Sel nädalal on saanud aina enam meedia tähelepanu protestid Riigikogu ees. Maski- ja piirangutevastased inimesed üle terve Eesti tulevad kokku, et avaldada meelt nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse (NETS) muudatuste vastu.

NETS-i muudatusega saab politsei hädaolukorras volitusi juurde - teha vajadusel trahvi piirangute rikkujatele ning lihtsustada andmevahetust erinevate ametkondade vahel. Protestijad võitlevad aga "politseriigi" kehtestamise vastu.

NETS on aga ettekääne protestimiseks vaid Eestis. Maski-, piirangute- ja koroonavastased protestid toimuvad üle maailma. Eestis aitas NETS-ist deemoni maalida Kremliga seotud MTÜ Eesti Vanemad / Родители Эстонии.

Ekspress paljastas sel nädalal, et MTÜ jõudis jõustruktuuride huviorbiiti viie aasta eest, kui korraldati üritusi, mille käigus levitati Eesti lastekaitse kohta valesid. Samamoodi kasutati ühe teemana ära "homopropagandat" Eesti koolides. Tänaseni levitab organisatsioon Kremli-meelseid seisukohti, tehes koostööd organisatsioonidega Vene Emad ja Vene Kool Eestis. Kui viimased keskenduvad seni peamiselt emotsionaalsetele lastega seotud teemadele, siis Roditeli Estonii on paletti laiendanud.

Oma Facebooki seinal jagavad nad koroonavandenõusid, sekka mõni Venemaa sõjaveterane ülistav postitus. Terve eelmise aasta vältel on vahendatud Eesti peamiste valetajate Facebooki postitusi, nii auditooriumi kasvatades.

Tegelikult protestis Roditeli Estonii juba mullu augustis. Ka Facebookis protestiüritusi reklaaminud organisatsiooni tegevust aga ei takistatud. Suvel oli keeruline ette näha, et Kremli jutupunkte teeniv organisatsioon võiks eestlaste seas kuskile jõuda. Töö viis aga sihile.


Kuigi Roditeli Estonii pole Riigikogu esise seisva protesti ainus korraldaja, on tekkinud olukord, kus Kremli huvid Riigikogu ees end ise teenivad. Iga täiendava protestipäevaga jõuab kahtlaste varikontode kaudu õõnestusliikumine aina kaugemale.

Ka Eesti vabaks sõitmise aktsiooni märtsis aitasid edasi kanda Aasia ja Lähis-Ida päritolu spämmikontod. Mõned uuemad jagavad aktiivselt protestipäevadel toodetud sisu oma kontodele edasi, aidates kasvatada protestide mõjukust sotsiaalmeedias. Märtsi alguses - vahetult enne protesti aktsioonide algust - tekkinud kontosid leiab mitmeid.


Tõenäoliselt ei täida mitte kõik protestijad Moskvast saadud töökäske. Näiteks leiab protestijate hulgast libakirjaniku William Kovali, EKRE parlamendisaadikuid, Objektiivi toimetuse liikmeid, vaktsiinivastase kogukonna eestkõnelejaid, luhtunud krüptoinvestoreid, aga ka lihtsalt koroonapiirangutest tüdinenud Eesti inimesi.

Neid, kes pole protestima jõudnud, aitab hädast välja Zeitgeistist kantud "start-up" Viral Help, mis isikuandmeid varastades aitab NETS-i vastase pöördumise läkitada rahvasaadikute meilkasti. Kokku jõudis esindajate e-postkasti üle 800 000 kopeeritud allkirjadega avalduse.

Kõige selle taustal nendime seekordses "Valeinfo: paljastatud" saates, et igale aktsioonile järgneb uus ning valede levitamine on nüüd jõudnud Facebooki kommentaariumidest Toompeale.

Saadet juhib ajakirjanik Heliis Raudsik, arutleb ajakirjanik Martin Laine.