Möödunud nädala keskpaigas ilmus Facebooki video, milles on näha, kuidas Tartu Tasku Keskuse turvamehed kutsuvad korrale meesterahvast, kes maski kaubanduskeskuses ei kandnud. Videot on jagatud üle 700 korra ning see on jõudnud üle 150 000 inimeseni.

Videos on näha sõnavahetus turvameeste ning mehe vahel, mille lõpus võtavad kaks turvameest mehe kinni ning toimetavad ta keskuse turvaruumi. Kinnipidamise eel kutsub mees turvamehi "kuradi tontideks" ning karjub, et nood ta rahule jätaksid.

Mees, kes video filminud, on Vallo Robi. Robi on kirjutanud videole juurde järgmise teksti:

"Eile toimus Tartus Tasku keskuses uus vägivallaaktsioon, kus Viking firma turvamehed näitasid uut taset, kus nad võtsid õiguse öelda milline mask on nende arvates vajalik ette panna. See, et ma vastu ei hakanud ja lasin oma käed raudu panna oli suur viga, sest nad viisid mind on kartserisse, kus polnud õhku ja oli klaustrofoobiliselt väike ruum ja kus nad siis oma käed ja jalad minu tümitamiseks käiku lasid. Tule taevas appi, muud ei oskagi öelda....See turvamees, kelle pildi siia panin, oli agitaator nr. 1. Ilmselt alaväärsena tegeleb, kes teab millega. Samuti kui tast tegin pilti, siis soovitas mul selle enda tehtud pildi peale “panna p....ku”. Täiesti karistamatud. Siis kasutati ebaproportsionaalselt suurt jõudu minu kallal, ja kohale kutsutud miilitsad olid ka uskumatud, käerauad ja rumal jutt ei muud. VABANDUST, ET HINGAN ÜTLEN MA KOGU LOO KOKKUVÕTTEKS...."

Niisiis väidab mees esiteks, et maski puudumise tõttu teda peksti ning teiseks väidab ta, et politsei pani ta raudu.

See pole Robi esimene maskivastane aktsioon. Tema esimene populaarne maskivastane video pärineb detsembri keskpaigast, kus ta abipolitseinikega maskikandmise üle vaidleb pärineb detsembri keskpaigast. 10-minutiline klipp sai üle 1300 jagamise ning see lõppeb abipolitseinike "kuradi klounideks" nimetamisega. Toona reageeriti sellele ka sotsiaalmeedias, näiteks Delfiski.

Kuidas on asi päriselt?


Politsei esindaja selgitas meile, et kuigi möödunud nädala kolmapäeval politsei tõepoolest väljakutse Tasku keskusesse. Politsei kutsuti välja, sest mees ei allunud turvatöötajate korraldustele, muutus agressiivseks ning solvas turvamehi.

Tartu politseijaoskonna välijuht Maido Kolk lisas, et konflikt lahendati lõpus rahumeelselt. "Mehe rahustamiseks paigaldasid turvatöötajad talle käerauad ning ta toimetati turvaruumi. Politseinikega vestlemisel rahunes mees maha ning ta lahkus keskusest."

Keskuse tegevjuht Annika Oja põhjendas, et seoses Eestis kehtivate piirangutega on Taskul õigus nõuda keskuse külastajatelt maskikandmist. Samamoodi on neil õigus teostada selle reegli üle järelvalvet, mille jaoks ongi keskuses turvatöötajad.

"Välja toodud juhtumi puhul käitus turvamees vastavalt eelpool mainitud reeglitele, kuid külastaja ei olnud koostöövalmis. Tal ei olnud kaitsemaski ees ning ta polnud nõus ka turvameeste poolt pakutud maski ette panema. Sellest tekkis sõnavahetus, mis päädis keskust külastanud mehele käeraudade paigaldamise ning politsei välja kutsumisega. Intsident sai politsei ja turvafirma koostöös lahendatud."

"Kodaniku hilisem väide, nagu oleks turvamehed kasutanud turvaruumis tema kallal vägivalda, ei vasta tõele. Turvakaamera video on üle vaadanud ka politsei," lisas ta.

Kuna Facebooki video lõpus võib näha, et mehel oli ees näokate, lisas Oja, et ta tõmbas selle ette siis, kui turvamehed olid ta juba kinni pidanud ning hakkasid turvaruumi toimetama.

Viking Security mehitatud valve valdkonna juht Juhan Aia sõnas, et nende turvatöötajad ei kasutanud olukorras ebaseaduslikku jõudu. "Saame kinnitada, et turvatöötajate tegevus oli kooskõlas riiklike juhiste ja kehtiva õigusruumiga."

Juhul kui Robi osas oleks vägivalda tarvitatud, oleks kohale saabunud politsenikud seda märganud. Nende kinnitusel aga selliseid märke ei olnud ning mees lahkus sündmuskohalt. Olgu lisatud, et palusime Tasku Keskuselt videot ka avaldamiseks sellest, mis turvaruumis päriselt toimus. Sarnaselt Facebookis sama asja nõutajatele ei antud seda ka faktikontrollile tuues põhjenduseks andmekaitseseadused. Sellest hoolimata on politsei esindajad videod näinud ning kinnitanud, et vägivalda ei tarvitatud.

Otsus: Vale. Tegemist on pahatahtliku väljamõeldisega.