20. mail mõisteti 2020. aasta suvel Lihulas amokki jooksnud ja kaks inimest tapnud ning teisi haavanud Mikk Tarraste 20. aastaks vangi. Esmaspäeval ilmus psühhiaater Valdar Parve arvamuslugu, milles arst kahtleb kas Tarraste peale vanglaelu ühiskonnaga konflikti suudab vältida. Kommentaariumis arvati samal teemal ka, enamasti ikka selles vaimus, et Tarraste karistus jäi lahjaks.

Herr Mann:

„Lugu on paras sõnasalat, toimetajal oli vast raske isegi pealkirjaks mingit fraasi välja noppida. Eesti arvamusmaastiku põhiline viga on, et käib eetri täitmine ning oma enda hääle kuulamine. Enamasti mingit pointi meie ajakirjanike jutus ja „arvamusliidrite” omas pole. Aga mis puudutab karistamist, siis kunagi ütles Agatha Christie BBC-le, et ei poolda surmanuhtlust ega eluaegset vanglakaristust, vaid soovitas hoopis anda mõrvarid teadlastele inimeksperimentideks ja need, kes 1,5 aasta järel veel elus on, uuesti ühiskonda lasta. Vot nii. Ka Tarraste võiks sel viisil meditsiinile ja teadusele oma süü lunastuseks kasu tuua. Arvan mina.”

nii on:

„Ega selle Tarraste peas kõik korras ei ole. Aga kuna ta on süüdiv siis eluaegne oleks parim lahendus.”

Ahv:

„Palju küsimusi visatakse õhku aga vastukaaluks anna ühtegi vastust. Viimase aja üks igavamaid artikleid, mis rohkem üritab kirjutaja erudeeritust näidata, kuid sedagi ebaõnnestunult.”

vanaprogeja:

„Oh, sa jeebus, kus on sõnu ritta seatud! Kui suutsin sellest udust mõtte õigesti tabada, siis paistab autor väitvat, et konkreetse teo toimepanek ise on piisav tõestus, et tegu oli psühhoosiga. Ehk igasugune normaalsusest piisavalt kaugele hälbiv käitumine on põhjendatav (ainult) psühhoosiga. OK, aga mis edasi?”

Teisipäev, 25.05

Sel nädalal lõi esimest korda peale 2020. aasta sügisest maailmameedias laineid Valgevene diktaator Aljaksandr Lukašenka, kes andis hävitajatele käsu sundida Vilniusesse lennanud liinilennuk, et saada pardalt kätte aastast 2019 Poolas elanud blogija Roman Pratasevitš ja tema elukaaslane. Euroopas ja Eestis tunti sügavat muret ja kritiseeriti Valgevene režiimi tegevust, kuid fakt on, et Pratasevitš istub vangis ja Lukašenka troonil. Arvamusportaalis ilmus ka usutlus Valgevenes elava Jaaguga, kes muuhulgas mainis, et Lukašenkat polegi kellegagi asendada. Kommentaariumis leidus selle kohta eriarvamusi.

kaporatuuri hunta:

„Mis lahti Päevaleht? Möödunud nädal heietasite „rahuarmastavast” Hamasist, täna „asendamatust” Lukašenkast... See on ju diktaatorite enda propaganda, et nad kõik on asendamatud ning ilma nendeta kukub kogu kupatus kokku ja järgneb väävlisadu ning ritsikate uputus. See on ju suvalise autoritaarse režiimi eesmärk pühkida minema oma vastased ja jätta mulje valikute puudumisest. Aga tegelikult ju asendamatuid inimesi pole: Tšiilist läks ära Pinochet, ei saanud bolševikud võimule, Moskvas suri Brežnev, tiksus Nõukogude Liit veel 10 aastat. Nii, et olge mureta. See on ju nende rahvaste suhtes solvav väita, et Valgevenest 10-miljonilise rahvaarvu juures või Venemaa 145 miljoni elaniku hulgast on võimatu leida uusi juhte peale Lukašenkat ja Putinit. Isegi kui Venemaal pole 140 korda rohkem tarku ja haritud inimesi kui Eestis, siis 15 korda rohkem ikka ning Valgevenes vähemalt kaks korda rohkem.”

HS:

„Kõikide vuntside argument enese õigustuseks on olnud, et neile poleks justkui alternatiivi. Iga variant on parem kui psühhopaat võimul, isegi kui programm hetkest kaugemale ei ulatu. Lihtsalt kgb-lastele on ainus programm kõrvade vahele tambitud, normaalsetel inimestel seda ei ole.”

Kolmapäev, 26.05

Inimestele reeglina ei meeldi see kui neile tuletatakse meelde nende kannapöördeid mingis küsimuses. Kuid samas on see oluline pidada meeles, mida varem on tehtud või räägitud. Eriti poliitikute puhul Kesknädalal avaldati arvamusportaalis riigikogu esimehe Jüri Ratase seisukoht Ida-Viru põlevkivitööstuse tuleviku kohta, mis läheb lahku sellest, mida ta mõne aja eest peaministrina rääkis. Kommentaariumis oli selle kohta erinevaid arvamusi.

