Mehesõna, Martin ja Peeter! Seda juhist järgides saab Eesti Vabariik endale just neil hetkil uue eksministri. Kuid võiks saada isegi mitu. Ka viimasest poolest aastast.

Meenutades Mart Helmet umbusaldusavaldusel Riigikogu ees Jun 3, 2019: "Nii. Et ma olen teadvalt midagi valetanud? Ma ei ole kunagi teadvalt midagi valetanud ja ma ei ole üldse midagi valetanud. Ka see väide ei pea paika."

Faktid näitavad muud. Valetas lühikese ajaga ja pealegi neli korda. Mitte üks. Ega kaks.

Neli vaatust valetamisest

Esiteks. EKRE ja Keskerakonna juhtide kõne Marti Kuusiku naisele. Vale 3.juunil 2019 paljastab Kadri Simson.
Mart Helme: "Teiseks, see telefonikõne sündis selle seltskonna ühisel otsusel. Ja neid küsimusi ei esitanud mitte Marti Kuusik, vaid neid küsimusi esitas Eesti Vabariigi peaminister."

Kadri Simson: "Teie küsimuste ja vastuste ajal olen ma teinud kõne nii peaministrile kui ka Martin Helmele, kes olid selle kohtumise juures, mis siin vahepeal kahinat tekitas. See oli siis Stenbocki majas, kui helistati Marti Kuusiku abikaasale. Ja nad mõlemad väidavad mulle, et selles kõnes peaminister Jüri Ratas ei osalenud enamaga kui kuulajana. Tema ei esitanud kellelegi küsimusi."

Teiseks, valimisagitatsiooni tegemine teadmatusest. Tekst reedab, et saadi hästi aru, millal miski eetris on.

Mart Helme: "See on nimelt raadiosaade, kus me kutsusime üles valima Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda. Tõepoolest, meie viga. Me salvestasime saate reedel ja ei mõelnud, et see läheb eetrisse pühapäeval. Tõepoolest tunnistame, et oleme sellekohaselt eksinud. Oleksime me sel hetkel nagu natuke ette mõelnud, ei oleks me seda kindlasti teinud."

Martin Helme aga 26.5.2019 raadiosaates Räägime asjast: "Me oleme eetris pühapäeva hommikul kell 11" ja "Täna on ju valimispäev, täna tuleb kõik valima minna, ka neil, kes ei ole e-valimistel käinud, tuleb täna valima minna."

Kolmandaks, Helme ütleb Riigikogus 3.06.2019, et Eestis liigub hulk võõrpäritolu inimesi ning kuskilt on pärit tumedama nahavärviga inimesed. Seejärel vassib.

Heljo Pikhof: "Aitäh! Austatud minister! Te rääkisite, et Tallinna linnapildis on väga palju näha erineva nahavärviga (Mart Helme: "Ei, ma ei kasutanud seda sõna ...") võõramaalasi. /.../"

Mart Helme: "Esiteks ei ole ma siin kasutanud siin mingisuguseid nahavärve kirjeldavaid sõnu."
Mart Helme (varem): „Taavi Rõivas käib ilmselt Eestis ringi, eelkõige Tallinnas ringi seotud silmadega. Seetõttu ta ei näe, kuidas Tallinnas tänavapilt muutub, kuidas siin on väga palju ilmselgelt võõrpäritolu inimesi, eriti teatud rajoonides. Kui see ei ole rände tulemus, siis ma ei tea, mille tulemus see on. Ilmselt on siis eestlaste genofondis ka midagi taolist, et sünnivad ka tumedamat verd inimesed.„

Neljandaks, Mart Helme (meenutan, endiselt Eesti siseminister) väide Riigikogus 3.06.2019, et Marti Kuusiku koduvägivallajuhtumi puhul pole algatatud kriminaalmenetlust. Osutus valeks seegi.
Mart Helme: „Esiteks te eksite, kui te räägite kriminaalasjast. Marti Kuusikule ei ole isegi kahtlustust veel esitatud. Isegi kahtlustust pole esitatud, mis kriminaalasjast me räägime! Siin ei ole kriminaalasja, nii et ei olegi millestki rääkida rohkem.“
Hanno Pevkur: “Aitäh, hea istungi juhataja! Härra Helme! Te olete jälle valetanud. Te ütlesite, et mingit kriminaalasja ei ole. 29. aprillil alustas Politsei- ja Piirivalveamet menetlust prokuratuuri juhtimisel. 29. aprillil. Te ütlesite, et mitte mingit kriminaalasja ei ole. Jälle valetasite.“

Eksida on inimlik, pidev vale tuleb siiski katki vilistada

Kolleegidega kogutud allikad on avalikud, nii Riigikogu stenogramm, kui raadiosaade Räägime Asjast.

Kui mõni nüüd arvab, seda juttu lugedes, et kurvastan koledasti Kingo lahkumisest, siis ta eksib. Arvan ammu, et mitte öelda pea esimestest päevadest, et Kuusiku järel saabunud Kert Kingo ei ole mitte IT- ja väliskaubanduse murede lahendaja vaid suur mure ise.

Tänane lahendus on EKREle, tervikuna kergendus. Välja ehk arvatud perekond, juhtkond, kes Kingo valis ja upitas kõrges ametis. Kogu Eestil oli piinlik ju pikalt juba. Isegi nali, et väliskaubandust saaks EKRE juhtide arvates arendada Eesti sees maakondade vahel ei tundunud enam kuigi ebareaalne.

Ja ma ei arva, et avaliku surve all inimene ei eksiks. Kindlasti, ja see ruum tuleb anda. Kõigile, isegi EKREs tuleb seda meeles pidada. Pealegi poleks ilmselt ma seda meenutust kirjutanud, kui poleks nii pühalikku kirikusvandumist taas lähedalt näinud ja tajunud selles kahepalgelisust.

Teadlik ja järjepidev vale tuleb ära vilistada nii Jupiterile kui härjale. Seekord läks vaid härg, Jupiteri ootab järg.