Grupp teeb koostööd "Valgustatud arstidega", mis on samuti Saksamaal tegutsev libainfot levitav grupp, millest oleme varem kirjutanud. Arstide seltskonda kuuluvad alternatiivmeditsiiniga seotud terapeudid ning hambaarstid, kes on koroonakriisi kestel teeninud lisaraha valetõendite väljastamisega maskikohustuse kandmiseks vabastamiseks.

Querdenken on sammukene veel radikaalsem grupeering. Kui "Valgustatud arstid" räägivad peamiselt vaid tervishoiust - pahandades maskikandmise nõude üle, nõudes sotsiaalse isolatsiooni lõpetamist, siis nn "Ristmõtlejad" lähtuvad Qanoni sõnumitest lisades sellele natsitsitaate.

Mis on QAnon?
QAnon on ohtlik vandenõuteooria, mille uskujad usuvad, et satanistlikud jõukurid, Demokraadid ning Hollywoodi kuulsused on inimkaubanduse taga. Nad on võimaldanud pedofiilia ja seksuaalsed kuriteod, mis nüüd Epsteini paljastuste raames avalikuks tulevad. USA president Donald Trumpi ülesanne on teooria uskujate kohaselt vabastada maailm nendest kihtidest läbi arreteerimiste ja paljastuste.


Esimest korda mainiti QAnonit 2017. aastal, pärast seda on QAnoni uskujate hulk aina kasvanud.


QAnoni valeväidete hulka kuuluvad väited nagu oleks Kim Jong-Un CIA käpiknukk, Angela Merkel Hitleri lapselaps, MMS ravib COVID-19 ning sel suvel jõudis otsapidi
valeväide, nagu oleks kummutite pähe müüdud inimkaubanduse ohvriks langenud lapsi. 


QAnoni "vihjeid" postitatakse Telegrami gruppides üle maailma, iga paljastust nimetatakse "leivatükikesteks" ("crumb") ning võrgustik on Saksamaal kasvanud hiiglaslikuks. Eestis seni teadaolevalt QAnonil jälgijaid ei ole. 

Eestikeelses Facebookis on üle 200 tuhande inimeseni jõudnud katkend Berliinis toimunud Querdenkeni pressikonverentsilt augusti lõpus, kus osalesid Delfi varasemast loost tuttav valgustatud arst Heiko Schöning ning ülemaailmne vaktsiinivastaste kogukonna eestkõneleja Robert F. Kennedy jr, kelle sõnavõtud samuti Eesti sotsiaalmeedia kogukondades valeinfona tihti ringlevad (1; 2; 3; 4).

Kolmas mees, kes sõnavõtus tsiteerib Goebbelsit (sedagi valesti), on Bodo Schiffmann, arst, kes on oma jälgijate silme all muutunud rahumeelsest arstist valjuhäälseks QAnoni toetajaks. Oma märtsi alguses postitatud videotes räägib ta avalikult kättesaadavale ning tõenduspõhisele statistikale toetudes sellest, kuidas koroona on tekitanud tema patsientides hirmu ja selgitab haiguse leviku põhimõtteid. Eriolukorda võrdleb ta Hitleri režiimiga.

Tänaseks on ta oma endisest töökohast valeinfo levitamise tõttu lahti lastud ning tema endised kolleegid on saksa meediale öelnud, et igasugune koostöö on lõpetatud ning videotes avaldatud sisu pole teaduspõhine.

Kui märtsis olid Schiffmanni seisukohad kriitilised vaid selles osas, et peavoolumeedia ning valitsus on tekitanud liiga suure paanika, siis tänaseks on mehe väited täis ebakõlasid, valeväiteid ning kõige osas skeptilised. Oma videotes väidab ta, et valitsused tahavad koroonakriisiga lõhkuda keskklassi, vaktsineerimisega soovitakse inimesed kiibistada, vaktsineerimine muudab inimeste geene ning võib olla surmav. Need kõik väited on valed.

Mida väidavad Schiffmann ja Schöning aga eesti keelde pandud videos?

- AstraZeneca ning Emergent BioSolutions on ainsad ravimiettevõtted, mis on võrdselt kasu lõiganud antraksi paanikast, linnu- ja seagripist. Tegemist on kriminaalse järjepidevusega.

- COVID-19 pole toonud probleeme tervisega. See on toonud probleeme majanduskuritegevusega.

- COVID pole inimestele ohtlik. Maskidega püütakse saavutada inimeste üle kontrolli.

Kuidas on asi päriselt?

Antraks (ehk Siberi katk ehk põrnatõbi) on haigus, mida Eestis registreeriti Terviseameti väitel viimati aastal 1968. Selle vastu vaktsineeritakse loomadega kokkupuutuvaid inimesi - loomaarste, jahimehi. Antraksirünnakud, mida videos silmas peetakse, leidsid ased USA-s 2001. aastal, kui biorelvana kasutatavat haigust saadeti ümbrikutes meediatoimetustele ja kahele demokraadist senaatorile. Rünnakutes suri viis inimest, viga sai 17, peamine kahtlusalune võttis rünnakute järel endalt ise elu.

