Koroonakriisi tõttu on terves maailmas hoo sisse saanud kõige pöörasemad vandenõuteooriad. Baltikumis ning Poolas ei ühenda valeinformatsiooni levitajaid omavahel vaid see, milliseid valesid ning väärsisu toodetakse, aga see, kuidas on vandenõudest loodud uued ärimudelid. Kõige edukamad väärinfo levitajad müüvad oma koolitusi, raamatuid ja ajakirju, ehteid, mis peaksid kaitsma 5G-kiirguse vastu, vitamiine, erinevaid toiduaineid ning suisa võlukeppe.

Vaatame eraldi, mis Baltikumis ning Poolas toimub.

Eesti: võlukepid ning ajakirjad

Eesti kõige populaarsem libainfot tootev portaal on Telegram. Sellel on kokku 70 tuhat jälgijat Facebookis. Seda on rohkem, kui näiteks samalaadsetel kanalitel Lätis. Eesti Delfit jälgib Facebookis 139 tuhat inimest. Postimeest jälgib Facebookis 160 tuhat inimest. Sotsiaalmeedia analüüsiks kasutatud tööriist Crowdtangle viitab, et väärinfot esitleva portaali jälgijaskond on COVID-19 pandeemia vältel suurenenud.

Eesti Päevalehe/Delfi faktikontrollija Heliis Raudsik rääkis intervjuus Re: Balticale, et kõnealune portaal on olnud olemas juba aastaid, kuid varasemalt on keskendunud peamiselt alternatiivsete elustiili teemade kajastamisele. Selle aasta vältel on aga hoo sisse saanud portaalis vandenõuteooriate levitamine, valeinfo põhjal tervishoiusüsteemi ründamine ning koroonakriisi pisendamine. Heaks näiteks on Bill Gatesiga seotud vandenõuteooriate avaldamine.

Selle aasta vältel on aga hoo sisse saanud portaalis vandenõuteooriate levitamine, valeinfo põhjal tervishoiusüsteemi ründamine ning koroonakriisi pisendamine.

Portaali juhib abielupaar, kes oma videopodcastides jätavad jälgijatele meeldiva mulje, arutades erinevate saatekülalistega maailmas toimuva üle. Tihti kutsutakse külla kuulsamaid isikuid, kellega oma jälgijaskonda kasvatada, intervjuudes endis valesid üldiselt ei esine. Selle kaudu õnnestub portaalil tavatarbija silmis hoida oma pehmet, alternatiivset kuvandit. See-eest ilmuvad artiklid, mis lugejaid kas eksitavad või neile täielikult valetavad regulaarselt. Nii jõuavad lausvaled tarbijateni, kes esialgu vandenõusid ise ei otsigi, vaid lihtsalt vaheldust päevauudistele.

Oma jälgijaskonna laiendamiseks on Telegram juba aastaid avaldanud ajakirja. Jällegi - kui varasemalt on need teemad olnud alternatiivsed, näiteks mediteerimisest või toitumisest pajatavad, siis nüüdne ajakiri oli täidetud valeväidetega alustades juba esikaanest. Seal kuulutati koroonaviirus pettuseks. "Seda ajakirja sai soetada kõikidest suurematest poodidest ning kioskitest, see ei olnud enam midagi marginaalset kuskil internetikommuunides," rääkis Raudsik Re: Balticale. Lisaks ajakirjale järgnes ka viirust küsimuse alla seadev raamat, mida tehti koostöös saksa kullaärimehega, kes on Telegrami oma kampaaniateks rahastanud. Sellest saab täpsemalt lugeda siin.

Vaktsiinivastased Eestis

Vaktsiinivastane liikumine on samuti pandeemia tõttu tõusnud varasemast enam esile ning tõenäoliselt tõuseb veel enamgi - koroonavaktsiini turule paiskamise eel on mõne tuhande eurose sissetulekuga MTÜ tootnud videosarju, mis vaktsiinide eest hoitavad ning jõudnud ka tavalise meediatarbijani reklaamide kaudu raadios.

