Eesti Muusikanõukogu preemiate laureaadid 2020

Heliloomingupreemia – Urmas Sisask – omanäolise, kõiksusest inspireeritud loomingu eest

Interpretatsioonipreemia –Peep Lassmann – kaaluka panuse eest eesti pianismi arengusse

Kultuurkapitali preemia muusikaelu jaoks olulise ja väljapaistva tegevuse eest –

Kadri Leivategija – missioonitundelise ja eesmärgipärase tegevuse eest muusikaelu ja - hariduse edendamisel

*Žüriisse kuulusid EMN-i juhatus ja annetajate esindajad, kes valisid laureaadid välja Eesti Muusikanõukogu liikmete poolt üles seatud kandidaatide hulgast.

Eesti Muusikanõukogu president Ivari Ilja: Kõik selle aasta Eesti Muusikanõukogu preemia laureaadid on jätnud märkimisväärse jälje Eesti muusikakultuuri. Eesti Muusikanõukogu tänab oma toetajaid, tänu kellele saame nende preemiate kaudu väärtustada meie väljapaistvaid muusikavaldkonna isiksusi, avaldada neile tänu ja lugupidamist just 1. oktoobril, Rahvusvahelise Muusikanõukogu poolt ellu kutsutud ja nüüdseks juba kauniks traditsiooniks saanud rahvusvahelisel muusikapäeval.

Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapital tunnustab aastapreemiatega hooajal 2019/20 enim silma paistnud muusikategelasi ja -kollektiive. Traditsioon sai alguse 1995. aastal. Tänavu anti välja kümme aastapreemiat, ühe preemia suurus on 5000 eurot ning üks tänupreemia.

Helikunsti sihtkapitali esimees Marje Lohuaru: „Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali preemiatele esitati sel aastal üle seitsmekümne nominendi.

Loomulikult väärivad tunnustust kõik esitatud kandidaadid. 2020. aasta muusikapreemiate laureaatide tegevus on olnud laialdane – märgatav nii maailma juhtivates kontserdikeskustes kui ka Eestimaa väiksemates külades. “

Helikunsti sihtkapitali aastapreemiad 2020

Irina Zahharenkova – kõrgetasemeline rahvusvaheline kontserttegevus ning särav ja isikupärane J. S. Bachi teoste interpretatsioon

TRIO '95 – maineka rahvusvahelise Ilmari Hännikäineni nimelise kammermuusika konkursi I koha ja laialdase kontserttegevuse eest

Jüri Reinvere – väljapaistev loominguaasta: ooper „Minona” ning arvukad orkestri- ja kammerteoste ettekanded

Valeri Petrov – ansambli Orthodox Singers ja Mustvee Vaimuliku Muusika Festivali eestvedamise eest

Ansambel Puuluup – eksootiliste tuulte toomine ja omanäoline eesti folkmuusika rikastamine

Mihkel Poll – silmapaistev ja kõrgetasemeline loominguline tegevus solisti ja kammermuusikuna

Erki Pärnoja – väljapaistev žanriülene loometegevus ja suurepärane üle-eestiline kontserdisari

Jaan Ross – Theodor W. Adorno muusikafilosoofilise teose „Uue muusika filosoofia” mõttetäpse teadusliku tõlke eest

Roland Siiroja – kindel ja asendamatu tugi muusikakollektiivide kontserttegevuses

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester ja Olari Elts – klassikaalbum „Heino Eller. Sümfoonilised poeemid”

Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali tänupreemia (anti üle postuumselt) – Jüri Alperten – pikaajalise ja silmapaistva panuse eest Eesti muusikaellu.

*Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali nõukogu valis preemiate saajad välja avalikult esitatud kandidaatide hulgast.

Muusikapreemiate pidulik üleandmine toimub Estonia Kontserdisaalis Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri kontsertsarja „Heliorg” avakontserdil. Kunstiline juht ja dirigent Olari Elts. Eesti Ülekannet kontserdist ja pidulikust tseremooniast vahendavad ERSO TV ja ERR saates „Rahvusvahelise muusikapäeva gala 2020“.

Muusikanõukogu preemiameene autor on Kristiina Oppi, teostus: MSK glass - Kristiina Oppi, Aleksandra Pavlenkova ja Andra Jõgis, Eesti Kultuurkapitali preemiameene „Jonnakas“ autorid on Risto Tali ja Rait Siska.

Eelnevate aastate Eesti Muusikanõukogu laureaadid.

Eelnevate aastate Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali laureaadid.