Vaktsineerimine küll edeneb, aga mitte nii kiiresti, et saaks juba muretu olla. Et pandeemial poleks enam lootustki pead tõsta, peaksime vaktsineerima 100 000 või rohkem inimest nädalas, aga möödunud nädalal vaktsineerisime ainult 50 000. Maikuu teises pooles ei jää asi kõigi eelduste järgi enam vaktsiinide puuduse taha, aga nii pakkumise kui ka nõudluse poolel on kahtlusi, kas need suudetakse ka võimalikult kiiresti süstida.

Igaühe mõistlikku käitumist läheb nüüd, kui valitsus koroonapiiranguid järk-järgult vähendab, vaja rohkem, mitte vähem.

Terviseamet, täpsemalt selle juht Üllar Lanno ületab samal ajal uudisekünnist hoopis oma väiklase, aga riigile kuluka kättemaksuaktsiooniga paari endise alluva vastu. Ameti eelmine juht Merike Jürilo püüdis mullu samal ajal kogu jõust koroonakriisi ohjeldada ja kaotas minister Kiige usalduse. Praegune juht Lanno tegeleb töö ajal kõrvaliste asjadega, kuid pole ministri usaldust kaotanud? Tanel Kiik, on aeg terviseameti etteotsa uus ja parem juht panna – see tuleks riigi jaoks praegu nii olulise asutuse autoriteedile kasuks.

Olukord pole siiski täiesti lootusetu, sest me ei elanud teist koroonalainet üle ainult tänu valitsus(t)e käskudele-keeldudele, vaid ka tänu enamiku Eesti elanike mõistlikule käitumisele. Seda mõistlikku käitumist läheb nüüd, kui valitsus piiranguid järk-järgult vähendab, vaja rohkem, mitte vähem.

Veel pole aeg hakata kontaktselt suuri sünnipäevasid ja muid pidusid pidama, rääkimata vahelejäänute järelpidamisest. Samuti pole veel aeg käia kaubanduskeskustes meelelahutuse eesmärgil – ikka ainult asja pärast. Ja loomulikult tuleb esimesel võimalusel vaktsineerima minna, sest kui vanema- ja keskealised saavad suures osas vaktsineeritud, väheneb märgatavalt põhiline koroonamure: rasked ja surmaga lõppevad haigestumised.