Organisatsioon teenib tulu aga lisaks annetustele ka näiteks läbi e-poe, kus müüakse vaktsiinivastastele vastavat kirjandust ning isegi kruuse, millel peal MTÜ logod.

5G-kiirguse vastane liikumine on samuti hoogustunud. Selle seltskonna esindajad on mõistnud, et lisaks valede levitamisele on 5G vastu töötamine ka ärivõimalus.

Näiteks müüakse radiatsiooni eest kaitsvaid biimereid ulmelistesse kõrgustesse ulatuvate summade eest. Sellise "imevõimega" kaelaehte saab soetada 75 euro eest. Oma kodu kaitsmiseks "ohtliku radiatsiooni" eest saab osta ka suuremaid tooteid, mis lubavad majapidamise energiavälja puhastada. Sellised vidinad võivad maksta tuhandeid eurosid. Ka oma sihtgrupp on leitud põllumeestes, kellele müüakse põllu energiavälju puhastavaid biimereid, millega lubatakse, et paartuhande eurose vidina asetamisel põllulapi lähistele kasvab vili kõrgem või loomad on tervemad.

Kaelaehe, mis lubab kaitsta 5G mõju eest

Leedu: homöopaatia ning pastakad

Leedus on koroonaviiruse teine laine toonud kaasa kevadest enam ning suurema ulatusega valed sotsiaalmeedias. Portaali 15min.lt faktikontrollija Vili Petkauskas rääkis, et kui kevadel oli mõni valeväiteid sisaldav postitus suure levikuga sel juhul, kui sellel oli tuhatkond jagajat, siis nüüd on see number 10 000. Tema sõnul on muutunud ka väärinfo levitajate narratiivid - kui kevadel levitati vandenõuteooriaid koroonaviiruse päritolu kohta, siis nüüd on need seotud ennekõike maskide, vaktsiinide ja teiste viirusevastaste meetmetega.

Leedus on võrreldes Läti ja Eestiga vandenõuteoreerikute ümber kasvanud suuremad kogukonnad. Näiteks üks sarivalejataja, Marjus Gabrilaviča, on enda ümber Facebookis koondanud üle 186 tuhande inimese. Tema portaali aga jälgib mitu korda vähem inimesi, 40 tuhat. Gabrilavičit toetab Leedu Rahvapartei looja, vene sidemetega miljonär Viktor Uspaskih. Uspaskih on USA president Donald Trumpi toetaja ning Valgevene juhi Aleksander Lukašenko ning Venemaa presidendi Vladimir Putini suur fänn.

Gabrilaviča edu taga peitub tõhus reklaam. Facebooki reklaamitööriistade abil on selgeks tehtud, et kevadel ei raisanud sotsiaalmeedias reklaami tegemiseks kõige suuremaid summasid mitte poliitilised erakonnad või isikud, vaid just valeinfo superlevitaja Gabrilaviča. Ühes kuus mattis kevadel ta reklaami alla kuni kolm ja pool tuhat eurot. Kuigi nüüdseks pole ta enam kõige suurem reklaamija Leedu Facebookis, on summad siiski jätkuvalt märkimisväärsed. Näiteks oktoobri esimesel nädalal pani ta oma sisu nähtavakstegemisse üle 900 euro.

Mehe edu taga pole vaid otseselt koroonaga seotud valeinformatsioon. Faktikontrollija Leedu Delfis, Aiste Meidute, rääkis, et tema peamine leib tuleb alkoholi- ja narkootikumisõltlaste "dekodeerimisest". Ta riputab üles dekodeerimise kohta informatsiooni oma Facebooki lehele, müüb raamatuid ning lisamaterjale oma kodeerimisprogrammi läbi teinud inimestele enda veebipoes Maximalist. Samast poest saab muuhulgas endale soetada ka särke, dressipükse ning pastakaid.

