Kaheksandat korda toob Muusikapäeva tasuta kontsertide programm 1. oktoobril publikuni elava muusika pea kõikjal Eestis. Sel aastal on programm pühendatud eesti muusikale ja igas maakonnas saab kuulata Eesti heliloomingut meie parimate muusikute ja kollektiivide esituses.

Käesolev aasta märgib paljude oluliste ja armastatud Eesti heliloojate juubelitähtpäevi ning väärikaid sünniaastapäevi. Nii seavad Muusikapäeva kontserdid Pärnumaal rambivalgusesse Arvo Pärdi, Läänemaal Olav Ehala, Harjumaal saab näha tõelist heliloomingu paraadi ning Saaremaa kontserdil võlub publikut Eino Tambergi looming. Urmas Sisaski teoseid demonstreeritakse sel Muusikapäeval Raplamaal ning Veljo Tormise muusika haarab Ida-Virumaad. Tähtpäevi tähistavate heliloojate looming kõlab nii interpreetide, džässmuusikute, orkestrite, kooride kui ka noorte esituses.

„Muusikapäeva korraldades peame tõepoolest silmas laia spektrit – et oleks põnevust ja nautimist nii neil, kes muusikaga igapäevaselt tegelevad kui ka neil, kelle jaoks see tundub justkui kauge maailm. Julgustame igati kõiki, kes seni pole tihanud, kuid samas tahaksid teha tutvust eesti heliloomingu ja interpreetidega, seada sammud Muusikapäeva kontsertidele,“ ütleb Muusikapäeva meeskonna ja Eesti Muusikanõukogu juhatuse liige Kaisa Lõhmus.

Lisaks kutsub Eesti Muusikanõukogu üles kõiki 1. oktoobril tähistama muusikapäeva, pühendades aega muusikale. Tähistamise väljund jääb igaühe enda otsustada. “Anna kontsert, võta kätte instrument, vestle muusikast, uudista võõrast muusikastiili või vastupidi, pane mängima oma armastatuim pala – lihtsalt võta hetk, mis kuulub muusikale ja kuula. Olgu muusikapäev üks suur muusikaline pidupäev,” selgitab Lõhmus.

Traditsiooniliselt kulmineeruvad päevased sündmused õhtuse muusikapreemiate
tseremooniaga, kus Eesti Kultuurkapitali Helikunsti Sihtkapital ja Eesti Muusikanõukogu annavad üle iga-aastased muusikapreemiad. Eesti Kultuurkapital annab välja kümme preemiat ning Eesti Muusikanõukogu kolm preemiat: heliloomingu- ja interpretatsioonipreemia,
mida toetavad vastavalt Eesti Autorite Ühing ja Maarja ning Indrek Neivelt ning Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali preemia muusikaelu jaoks olulise ning väljapaistva tegevuse eest.

Preemiate üleandmine toimub 1. oktoobril Estonia Kontserdisaalis koostöös Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga ja Eesti Kontserdiga. Muusikapäeva galakontsert viib kuulajad muusikas uude Heliloru kontserdimajja. Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri, Eesti Filharmoonia Kammerkoori, dirigent Olari Eltsi ning solistide esituses kõlab maailma ja eesti muusika paremik.'

Rahvusvahelist muusikapäeva tähistatakse üleilmselt 1. Oktoobril
alates 1975. aastast Rahvusvahelise Muusikanõukogu tollase presidendi, legendaarse viiuldaja Yehudi Menuhini eestvedamisel, kes kutsus üles meenutama sellel tähtpäeval, milline koht on muusikal meie kultuuris ja igapäevases elus. Muusikapäeva kontserdiprogramm
on maailmas ainulaadne laiaulatuslik hea tahte projekt, milles kontserdipaigad ja esinejad osalevad vabatahtlikkuse alusel ning sündmused on publikule tasuta. Uuri lisa siit.