Juri Velosipedov:

„Ida-Viru on nutuses seisus, põlevkivi on viimane, mis praegu seal elu püsti hoiab. Kui tahate näha, mis hakkab saama selle sulgemise järel, siis sõitke Viivikonnale. Muidugi on hea Kersti Kaljulaidi kombel ajada näost mulli „Ida-Virumaa muutmisest Läänemere pärliks”, kuid loosungite asemel tuleb pakkuda välja reaalsed mehhanismid selleni nõudmiseks. Praegu on teistel vaid loosungid ning mulin ja Ratase lähenemine pragmaatiline. Hea on jahuda „Ida-Viru uuest algusest”, aga vaja on ikkagi reaalseid mehhanisme kuidas selleni jõuda. Praegu tagab energeetika ja põlevkivi regioonis ainsad head töökohad. Valitsejatel oleks targem pilve pealt alla tulla ja vaadata kuidas inimesed seal elavad. Mitte üldsegi hästi.”

Kapten Schults:

„Mulle on selgusetu üks asi. Teatavasti eraldas eelmine valitsus uue õlitehase rajamiseks 140 millegagi eurot. Oli see õige või vale (võis olla vägagi õige otsus!) aga kui nüüd oletada, et raha läkski juba käiku mingil määral ja kui praegune valitsus ehituse ära keelab, siis mingi osa rahast on läinud ju sõna otseses mõttes raisku! Kas nii kergekäeliselt võib ikka eelmise valitsuse otsuseid muuta? Mis kokkuhoiust ja kärbetest me räägime, kui sellise otsusega pandi võib olla, asja eest teist tagant, magama mitme suure puhkpilliorkestri ülalpidamiskulud?”

Artur Kurk:

„Kõik on palju lihtsam. Arvata võib, et Ratasel on peale ametist lahkumist muutunud nõunikud ja nõuandjad, kelle abiga ta juttu keerutab ning sellest ka tuulesuunamuutused.”

Neljapäev, 27.05

Juttu Valgevene režiimist jätkus selleks nädalaks kauemaks. Neljapäeval olid „Erisaate” podcastis ajakirjanik ja keskerakondlasest riigikogulane Oudekki Loone. Viimane tuletas meelde, et „teised teevad ka” ja soovitas Valgevene siseasjadest eemale hoida. Kommenteerijad olid enamasti teist meelt.

pingopille:

„Mis barbituraate see tegelane tarbib? On tükk vahet kas kritiseerida oma riigi juhte lääne ühiskonnas ning tripib erisaadetes või Valgevene ja Venemaa-sarnases paariariigis. Esimestes saab veriste kätega kapitalistidest jahumise ning piisava arvu lollide olemasolu puhul isegi parlamenti, teisel juhul tuleb maksta oma eluga või paremal juhul hakata emigrandiks.

Päev enne Parise ja Oudekki psühhedeeliat, maeti Valgevenes Šklovi koloonias tapetud poliitvangi Vitold Ašurki. Tema nina ja käed olid murtud. Kuid kõige hullem oli, et matuseks tuli ta pea mähkida sidemetesse, kuna ta silmad olid välja torgatud. Matuse ajal nuttis ema kirstu kõrval: "Pojake, miks nad isegi silmad välja torkasid?" See on väga, väga metsik. Need pole inimesed. Aga Paris ja Oudekki mullitagu edasi, et Valgevenes ja muudes diktatuuririikides tehakse nagu läänes.”

Tutkas:

„Rein Lang ennustas esmaspäeval Kuku raadio eetris, et Oudekkilt selline kirjutis tuleb.... ja siin me olemegi.”

Sinu nimi:

„Appi! Palun ärge affišeerige seda inimest, mu aju puruneb juba nime kuulmisest.”

Reede, 28.05

Reedel lõppes kaks päeva ministriametit pidanud Marti Kuusiku kohtutee esimene etapp: Viru maakohus mõistis ta koduvägivalla-süüdistuses õigeks. President Kaljulaid, kes oli Kuusiku ametisse vannutamiselt demonstratiivselt välja kõndinud, palus vabandust. Kuusiku partei pöidlahoidjates tekitas see uudis eufooriat, parteitud kommentaatorid soovitasid oodata lõpplahendit.

Lähtru mõisa moonamees:

„Küllaltki oodatav lahend kohtult, kui ohver eitab vägivallatsemise toimumist. See, et Kaljulaid palus vabandust oli suurem üllatus. President peaks olema oma žestidega ettevaatlikum, järgima head tava ja etiketti ning hoiduma sellistest asjadest.”

flotist:

„Tuleb avaldada tunnustust. Vabandada suudavad vaid tugevad inimeeed. Nõrgad õigustavad ennast - nagu ajakirjanikud.”

Tutkas:

„Tore, president on sõnapidaja.”

Malle Jõgevamaalt:

„EKRE ja nende ruuporite jaoks suur võit, aga jätkub seda vaid 15 minutiks. Elu läheb edasi.”