Võrreldes talvega, kui see teema viimati jutuks oli, on reisimise olukord kardinaalselt muutunud. Nüüdseks on Euroopa Liidus ja Venemaalgi igal täiskasvanul võimalik ennast kaitsepookida, vaktsiin pole enam defitsiit. Inimesel, kellel on vaja reisida, on kõige mugavam ja odavam lasta ennast vaktsineerida – vaktsineerimise või läbipõdemise tõend on välismaalase pääse Eestisse ja Eesti elaniku pääse välismaale.

Suures plaanis liigubki asi praegu üha rohkem selles suunas, aga on ja jääb ikkagi neidki, kes ei saa end vaktsineerida lasta või tulevad piirkonnast, kus lokkab võltsitud tõendite tootmine. Selliste juhtumite tõhusaks lahendamiseks võiks Eesti võimudel praegusest rohkem õigusi olla küll. Ei ole vaja kuudeks juriidilistesse vaidlustesse kinni jääda.

Praegu oleks rangem koroonakontroll õigustatud Vene piiril, aga EL-i koroonapassi pole küll vaja lisanõuetega devalveerida.

Teisalt – kui antakse suuremad õigused koroonaproovi nõuda, pole õige nende rakendamisega liialdada. Praegu oleks see õigustatud Venemaa puhul, kust toodi möödunud nädalal Eestisse 32 haigusjuhtumit ehk 66% Eesti „koroonaimpordist”, aga Euroopa Liidu piires reisimist pole küll praegu vaja jälle piirata. Euroopa Liidu koroonadigitõendiga peab saama vabalt ja mugavalt Euroopas ringi liikuda.

Deltatüvesse ei tohi kerglaselt suhtuda, aga paanikaks pole põhjust. Andmed näitavad, et Euroopas kasutatavad koroonavaktsiinid kaitsevad tõhusalt praegu levinud uute viirustüvede eest. Näiteks Suurbritannias on nakatumine küll tõusuteel, aga hospitaliseerimine ja suremus mitte. Kuna vaktsineerimisest on abi, on mõistlik, et see annab inimestele tagasi ka reisivabaduse.