7. septembril postitas Pärnu linnapeaks kandideeriv Keskerakonda kuuluv Andrei Korobeinik enda Facebooki lehe ajateljele, et valituks osutudes on plaanis tuua infotehnoloogiaõpe Pärnu koolidesse. Korobeinik kirjutas postitusse valimislubadusi loetledes järgneva: “... toome IT-õppe Pärnu koolidesse ja kolledžisse, …”

Täpselt kuu aega varem, 7. augustil, postitati Eesti 200 ametlikule venekeelsele Facebooki lehele pilt, milles lubati Narva linnas valituks saades algatada uute õppekavade sisseseadmist linna haldusalas olevates koolides. Pildil kajastus venekeelne lubadus, mille eestikeelne vaste on järgnev: “Teeme koostööd ja toetame arengut piirkonna kõrghariduses, samuti algatame uute haridusprogrammide avamist.” (Originaalis vene keeles: “Будем сотрудничать и поддерживать развитие высшего образования в регионе, а также инициируем открытие новых учебных программ.”)

EKRE Narva linna valimisprogrammis on lubadusena välja toodud idee toetada Narva kutse- ja kõrgharidusasutustes õppevõimaluste suurendamist. Veebilehele kirjutatud venekeelne väide kõlab eestikeelsena: “Soodustame õppekavade laiendamist Narva kutse- ja kõrgharidusasutustes.” (Originaalis vene keeles: “Будем содействовать расширению учебных программ в профессиональных и высших учебных заведениях Нарвы.”)
(https://narvaekre.ee/programma/)

Reformierakonna Saaremaa valla valimisprogramm lubab soodustada merega seotud õppesuundade laiendamist Kuressaare Kolledžis. Veebilehel on kirjas punkt: “Toetame mereharidusega seotud erialade ja teadusuuringute mahu suurendamist ning erinevate tehnoloogia ja ettevõtlusega seotud erialade õppimise võimalust Kuressaare Kolledžis.”

KONTROLL

Kontrollime, kas erakondadel on võimalik koolide õppekavades strukturaalseid muudatusi teostada ehk kas eelkirjeldatud väited on kooskõlas hea valimistava kriteeriumiga: “valimislubadused on seotud valitava esinduskogu pädevusega.”

Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse kohaselt on kohaliku omavalitsuse ülesandeks muu hulgas KOV haldusalas olevate haridusasutuste ülalpidamine, kuid mitte õppekavade loomine ja kinnitamine.

Kõrgharidusasutuste õppekorraldust struktureerivad kõrgharidusseaduse järgi ülikoolide ning rakenduskõrgkoolide juhtkonnad ja akadeemilised töötajad (vt Riigi teataja)

Seega ei ole esmapilgul tegemist valdkonnaga, mida kohalikud omavalitsused otseselt mõjutada saaksid. Siiski võib kohalikul omavalitsusel olla võimalus teha ülikoolidega vabatahtlikult koostööd, mille kontrollimiseks võttis Faktikontroll ühendust ka ülikoolide esindajatega. Täpsemaid selgitusi jagasid Pärnu kolledži direktor Garri Raagmaa ning Kuressaare Kolledži direktori asetäitja Veiko Viil.

Nii Pärnu Kolledži kui ka Kuressare Kolledži esindajad selgitasid, et kohalikul omavalitsusel on võimalik rahalise partnerluse kaudu suurendada võimalust uute õppekavade avamiseks, aga õppetööd puudutavad otsused ning õppekavade sisu otsustab haridusasutus. Kõrgharidust pakkuvad koolid peavad uute õppekavade avamise vajalikkust põhjendama tööjõuturu analüüsi ja õppesüsteemide pädevuse abil.

Seega on kõrgkooli õppekava kujundamine õppeasutuse, mitte kohaliku omavalitsuse võimuses. Kohalikul omavalitsusel on küll võimalus teha õppeasutustega koostööd, kuid ühelgi erakondadest ei ole otseselt õigust haridusasutustes uusi õppesuundasid avada.

OTSUS

Nii ja naa.

PROJEKTIST

Hea lugeja! Kui ka sinule jääb silma mõni valekahtlusega väide või vastuolu hea valimistavaga, saada see julgelt aadressile faktikontroll@delfi.ee.

Eesti Päevalehe, Delfi ja Eesti Väitlusselts 2017. aastal käivitatud Faktikontrolli projekti käigus jälgitakse, kuidas poliitikud faktidega ringi käivad. Väitlusseltsi juures tegutsevad faktikontrolörid jälgivad igapäevaselt poliitikute ja teiste arvamusliidrite meedias väljaöeldavat ning kontrollivad erinevaid esmapilgul kahtlust äratavaid või küsimusi tekitavaid väiteid.

Faktikontrolli KOV-valimiste eri eesmärk on kontrollida kohaliku omavalitsuse volikogu valimistega seotud väiteid, valimislubadusi ja väljaütlemisi, et tagada võimalikult faktipõhine ja valimistega seotud ühiskondlik arutelu.

KOV-eri kontrollid järgivad samu faktipõhisuse, läbipaistvuse ja erapooletuse põhimõtteid ning kontrolli protsessi nagu tavalised kontrollid. Projekti rahastab Aktiivsete Kodanike Fond.

KOV-eri kontrollidele antakse üks viiest hinnangust: eeskujulik, hea, nii ja naa, kasin, ja puudulik.
Valimiskontrollis hinnatakse ainult seda, kas väljaütlemised lähevad hea valimistavaga kokku, see ei soosi ega kritiseeri ühtegi erakonda ega maailmavaadet.