Ida-Virumaal on kümneid koole, kes vajaksid seda raha, mida te nõuate keelerusika (Keeleinspektsiooni) jaoks hoopis keele armastuse loomiseks - elujaatavate aktiivsete eesti keele ja eesti keeles õpetavate õpetajate ja keelenõustajate palkamiseks, eestikeelsete teatrietenduste külastamiseks terve klassiga.

Kvaliteetsed avalikud teenused

Eesti keele ja kultuuri teeb elujõuliseks see, kui riik tagab head teenused - eelkõige kõrgel tasemel ja ligipääsetava hariduse ja arstiabi ka väljaspool Tallinnat ja Tartut. Poliitikateadustes on teada, et kaks olulist kriteeriumit, mis viivad keeleliselt ja etniliselt lõhestunud riike edasi, on kodanikuorganisatsioonide võrgustiku tihedus ja ulatuvus üle kogu riigi ning avalike teenuste kvaliteet võrdselt üle riigi. Šveitsi edu taga ei ole rusikas, vaid just kvaliteetsed avalikud teenused. Hea koolihariduse nimel tuleb töötada, mitte rusikatega vehkida.

Kõrghariduses saab eesti keel olla elujõuline siis, kui te suudate tagada noortele teadlastele inimväärse sissetuleku. Kutsun üles rusikatega vehkimise ja jõustamistruktuuridele raha juurde andmise asemel tegelema võimaluste loomisega, mis on riigi ülesanne.

Ilmunud algselt Kristina Kallase Facebooki lehel.