KGB kadus, aga seal töötanud inimesed jäid. Nad olid pikka aega teeninud Nõukogude Liitu ning saavutanud seal erilise positsiooni. Ja nüüd korraga leidsid nad end hoopis teisest maailmast.

Baltimaade KGB-laste saatus kujunes erinevaks. Mõni pühkis siinse tolmu jalgelt, mõni asus uue riigi eriteenistustega koostööd tegema, mõni tappis end ära. Need, kes jäid ellu, on nüüd juba üsna eakad inimesed. Mõni neist varjab oma minevikku ja mõni, vastupidi, uhkustab sellega. Pole mingit seaduspära…

Danila Privalov (lavastuse dramaturg): “Kui ma 12 aastaselt vaatasin „Tähesõdu (Star Warsi)“, tabasin end mõttelt, et vaatan situatsioonile vaid ühelt poolt. Sa vaatad „Surma tähte“, näed Darth Vaderit, sulle öeldakse – nad kõik on seal halvad. Ja me kardame neid. Aga nii huvitav oleks ju näha filmi sellest, kuidas elavad inimesed „Surma tähe” pardal. Nad ju ka mõtlevad seal midagi.

Muretsevad, räägivad millestki. Darth Vader ju ometigi tunneb midagi. Kogu elu olen ma igalt poolt kuulnud, et KGB – see on midagi hirmsat. Küllap just nimelt sellepärast olengi tahtnud aru saada selle „hirmu” keemiast. Seda, mis sinus hirmu esile kutsub.”

Näidendi «Человек из КГБ» / Keegi KGB-st kallal töötas rahvusvaheline autorite tiim – venelased leedulased, eestlased, lätlased. Kõik oleme sama põlvkonna inimesed: sündinud 20. sajandi lõpus, mis tähendab, et kogu nõukogude ajalugu on neile vaid tükike minevikust. Lavastustrupp püüdis erinevatest riikidest leida KGB kaastöölisi ning nendega võimalikult ausalt rääkida. Huviks oli mõista, mida arvavad need inimesed sellest ammusest ajast nüüd, kui kõik on muutunud – kui 20. sajandi on välja vahetanud 21. sajand ning midagi olnust pole võimalik tagasi tuua. Mis juhtus nende inimestega muutuste keerises? Kuidas nad toona muutusi tajusid? Millised järeldused peame sellest loost tegema ja kas neid järeldusi üldse on vaja teha?

Lavastaja Dmitri Jegorov (RUS), dramaturgid Danila Privalov (RUS), Andres Popov (EST), Alexandr Špilevoj (LT), Dan Jeršov (EST), kunstnik Konstantin Solovjev (RUS), videokunstnik Natalja Naumova (RUS), helikujundaja Marten Kuningas, valguskujundaja Meelis Lusmägi, mängivad Ivo Uukkivi, Henrik Kalmet, Helgur Rosenthal ja Martin Kõiv.