Maximalisti veebipoest saab osta endale kaineks tegemise õpiku ning korraga pista kingikotti ka mugavad dressipüksid

15min.lt faktikontrollija rääkis, et USA-s suure uskujaskonna kogunud vandenõuteooria Qanon on kanda kinnitanud ka Leedus. Qanoni uskujad arvavad, et maailma juhivad satanistid, pedofiilidest eliit ning Donald Trump sai presidendiks, et need välja juurida. Qanoni teooriate järgi kuuluvad selliste maailmajuhtide hulka, keda peab Trump nüüd karistama ja kõrvaldama näiteks Hillary Clinton ning Tom Hanks.

COVID-19 on Qanoni teoorias kunstlikult tekitatud probleem, millega sisendada inimestesse hirmu ja paanikat. Selle viiruse ainus eesmärk on vähendada Trumpi mõjuvõimu oma puhastustöö tegemiseks. Alkohoolikute dekodeerija Facebooki lehel, mis kannab nime MGMaximalietis, levivadki just sellised avaldused. Näiteks pehmendab ta Qanoni teooriaid oma jälgijatele, öeldes neile, et kuigi leedukad ei pruugi olla Qanonist midagi kuulnud, siis toetavad nad Trumpi ja tema tegusid. Kõik, kes on Trumpi vastu, on osa globaalsest eliidist, kes püüavad muuhulgas ka leedukaid oma kontrolli alla saada. Qanoni Leedu rakukeses on vähemalt kaheksa tuhat inimest.

Qanoni Leedu jälgijad on käinud koroonapettuse tõestamiseks näiteks filmimas arste-õdesid läbi haiglaakende, püüdes kuvada oma jälgijaskonnale tühje haiglaruume. Loomulikult selliseid tõendeid nad ei leidnud, kuid see ei takistanud Qanoni järgijatel Facebooki lühidokumentaali kokkulõikamist.
Haiglapalatite filmimine, 15min.lt kajastus

On ka teisi valeinfoga äritsejaid, kes nii populaarsed ei ole. Näiteks Giedrjus Litevka, kelle lehte jälgib 11 tuhat inimest. "Ta räägib homöopaatiast, et vaktsiinid pole vajalikud ning et inimese immuunsüsteemi saab turgutada süües vaid pähkleid ja seemneid - kõik asjad, mida ta ise ka müüb," rääkis Leedu Delfi faktikontrollija. Novembris reklaamis ta näiteks toidulisandit, mis aitab taastada geene, neutraliseerida pestitsiide kehas ning vabaneda nano-tolmust organismis. Võlupulber lubas suisa parandada tarbija voodielu.

COVID-19 kriis ning valeinfo enneolematu levik on aidanud Leedus toota hulga selliseid ärimehi, kelle edu on jäänud üürikeseks. Näiteks kui Leedus rakendus maskikandmiskohustus, hakkas üks maskivastane naine müüma näomaske, mis on tehtud võrgust. "Viiruse vastu need ei kaitse, küll aga trahvi vastu!" oli tema ärislogan. Need kadusid aga kiirelt turult, kui korrakaitsjad täpsustasid, et võrgust tehtud maski kandmine on võrdne maski mittekandmisega, mistõttu võib võrkmaski kandja trahvi saada küll.

Poola: 5G kaitsesildid ning C-vitamiin

Poola on oma Baltikumi õdedest suurem, mistõttu on ka valeinfo küsimus mitmetahulisem ning igasuguseid õhumüüjad jagub rohkem. Re: Check pöördus Poola vanima faktikontrolli portaali demagog.pl peatoimetaja Pavel Terpilowski poole. Tema sõnutsi pole Poolas valeinfo seotud täna mitte vaid koroonakriisiga, aga ka suvel eesootavate presidendivalimistega ning abordikeeluga, mis tõi Poolas tuhandeid naisi tänavatele protestima.

Vaktsiinivastased on Poolas väga esiletungivad, sest mitmed tuntud lauljad on saanud liikumise postrinägudeks. Aga on ka valeinfo pealt teenivaid ärimehi, näiteks Jerzy Žeba, kes müüb vitamiine ja toidulisandeid, kuid nende hinda kordi tõstes. "Näiteks müüb ta C-vitamiini, mis on apteegis olevast vitamiinist kümme korda kallim. Lisaks müüb ta igasuguseid imevidinaid, millel mingit otstarvet pole. Hea näide on vee struktuuri parandav masin, mille hind on 550 eurot," rääkis Terpilowski. Facebookis jälgib ärimeest üle 350 tuhande inimese.

