Kuid eks samamoodi kaitsesüstinud oma nõukogu liikmeid, kohalikke mõjukaid poliitikuid ka Rakvere haigla. Valgas aga pakkus kohaliku haigla (nüüdseks lahti lastud) juht vaktsiinidoose althõlma oma kaaslastele Rotary klubist.

Olukorda võiks võrrelda laevahukuga, kus päästepaate mitte lihtsalt ei jagata esmajoones kõige nõrgematele, vaid nende sekka sokutatakse vaikselt kapteni sõbrad. Veelgi hullem, paati hiilib ka kapten ise. Kuidas saab näiteks Priske nõukogu liikmena teha mh korruptsioonialast järelevalvet PERH-i üle, kui on ise samalt haiglalt vastu võtnud meelehead?

Vaktsineerides ,,omasid” eelistada on abivajajate vastu ülimalt ebaaus ja sel on ka kõik korruptsiooni tunnused.

Eestis on kokku lepitud, et esmajoones saavad vaktsiinidoosi eesliini meditsiinitöötajad ja siis riskirühmad ehk eakad, keda koroonaviirus enim ohustab. Täiesti mõistetavad on üleskutsed, et võiks panna prioriteetide nimekirjadesse ka teisi riigi toimimise jaoks elutähtsaid ametnikke. Miks mitte valitsuse liikmeid, et iga kokkupuude koroonahaige lähikontaktsetega ei halvaks riigi juhtimist kriisis. Ning jah, miks mitte ka ministeeriumide kantslereid. Kuid selleks tuleb luua selged kriteeriumid, ei saa nii, et koha järjekorras määrab nõukogude stiilis tutvus kaubatundjaga.

Niisamuti on paratamatu, et mõnikord kipub kiiresti riknevat vaktsiini hoolimata üldisest puudusest mõnel konkreetsel hetkel üle jääma. Lahendus pole aga siingi „omade” eelistamine. Võiks kasvõi koostada nimekirjad vabatahtlikest, keda saaks loosi alusel tunnise etteteatamisega süstima kutsuda. Peaaegu iga süsteem oleks õiglasem kui praegune, mis on rikastanud eesti keelt uue terminiga „eliitvaktsineeritu”.