Meeli Lepson on omasõnutsi "õlijumalanna", endise MMS-i Facebooki grupi niiditõmbaja ja reiki-õpetaja. Ta on püramiidskeemina tegutseva doTerra eeterlike õlide vahendaja, otsides omale kliente koroonavastaste seisukohtadega.

Kolmapäeval kirjutas ta Facebooki aga postituse, mis tõmbas suurema hulga inimeste tähelepanu. Nimelt jagas ta:

"Kuulsin, et Astangul ja Paldiski maanteel ja veel mitmel pool Eestis on valmis kaasaegsed naridega koonduslaagrid, kuhu politsei hakkab meie poliitikute loal viima kodudest inimesi, kellel on "viiruse kahtlus". Ehitajad ei saanud aru, mida nad ehitavad. Puzzle hakkab kokku minema. Ka inimeste jaoks. Kelle korraldusel ja kelle poolt seda mängu nüüd juba aastaid on ette valmistatud?!? See mis täna riigikogus toimub on üks osa plaanist. [...]"Postitus on jõudnud 45 tuhande inimeseni, sellel on paarsada jagamist ja ligi 400 kommentaari.

Kuidas on asi päriselt?

Kuigi juba anonüümne ja allikateta postituse algus äratab kriitilises lugejas kahtlust, püüdsime uurida, kas sellel lool võiks olla sees ka kübeke tõtt. Kuna faktiliselt on kontrollitav vaid postituse algus - autori esitatud fakt, et Paldiski maanteel on koonduslaagrid - keskendusime sellele. Faktilisi viiteid ülejäänud osale "suurest plaanist" postituses ei ole.

Postituses endas ega selle kommentaarides ei viidata, kus need "koonduslaagrid" täpselt olema peaksid, kuigi inimesed paluvad Lepsoni käest just sellist informatsiooni. Ta viitab pärijatele vaid, et on "vastustest ees" ning "vaatab asju kõrgemalt".

Pöördusime ka ise Lepsoni poole, paludes tal selgitada, millele ta oma postituses täpselt viitab ning kas ta saaks meiega lisainfot jagada. Avaldasime valmisolekut saata vaid talle teadaolevasse kohta näiteks fotograaf, et pildistada kahtlased ehitusobjektid üles. Meie päringule ta ei vastanud.

Kuna postituses viidatakse ka riigikogule, uuribki riigikogu liige, sotsiaaldemokraat Lauri Läänemets tõsist süüdistust, et Eesti inimesi vangilaagrisse pannakse. Ta palub endale edastada lisainfot. Mõistagi talle seda ei edastada. Lepson ja teised kommenteerijad viitavad, et Läänemets pole "veel valmis suurt pilti nägema".

Parlamendisaadik kostab vastu, et oleks valmis anonüümseid kurtjaid abistama, kui nood faktilist infot jagaksid. "Lugupeetavad. Ma olen riigikogu liige, istun parlamendi komisjonides aga pole midagi kuulnud. Ma olen väga huvitatud faktidest, et kus mis toimub? Kahjuks ei ole võimalik midagi kontrollida kui mitte ühtegi fakti ega ka suunda ei suudeta öelda. Kui on selline info, siis peaks ju olema võimalik öelda kuhu vähemalt midagi tehti?" kostab Läänemets.

Siseminister Kristian Jaani nimetas postitust libauudiseks nii Facebookis kui ka Twitteris. "Sellised kuritahtlikud libauudised ei ole kellegi huvides ning seda on väga raske lugeda ja postitaja motiive mõista. Tegelikult ei tahaks üldse reageerida sellisele mõttelagedusele, aga ei saa ka kõrvalt vaadata," vahendas ta oma Facebooki seinal.

Kuna Lepson väidab, et just politseinikud inimesi koonduslaagritesse viivad, siis palusime kommentaari ka PPA esindajalt.

Veebikonstaabel Ville Ränik nimetas postitust üheselt väärinfoks. "Olukorras, kus riigis on tervisekriis, on äärmiselt kahetsusväärne, kui leidub inimesi, kes levitavad väärinfot ükskõik millisel eesmärgil." "Alates eelmise aasta kevadest, kui koroonasse haigestumine oli üle maailma alles tõusuteel, on tekkinud üksjagu väärinfo levitamist ja nähtust nimega fake news, millega üritatakse teadlikult inimeste adekvaatse mõtlemise võimet halvata. Sarnaste uudiste ja postituste valguses tegutsevad tihti ka kelmid, kes viirusest ja piirangutest väsinud inimesi alatute võtetega üritavad kahjuks ära kasutada."
Ta soovitas väärinfost teada anda platvormi haldajale, näiteks Facebookis raporteerides seda väärteabena. Ta soovitas ka mitte reageerida postitusi laikides, jagades, kommenteerides - ka siis kui seda tehakse huumorivõtmes. "Postitustele reageerimine ükskõik millisel viisil annab postitajale n-ö kinnituse, et tema jutt on oluline ja läheb enamatele korda, isegi kui reageerija on teinud seda naljana."

Lisaks Räniku soovitusele on mõistlik selliseid postitusi mitte jagada ka seetõttu, et neid toetavad Facebooki vildakad reaktsioonipõhised algoritmid - väärinfo pälvib ka satiirina edasijagamisel ebavajalikku tähelepanu.

Otsus:
Tegemist on valega, koroonahaigetele koonduslaagreid Tallinnasse ei ehitata