvam ja mitmekülgsem klassik Adamson-Eric ka Soomes paljude kunstisõpradeni,“ sõnas Adamson-Ericu muuseumi kuraator Kersti Koll.

Näitus annab muuhulgas hea võimaluse meenutada laiemalt Läänemere regiooni ajaloolisi sidemeid: Soome ühe tuntuima kunstiklassiku Eero Järnefelti emapoolse perekonna balti-saksa juured ulatuvad ka Eestisse. Kunstniku ema, Elisabeth Järnefelti (s. Clodt von Jürgensburg, 1839‒1929) ühe esiisa, Eestimaa maanõuniku ja Liivimaa maamarssali Gustav Adolf Clodti 1673. aastal ehitatud kabel on Niguliste kirikus, Adamson-Ericu muuseumi vahetus läheduses.

Näituse pidulikul avamisel osalesid nii Eero Järnefelti kui ka Venny Soldan-Brofeldti järeltulijad.