Arija Helmvee (20) on tiktokker. Viimase aasta vältel on ta aga korduvalt käinud maski- ja vaktsiinivastastel protestidel. Arija teeb omamoodi kodanikuajakirjandust, mis võiks silmad ette teha ka ajakirjanikele. Nimelt käib noor naine sündmustel kohal, riskib oma tervisega, küsib ebamugavaid küsimusi ja on harjunud rünnakutega, mis teda saadavad.

Roosabanaanike kevadisel "Seisame Eesti vabaks" maskivastasel protestil

Kevadel käis ta kohal Toompeal toimunud maskivastastel protestil, kajastades toimunut oma jälgijatele. Ta teatas sotsiaalmeedias juba siis, et teda pahandavad kõige enam valeväited, mida inimesed internetis levitavad.

Möödunud nädalavahetusel toimunud protestist tegi ta oma Youtube’i kanalile intervjuu, milles kaardistas seda, millised inimesed vaktsineerimise ja vabaduse vahele võrdusmärgi panevad. Ta uuris, miks inimesed vaktsiine kardavad, aga teevad näiteks suitsu. Samuti uuris ta, kas inimesed, kes vaktsiinide osas nõuavad valikuvabadust ka aborti või samasooliste kooselu toetavad.

Helmvee arvas, et võrreldes tavalise ajakirjandusega on temal oma tegutsemises rohkem vabadust ja see ongi tema "kõmu" põhjuseks: "Eks ajakirjanikud peavad ennast rohkem piirama kui mina. Mina saan lihtsalt käia ja küsida seda, mida ma tahan," sõnas ta.

Ta kuulas protestil osalejate mõtted küll ära, riputas need internetti, kuid maailmavaadet ei jaga. "Need inimesed levitavad seda hirmu, see on nii õudne. Nad ei tea, mida nad teevad arstidega ja haiglatega. Mu sõbranna õpib õeks, neil jäi praegu teooria õppimine poolikuks, sest terve ta kursus läheb haiglasse appi. Nad (protestijad laupäeval) said seal viie tuhandekesi kokku. Kas nad lähevad ka haiglasse appi, kui vaja on?"

Helmveele on edastatud poole aasta vältel hulgaliselt valesid, mida ta on püüdnud ka ekspertidega ümber lükata - näiteks salvestas ta intervjuu Regionaalhaigla arstiga, kes vastas Facebooki kommentaaridele. Vandenõuteooriatest on tal aga raske aru saada. "Kuidas saab keegi väita, et see vaktsiin on massihävitusrelv? Kui meid keegi püüaks hävitada, siis miks me alustame oma arstidest ja riigikogulastest?" mõtiskles ta.

Tema videote, tiktokkide ja säutsude põhjal rünnatakse naist palju. "See on nii ebaoriginaalne. Nad ründavad ainult mu välimust, ütlevad mulle krõhva," (Roosabanaanikese tunnus TikTokis on tema pikad kunstküüned) "enamus nendest on vanad mehed, kes kirjutavad lihtsalt labaseid asju. Need sõnad, kuidas nad ütlevad, et ma olen "loll luud" ei tähenda midagi. Oleks siis keegi sisuliselt ründaks videoid. Ütleks, mis ma halvasti teen, aga seda ei ole."

Tal on ka endal lähedasi, kes koroona vandenõuteooriate lõksu langenud. "Ma olen enda jaoks otsustanud, et ma ei suhtle nende inimestega enam kuni nad muutuvad. Seejuures polegi oluline vaktsineerimine, olgu või ärgu olgu, aga lihtsalt vastik ei tohi teiste vastu olla."

Arija peab seda, et tema videoid ja sõnavõtte koroonateemadel jälgitakse omamoodi auasjaks. "Mul on väga suur au, et mind võetakse ka tõsiselt. Just kui mõned vanemad inimesed tähele panevad. Inimesed nii ootavad, et keegi midagi ütleks ja teeks. Ma mõtlesin kunagi, kui ma selle kanaliga alustasin, et ma teen meigivideoid. Nüüd ma kaklen Jaanustega vabakal. See on hea influence."

Kuula saatest lähemalt, mida tähendab noorele naisele rünnakutega toimetulemine ja miks üldse peab ta seda tähtsaks.
Väljavõte Roosabanaanikese intervjuudest
Väljavõte Roosabanaanikese intervjuudest
Väljavõte Roosabanaanikese intervjuudest
Väljavõte Roosabanaanikese intervjuudest
Väljavõte Roosabanaanikese intervjuudest
Väljavõte Roosabanaanikese intervjuudest
Jaga
Kommentaarid