Reedel teatas valitsus, et majandust on kavas toetada maksusoodustustega ja võtta laenu vähemalt miljard eurot.

Põhja-Eesti regionaalhaigla andis teada, et alates teisipäevast, 17. märtsist kuni eriolukorra lõppemiseni piiratakse plaanilist ravi. Patsiendile tähendab see, et vastuvõtt lükkub edasi või vajaduse korral toimub konsultatsioon mõne elektroonilise kanali kaudu. Mõnel erialal võivad piirangud rakenduda ka juba täna, esmaspäeval.

Haiglates on piiranguid

Patsientidega võtab ühendust nende raviarst, kes otsustab, kuidas konkreetse patsiendiga edasi toimitakse. Ühendust võetakse telefoni teel vähemalt üks päev enne plaanitud vastuvõttu. Kui juhtub viga ja patsiendiga ei jõuta enne vastuvõtupäeva ühendust võtta, siis palub PERH vastuvõtule ikkagi mitte tulla, vaid haiglasse kirjutada või helistada.

Haiglates on teisigi piiranguid: Tallinna sünnitusosakonnad ei luba sünnituse juurde enam isasid või teisi tugiisikuid. Patsientide külastamine on keelatud kõikides haiglates. Perearstide selts teatas, et perearstid peatavad täiskasvanute plaanilised vastuvõtud ja ennetustöö, kuid imikutega jätkatakse tööd.

Terviseamet otsustas, et viiruse analüüsimisel keskendutakse ressursside säästmiseks inimestele, kes kuuluvad riskirühma, osutavad elutähtsaid teenuseid või on tervishoiutöötajad. Ka kiirabi keskendub oma töös eelkõige raskete haigustunnustega inimeste teenindamisele.

Kiirabi keskendub oma töös eelkõige raskete haigustunnustega inimeste teenindamisele.

Laupäeval kehtestas valitsus saartele karantiini. Saaremaale, Hiiumaale, Muhumaale, Vormsisse, Kihnu ja Ruhnu tohivad sõita vaid püsielanikud. PPA kontrollib sadamates, kas sõitja elukoht on rahvastikuregistri järgi saartel. Saartel viibivad inimesed saavad mandrile tagasi pöörduda. Reisipiirang ei puuduta kaubavedu ega elutähtsate teenuste osutamist.

Peale selle anti korraldus sulgeda üle Eesti spordisaalid, spordiklubid, jõusaalid, saunad, spaad, ujulad, basseinid, veekeskused, päevakeskused ja laste mängutoad, sealhulgas ka hotellides ja majutusasutustes.

Piirid välismaalastele kinni

Valitsus otsustas laupäeval, et teisipäevast, 17. märtsist pääsevad riiki vaid Eesti kodanikud ja Eesti elamisluba või elamisõigust omavad Eesti elanikud, sh nn halli passi omanikud. Samuti need välisriigi kodanikud, kelle pereliige elab Eestis.

Tallink Grupp jätkab praegu Tallinna-Helsingi ja Muuga-Vuosaari liinil sõitmist.


Lennufirma Air Baltic teatas, et lõpetab 17. märtsist lendamise. Meede puudutab kõiki lende Riiast, Tallinnast ja Vilniusest ning planeeritud katkestus kestab 14. aprillini.

Riiki pääseb transporditav kaup, sh toit, meditsiinitarbed ja kütus. Eestit tohivad transiitkoridorina kasutada välismaalased, et jõuda oma koduriiki, kui neil ei ole COVID-19 haigusnähte.

Riigist väljumine on lubatud, kuid reisimine on tungivalt mittesoovitatav. Riigipiiri ületamise ajutine piirang kehtib kuni selle piirangu muutmiseni ja selle vajalikkust hinnatakse hiljemalt iga kahe nädala järel.

PPA teatas pühapäeval, et teenindused on edasilükkamatute toimingute jaoks esmaspäevast avatud, kuid politsei palub kriitilise vajaduseta teenindussaali mitte tulla ja kasutada iseteenindust.

Teenindussaalides jälgitakse nakkusohu vältimise reegleid, sh suunatakse kliente kasutama saalis olevaid desinfitseerimisvahendeid. PPA palub inimestel valmis olla ka selleks, et kui saali koguneb korraga suurem hulk inimesi, siis suunatakse osa inimesi ootama õue.