Nädala esimesel tööpäeval ilmus Kaire Uuseni kolumn, milles ta soovitas tuua poliitikasse rohkem tarku ja oma elualal läbi löönud inimesi nende oskuste ja teadmistega. Kommenteerijad arvasid sellest nii ja naa.

lähtru mõisa tallipoiss: „See on naiivne, väga naiivne ootus, et kuskil on need õiged, targad ilusad ja ausad ning vaja need õigele kohale aidata ja siis jõuab kosmiline õnn eestlase õuele. Tõde on, et on need, kes on sest teisi pole. Oleme väike maa ja rahvas ning pole vaja kuskil pilvekestes unistada.”

Thanos: „Meil peaks poliitikas olema nõutud teadlaste kvoot. Haritusega inimesi on kah vaja. Neist poliitikutest pole pooled üle 100 raamatu elus lugenud. Veerand on vast 1000 raamatuna jõudnud.

Seal ülal kirjutab keegi sm. Ungern, et kriitika ja kahtlemine ei ole lubatud, aga teadus just kriitika ja kahtlemise naja seisab.

Rumalust, ignorantsust ja lauslollust teadusega välja ei peksa, küll aga annab teadlaste kaasamine ühiskonda võimaluse neil lollidel leida endale võrdluspunkt ning lollid ronivad oma kivi alla tagasi.
Enamasti ongi lollidel hirm teadlaste ees, et nad peavad oma lollust avalikult tunnistama.

Mina ei ole teadlane, küll aga olen ka mina loll. Ja isegi nii loll, et ma sooviks, et minust targemad meid karjataks. Täna see igatahes ei tundu nii.”

Mujalt: „Muidugi on vaja teadlase sõna esiletõstmist. Eestis pole siiski kõige olulisem juhuslike masspaljunduses lollustega võitlemine. Hoopis mõjusam on teaduslikult kaalutletud ja tugevalt finantseeritud valeinfo levitamine. Poliitikud võivad teha mitte kõige paremaid otsuseid, näha teadlaste soovitusi, aga pidada vajalikuks täita rahva mujalt manipuleeritud soove. Rahvas on valija, poliitik tahab tagasi valituks saada. Mitte häirida enamust oma (teadlaste) tõega.”

Teisipäev, 27. juuli

Teisipäeval pesti Eesti spordilt maha viimaste aastate häbi ja skandaalid ning spordipublik võis siiralt rõõmu tunda epeenaiste tippsaavutuse üle Tokyo mängudel. Rõõmustasid ka kommenteerijad.

kuuse-aksel: „Supper! See on selle ala suurim saavutus ja praktiliselt maksimum, mis selles vallas olla saab. Meenutan, et ei Tširkova ega Zažitski, kes on meie olümpiamedalistide hulka arvatud, pole Eestist pärit ja esindasid olümpiaajal Eesti NSV spordiklubi (Dünamot?). Zažitski ei jäänud Eestisse elamagi, vaid sõitis siit kohe ära. Nii, et Tokyos tehti meie vehklemisajalugu! Tublid!”

kk: „Tegin just arvuti lahti ja milline ilus/rõõmustav uudis. Mul tuli kananahk ihule. Istun ja lihtsalt nutan. Väike riigike olümpial ja näete, mida teevad meie tublid sportlased. Kallistan teid kõiki ja rõõmustan koos teiega! Suur aitäh teile!”

Vibu: „Väga tublid neiud, treenerid, taustajõud ja toetajad. Eriliselt soovin tänada Irinat, kes võitis oma esimese medali 2002 aastal ja nüüd oma 14 medali, olles ise 41 aastane. Külmalt nn pingilt tulles teha 3:2 on super tulemus. Sügav kummardus temale. Elagu Eesti.”

DARK KNIGHT: „Embrichi üle ka hea meel, 40selt - paduviimane võimalus - tuua OM-ilt ära see ainumas karva medal, mis OM komplektist puudu ja tuli ära, kusjuures andis ka oma ausa panuse ja seda finaalis, mitte kusagil nõrgemate vastu pikas eduseisus. Nüüd on pinged maas - kõigil - koondisel, eesti koondisel üldse ja minusugustel kiibitsejatel kah - seda ka muud olümpiat ja tulemusi silmas pidades.”

Kolmapäev, 28 juuli

Nagu roimar vanaeide voodi on Kaja Kallase valitsusse roninud vaktsiini-eitaja (muidugi väga light-formaadis) kultuuriministri Anneli Oti näol. „Uskmatuks Toomaks” kehastunud Ott väisas kesknädalal Delfi programmi „Vilja küsib”, et tutvustada oma programmilisi seisukohti. Muuhulgas teatas minister, et pole viroloog ja ei tea see tõttu kas kogu sellest vaktsineerimisest on tolku või ei. Kommentaariumis kostus Oti soolo peale nii pahameelt kui ka rõõmukilkeid.

ded dõmohod: „Selline pööre ei tuleks Santa Barbara stsenaristidele ega Toomas Kirsilegi pähe, et Kallase valitsuses on ehtne COVID-dissident! Ja mida Kallas ning reformikad teevad? Istuvad tasa, sest nende ainus eesmärk on ära istuda kuni riigikogu valimisteni, vaatamata kõigele sellele plämale, mida nad veebruari algul paatosega ajasid (riik vaja peale Lähtru mehi korda teha, Isamaa vajab päästmist jne). Kaja Kallase, Jürgen Ligi, Michali jt keel asub sel nädalal istumisorgani poolte vahel...”

