“Kahe aasta jooksul on tudengid end proovile pannud arvukates töötubades, loomingulistes projektides, akadeemiliste ülesannete täitmisel ja avalikel esinemistel. Külaliskunstnike ja -õppejõudude variatiivsus ning õpingute intensiivsus võimaldasid neil oma väljendusvahendeid mõtestada ja viimistleda. Festival on selle teekonna loogiline sihtpunkt: aeg ja ruum, kus vallandada oma isiklik kunstiline ind,” kirjeldab õppekava juht ja festivali peakorraldaja Jüri Nael.

“Eraldi festivali loomine oli meie jaoks loomulik jätk viimase kahe aasta jooksul lavale toodud eksperimentaalsetele projektidele nagu 99-tunnine kestvuslavastus “Kuhu minek”, mille publikuhuvi oli üle ootuste suur,” selgitab Nael.

Festivali kavast leiab kaheksast eri riigist pärit lavastajate loodud soolo- ja suurvorme, rännak- ja kestvuslavastusi, meelteteatrit, kohaspetsiifilisi ja multimeedia võimalusi proovile panevaid projekte. Teemadeks on evolutsioon, võim, toksiline armastus, pagulus, mesilaste elukorraldus, inimeseks olemise tähendus, ebaõnnestumise väärtustamine ja pandeemiaga seotud piirangutega kohandumine.

Kokku antakse kuu aja vältel üle 70 etenduse, sealhulgas 14 uuslavastust, mis toimuvad nii erinevates etenduspaikades Tallinnas kui ka otseülekannetena veebi vahendusel läbi voogedastusplatvormi eˉlektron. Veebi vahendusel edastatavatele etendustele järgneb vestlus lavastuse autoriga, mida modereerivad tuntud kultuurivaldkonna esindajad.

Sel nädalal astuvad publiku ette Paolo Panizza projektiga "Sinule" EMTA Blackboxis, Marshall Stay lavastusega "Ja taaskord me oleme üksi" Manufaktuuri kvartali katlamajas ning Lea Sekulic tööga "KE HA TU" Kanuti Gildi SAAL-i Keldrisaalis. Viimane neist on nähtav ainult veebis aadressil https://elektron.art/

Järgnevatel nädalatel näeb ka Eesti etenduskunstnike Joonas Tageli, Ragnar Uustali, Liisa Saaremäeli ja Keithy Kuuspu töid.

Täpsem info ja piletid: https://manifestal.eamt.ee/

SeoHwon Ji "Ma uitan, sest ma uudistan"