Avamise käigus toimus veel performatiivseid tegevusi. Pikim neist oli "lusitaania teo" galerii trepist üles roomamine.

Näituse idee autor Kaarel Kütas ja osalema kutsutud kunstnikud Lumi Kristin Vihterpal, Hannah Harkes, Katarina Meister ja rühmitused Noolegrupp (Triinu Jürves, Villem Jahu), ...Kolm Punkti (Sandra Jõgeva, Teet Raudsepp, Rodrig Kokla) ning Põleva Kaelaga Kirjak (Taave Tuutma, Meeland Sepp, Margus „Sorge” Tiitsmaa jt.) sooritasid vabalt valitud Pärnumaa paikades performatiivsed välitööd, mille põhjal on loodud näitusel eksponeerimisele tulevad kunstiteosed.

Osa tegevuskunstiaktsioone toimus eelreklaamitud etendustena publiku ees ning said tõelisteks rahvaüritusteks, nagu näiteks Sigaste KunZtkülapäev ja Tori rahvamajas toimunud etendus „Arbuus Põrguväravas”. Aga sekkuti ka ette hoiatamata avalikku ruumi või tegutseti eraldatud paikades, kuhu pealtvaatajate sattumine võis olla vaid juhus. Kunstnikud seiklesid jalgratastel mööda Pärnumaad, tegid performance’ id kividele ja taimedele või kehastusid nälkjaks. Sõitsid taksoga Tallinnast Pärnu randa auku kaevama ning matkasid jalgsi mööda raudteed ja lugesid liipreid.

Mitmed välitööd kujunesid retkedeks, milles segunesid teelolek ning tegevuskunst. Lähteülesandes ette antud sõnale „performatiivsus” lähenesid kõik kunstnikud erinevalt ja lõpptulemus ning väljapanek galeriis on samuti mitmepalgeline.

Eraldi kihistuse lisab Mari Kütas-Tamm, kes valmistas välitööde kirjeldustest lähtudes keraamilised skulptuurid, mis kajastavad toimunut läbi tema vaba tõlgenduse.

Näituse ettevalmistamise protsessi käigus liitusid Gudrun Koppel, Lauri Koppel, Kaspar Tamm, Kaia Muhuste, Marleen Muhuste, Tanel Šubin ja Panu Luukkonen, kes osalesid ühiste performance’ite loomisel, sündmuste dokumenteerimisel või esinevad näituseprojektiga seotud teostega Pärnu Linnagaleriis.

Kaarel Kütase kuraatoriprojekt
„Performatiivne Pärnumaa”
12. september – 03. oktoober 2020
Pärnu Linnagaleriis Raekojas (Uus tn. 4, Pärnu).