Emergent BioSolutions seejuures toodab senini ainsa USA ravimitootajana Siberi katku vastast vaktsiini, mis kannab nime AVA (Anthrax Vaccine Adsorbed). FDA andis vaktsiinile kasutusloa juba aastal 1972 ning 1997. aastast alates süstiti AVA-t ka kõikidele USA avaliku teenistuse töötajatele. Antraksirünnakutest Emergent BioSolutions eraldi kasu ei saanud, sest oli vaktsiini tootnud juba aastakümneid enne biorünnaku asetleidmist (5). AstraZeneca pole katkuvaktsiini tootnud.

H5N1 ehk linnugripi vaktsiini toodavad maailmas Sanofi Pasteur, GlaxoSmithKline, kõige uuem on Seqiruse vaktsiin, mis tuli turule vahetult enne COVID-19 kriisi algust.

Seagripivaktsiine on samuti mitu, üks on pärit Hiinast, Hualani biotehnoloogia laborist ning reine oli GlaxoSmithKline'i vaktsiin Pandermix, mis põhjustas narkolepsiat. Vähemtuntud fakt on see, et GSK tõi Pandermixiga koos turule teisegi vaktsiini, Arepanrixi, mis samuti turult Pandermixiga ilmemnud tulemustega seoses eemaldati.

Seega, kas AstraZeneca ning Emergent BioSolutions on pandeemiatelt kasu lõiganud? Pigem mitte. Vaktsiinid olid kas juba olemas, toodi turule ebaõnnestunult või toodetakse senini juurde, ilma käimasoleva haiguspuhanguta. Videos väidetakse veel, et tegemist on ka sama ettevõttega, mis tõele ei vasta. Tõsi, AstraZeneca ostis BioSolutionsilt teenust, et viimane vaktsiini toota aitaks.

COVID-19 ja majandus

Kas päästetud inimelude hinda saab mõõta? Uuringud on näidanud, et riikide sulgemine ning eriolukordade väljakuulutamine võis Euroopas päästa kevadel 3,2 miljonit elu. Teine aspekt riikide lukku panemisel on olnud riigi võimekus pakkuda esmaabi. Hiljuti avaldatud uuring toob välja, et Uus-Meremaa väga karm otsus riik täielikult sulgeda ning välismaalasi mitte riiki lubada, on olnud üks edukamaid prakikaid maailmas.

Teisest küljest püüavad riigid, nagu näiteks ka Eesti, vältida uue eriolukorra väljakuulutamist just majandusest lähtudes. Ühendkuningriikides avaldatud uuring lükkab sellegi ümber, tuues välja, et iga päästetud elu toob kümne aastaga SKP-le rohkem tagasi, kui selle lühiaegne langus tunda annab. Teisalt tuuakse uuringus välja, et see "kasum" kehtib vaid esimesel maailmale, arenguriigid kannatavad piirangute all rohkem.

Videos mainitakse Austraaliat, kus on samuti kehtestatud karmid liikumispiirangud. Sealsed faktikontrollijad on vaadelnud erinevate koroonameetmete tasakaalu päästetud eludele ning püüdnud neid panna ühe elu hinnaga vastavusse. The Conversationi ajakirjanikud on jõudnud järeldusele, et lühikene, aga väga karm liikumspiirang viiruse allasurumiseks on nii viroloogilisest aspektist kui ka majanduslikust mõistlikum kui pikaajaline "keskmine tee".

Peaaegu ilma piiranguteta viirusest välja tulnud Rootsi peaepidemoloog Anders Tegnell on avaldanud Rootsi strateegia osas kahestus. "Kui me oleksime teadnud, mis haigusega tegemist on, siis ma usun, et meie reaktsioon oleks olnud midagi Rootsi mudeli ja ülejäänud maailma vahepealset," avaldas mees kahetsust.

COVID ja maskid

Sama loogika järgi püütakse meid kontrollile allutada punase fooritulega. Selle ajal ristmikule kõndimise vältimine võib päästa elu. Samamoodi on maskidega - Eestis need veel kohustuslikud ei ole, aga teaduslik üleilmne seisukoht on täna see, et koos teiste meetmetega aitab see koroonaviirust hoida kontrolli all.

Otsus: tegemist on valeväiteid täis videoklipiga.

Lisaks ütleb Schiffmann:

- "Ma usun kindlalt jumalasse, see on võimalus kõikidele religioonidele tulla kokku - nii juutidele, moslemitele kui ka kristlastele."

Kui arst viirusest rääkides läheb religiooniteemadele, siis võib-olla pole tegemist kõige teaduspõhisema ja kaalutletuma informatsiooniallikaga?

- Goebbelsi tsistaat, mida ta lausub kõlab: "Pole olemas fašismi ega sotsialismi. Ainus, mida rahva kontrollimiseks vaja on, on hirm". Sellele ei õnnestunud meil tõestus leida.