"Lisaks müüb ta igasuguseid imevidinaid, millel mingit otstarvet pole. Hea näide on vee struktuuri parandav masin"

Sarnaselt Eestile, koorib ka 5G-vastaste kogukond oma valede orki langejatelt mitu kihti. Kõige populaarsemat 5G-vastast Facebooki lehte jälgib ligi pool miljonit inimest ning sealt saab iga soovija endale soetada 5G-radiatsioonimõõdiku ning 5G-kiirguse eest kaitsvaid kleepse oma telefonile.

5G-vastased on mõjusad ka Facebookist väljas. Näiteks pisikeses Krasniki linnakeses hääletasid kohaliku volikogu liikmed 5G tornide paigaldamise vastu ning keelati Wifi kasutamine koolides. Poolas on püütud maste ka lõhkuda.

Läti: radiatsioonivastased telefoniümbrised ning loengud

Läti kõige kurikuulsam vandenõuteooriate levitaja on Janis Pļaviņš, kellel on Facebookis ligi kuus tuhat jälgijat. Re: Check kontrollib teda väga tihti ning on täheldanud, et tema tuntus Facebookis ei piirne ainult fännidega, vaid tema valed aitavad tal täita ka tema rahakotti. Ta müüb vett, millelele on omistanud võluvõimed - vaid pisut just tema kaudu ostetud puhastatud vett aitab vabaneda kõiksugustest haigustest. Lisaks korraldab ta koolitusi, mille sissepääs maksab alates 20 eurost. Huvilised saavad osaleda Pļaviņši juhitud töötubades, mille sisu on seotud enesearenguga ning vandenõuteooriatega.

Näiteks hiljuti rääkis mees seminaril, mille päevakorras arutati vaktsiinide kahjulikkuse üle ning maskide ebatõhususest. Üks päev sellist koolitust maksis 50 eurot, kaks päeva sai juba soodsamalt - 90 euroga. Kristīna Duņeca, kes on ühe kõige suurema vaktsiinivastase kogukonna juht Lätis oli näiteks koolituspäeva üks üllatuskõnelejatest.

Duneca ei teeni aga vaid koolitustel libainfot jagades. Oma Facebooki seinal jagas ta hiljuti teadet, et kolis uude korterisse, mille kuulutas olevat "gaasigambrile sarnaselt lämmatavaks. Gaasi asemel hävitab mind siin aga kiirgus." Mõni päev hiljem teatas ta oma jälgijatele, et püüab loobuda oma nutitelefonist, kuid kuni sellega veel hakkama pole saanud kasutab ta erilist kiirgust blokeerivat mobiilikotti, mille kanga vahelt kiirgus läbi ei pääsevat. Muidugi pakkus ta seda toodet ka müügiks oma truule jälgijaskonnale. Üks kott 25 eurot.


Uuringud ei ole tõestanud, et mobiilid eraldaks kiirgust, mis võiks tekitada terviseriske. Erinevad kaebused, mida inimesed seostavad telekommunikatsioonivahenditega pole uuringute järgi sugugi seotud seadmete endiga, vaid seotud mõne muu terviseprobleemiga.

Läti Töö- ja terviseinspektsiooni juht on märkinud, et kui selline mobiilikott olemas oleks, poleks kõiki kiirguseid eraldades ka mobiil töökorras.

Läti vaktsiinivastaste esileedi ei vastanud Re: Checki kommentaaripalvele, kostes vaid, et iga koeraga ei pea suhtlema. Tõenäosus on, et ka tulevikus teenib ta oma jälgijaskonna pealt raha - just COVID-i kriisi algusest alates on tema jälgijaskond kasvanud mitu korda. Vaktsiinivastasusest on asi kasvanud laiemaks - Duneca on ka tuline maskivastane, väites sotsiaalmeedias, et see võtab inimestelt nende sõnavabaduse. See muidugi tõele ei vasta.