Anti Poolamets (EKRE) kirjutas Eesti Päevalehes 10. juunil avaldatud arvamusartiklis: "Näiteks kehtivad mitmel pool USA-s seadused, mis sätestavad muuhulgas ka seda, et kui sinu korterit soovib üürida geipaar või immigrandid, siis pole sul õigust neile ära öelda. Äraütlemine vähemusele viitava tunnuse alusel on automaatselt diskrimineerimine."

KONTROLL

Ameerika Ühendriikides võeti 1968. aastal vastu föderaalseadus Civil Rights Act of 1968 (1968. aasta Kodanikuõiguste Seadus), mille 8. ja 9. peatükk on tuntud kui Fair Housing Act (Õiglase Eluaseme Seadus). See kaitseb inimesi diskrimineerimise eest eluasemete üürilepingute ja ostu-müügilepingute sõlmimisel ning muude eluasemega seotud toimingute puhul. Seadus kaitseb diskrimineerimise eest rassi, nahavärvi, rahvusliku päritolu, usutunnistuse, soo, perekonnaseisu ning puude tõttu.

Department of Housing and Urban Development (Eluasemeministeerium) on 2014. aastal välja toonud, et ka immigrandi staatus laieneb Fair Housing Acti kaitsealasse. See tähendab, et kui üürileandja keeldub üürilepingu sõlmimisest põhjusel, et teine pool on immigrant, on võimalik selle kohta esitada kaebus.

Eluasemeministeerium tõlgendab Fair Housing Acti kaitsealasse ka LGBTQ inimesi. Kuivõrd Fair Housing Act kehtib föderaalselt, siis osariikide sisene seadusandlus käsitleb diskrimineerimist erinevalt. 22 osariiki sätestavad otseselt keelu diskrimineerimisele seksuaalse orientatsiooni ning soolise identiteedi tõttu. Seitse osariiki tõlgendavad seadusandlusest soolise diskrimineerimise keeldu ka seksuaalse orientatsiooni ja/või soolise identiteedi tõttu diskrimineerimisele. Üks osariik keelab vaid seksuaalse orientatsiooni tõttu diskrimineerimise. 20 osariiki ei ole loonud eraldi seadusandlust keelustamaks seksuaalse orientatsiooni ja/või soolise identiteedi tõttu diskrimineerimist eluasemetega seonduva puhul.

Seega vastab Poolametsa väide tõele ning tõepoolest kehtivad USA-s seadused, mille alusel on korterit üürida soovivale immigrandile või geipaarile üürilepingust äraütlemine vähemusele viitava tunnuse alusel diskrimineerimine. Selguse huvides tuleb ära märkida, et need seadused ei keela üürileandjatel muudel põhjustel loobuda vähemustega üürilepingut sõlmimast (piisava sissetuleku puudumine üüri maksmiseks, halb tagasiside eelmistelt üürileandjatelt, suitsetamine jne). Seega ei pane seadused LGBTQ inimesi ega ka immigrante vähemustena olukorda, kus nendega tuleb üürileandjatel igal juhul üürileping sõlmida.

OTSUS


Tõsi


PROJEKTIST

Hea lugeja! Kui ka sinule jääb silma mõni valekahtlusega väide, saada see julgelt aadressile faktikontroll@delfi.ee.

Eesti Päevaleht, Delfi ja Eesti Väitlusselts käivitasid 2017. aasta septembri alguses Faktikontrolli projekti, mille käigus jälgitakse, kuidas poliitikud faktidega ringi käivad. Väitlusseltsi juures tegutsevad faktikontrolörid jälgivad igapäevaselt poliitikute ja teiste arvamusliidrite meedias väljaöeldavat ning kontrollivad erinevaid esmapilgul kahtlust äratavaid või küsimusi tekitavaid väiteid. Kontrolli tulemused ilmuvad EPL/Delfi Arvamusveebis ning seal antakse poliitikute väidetele hinne kuuepunktiskaalal: eksitav, vale, pigem vale, nii ja naa, pigem tõsi ja tõsi.