Allan Meriküla: „Kurb on tõdeda aga vaadates kogu selle koroonaaja riigipoolset kriisikommunikatsiooni, vastuolulisi sõnumeid, üksteisele vasturääkimisi, pidevaid suunamuutusi jne, siis tegelikult võib Anneli Otist inimlikus võtmes aru saada. Mis aga ei tähenda, et tema käitumisest valitsuse liikmena võiks samuti aru saada. Valitsuseliikmena on tema sõnumite vastu avalikkusele kõrgendatud huvi ja nõuded, iga kord tuleb hoolega läbi mõelda mis sõna lendu läheb sest tagajärjed võivad olla kohutavad.”

Medulla: „Selle loogika järgi võib valitsus laiali minna. Keegi neist pole saanud koolis haridust, nimega minister!”

doktor ullar: „Kus on Anneli Ott viimased 1,5 aastat viibinud? Muust kui vaktsiini vajalikkusest polegi alates pandeemia algusest peale räägitud ja rääkinud pole põhulõuad Lobjakas ja Kiisler või Paris, aga lugupeetud teadlased ja arstid. Saatke sellele vaesele inimesele kiiresti paar Lanceti linki, las loeb läbi!”

Neljapäev, 29. juuli

Järgmine nädal toob uued piirangud, sest pandeemia ei puhka suvelgi. Maskid tuleb esmaspäevast jälle bussis-trammis ette panna ning suveüritustel küsitakse vaktsiinipassi. Kommentaariumis tekitas see uudis vastakaid tundeid.

üksjalgraudsaar: „Absurd. Koroona kogub hoogu ja Kaja Kallas on väsinud ja puhkab. No on lasteaed, sügis tuleb, vaja on valmistuda uueks laineks ja peaminister ning teised topised on kadunud, kardavad, et muidu jääb puhkamata. Mis kuradi riik see on?”

siimu vuntsid: „Suve algul piiranguid ei kehtestatud, mullu olid kõik üritused keelatud ja kellelegi ei tulnud pähe isegi küsida inimestelt tõendit vaktsineerimise või antikehade olemasolu kohta. See on nagu iga aasta tuleb talv meie ametnikele suure üllatusena. Üldse ei kahtle, et sügisel ja talvel on jälle kõik kinni ning maskides; Eesti nakatumiste Euroopa TOPi esirinnas ning „maailma parim valitsus” eesotsas Kaja Kallasega kehitab õlgu nagu praegu Lanno ei tea kuidas rotid Terviseameti vaktsiinilao rivist välja lõid!”

saunamees ants: „Maski kasu-kahju pole ühene. Et sest oleks tolku peaksid inimesed seda õigesti kandma, iga paari tunni tagant vahetama, nagu arstid-õed seda teevad. Aga enamiku jaoks on see liiga keeruline. Pigem on praegu ainus põhjus, et valitsus saab näidata, et midagi on tehtud.”

Reede, 30. juuli

Eestis veereb presidendivalimistevanker ikka edasi ja pole välistatud, et hetkel ainus reaalne kandidaat EKRE Henn Põlluaas saab varsti seltsi teaduste akadeemia presidendi Tarmo Soomere näol. Kommentaariumis leidus sel teemal väga erinevaid arvamusi.

Artur Kurk: „Iseenesest on ju merejumal Soomerel kõik olemas, et olla president: talle meeldib hüpata tribüünile ja hakata ennast kiitma, ta on juba elukogenud ja ülikoolis puutunud kokku igasuguste intriigidega. Kuid ausalt öeldes, hakkas ta oma eputamisega nii vara sel aastal pihta, tervelt pool aastat enne teisi, nii et hirm on, et kui saab ta ka presidendiks, siis tüütab ta peagi kõik ära. Äkki Ratas vaatab veel veidi ringi? Kuu aega on veel aega.”

Külahull: „Oleks nõus isegi maksma, et näha Tarmo Soomere ja Henn Põlluaasa presidendi debatti.”

Allan. allan.home@mail.ee: „Aga keda see Presidendi seisukoht üldse huvitab: võimu tal ju pole. Samasugune põhulõug nagu Delfi kommentaarium.”

R: „Kas rahvas ei peaks valima kes saab presidendiks? Mitte, et kedagi valida oleks, aga demonkraatia ikkagi.”

Tomas: „Igati väärikas mees, kuid kas ta ikka on presidendimaterjal? Häid ja võimekaid teadlasi ei tuleks nende töö juurest ära tuua. Mu meelest teadlasena toob ta Eestile rohkem kasu, au ja kuulsust kui presidendina.”

oeh: „No siis hakkab tulema seda kliimasoojenemise juttu igapäevaselt söögi alla ja söögi peale. Parem saagu siis juba Põlluaas.”