Uue kiirendiprogrammi raames testivad metsanduse idufirmad koostöövõimalusi piirkonna suurima metsamajandaga, et arendada ühiselt läbimurdelisi uuendusi metsanduse valdkonnas.

„Kui seni oleme keskendunud ettevõtte-sisesele innovatsioonile, siis komplekssemate ja interdistsiplinaarsemate väljakutsete esile kerkides on jõudnud kätte aeg, kus parimaid lahendusi saame leida koos masinõppe, sensorite, robootika, kauguuringute ning muude tehnoloogiavaldkondade spetsialistidega,“ sõnas Anita Bērzkalna, aktsiaseltsi Läti Riigimetsad arendusjuht.

“Ilma georuumi informatsioonisüsteemideta, droonideta ja digitaliseerimiseta ei oleks meil võimalik efektiivselt juhtida 1,6 hektari suurust metsamaad,” lisas Bērzkalna.

Programmi kaudu soovib Läti Riigimetsad kiirendada digitaalset revolutsiooni Baltikumi metsamajanduses, tõstes tehnoloogia kaudu metsade jätkusuutlikkust. Koostöös Startup Wise Guys’iga on aktsiaseltsi eesmärk tuua kokku piirkonna innovaatiliseimad metsandustehnoloogia tooted ja lahendused, et tõsta esile valdkonna potentsiaali ning leida arenduspartnereid.

„Metsamajandus on Balti riikide suurim tööstusharu ning olles maailmas tuntud tehnoloogiariigina tuleb ka Eestis innovatsioon üle kanda valdkondadesse, millel on suur potentsiaal tulevikus meie ökoloogilist jalajälge vähendada,“ kommenteeris Startup Wise Guys kaasasutaja Herty Tammo.

SilvaTech on 8-kuuline tasuta hübriidprogramm, mis sisaldab tegevusi nii internetis kui ka kohapeal. Programm on jagatud nelja faasi ideede genereerimisest turuvalmis lahenduste loomiseni ning sisaldab ürituste seeriat, sealhulgas töötoad, koolitused, kohtumised mentoritega, häkatonid ning kasvukiirendi programm. Programm toimub Läti Riigimetsade ekspertide osavõtul ning mitmed üritused viiakse läbi valdkonnale omases keskkonnas. Kümme meeskonda pääsevad kiirendi lõppfaasi, kus läbitakse intensiivne tootearenduse ning ettevõtluskoolituse kava.

SilvaTech programm viiakse läbi Riias. Kandideerima on oodatud tehnoloogilised ideed ja idufirmad järgnevatest metsanduse suundadest: seemnekasvatus ja istutamine, üldine metsandus ja puuviljelus, mineraalsete materjalide kaevandamine ja tootmine, puhkus ja jahindus, georuumilised tehnoloogiad. Lahendusi oodatakse robootikast logistikani, mida on võimalik metsanduses rakendada.