Koroonateemaliste artiklite kommentaariumi sulgemine on kaalutletud ja ajutine meede. Mingist piirist kasvab arutlev vaktsineerimise või piirangute vastane umbusk hüsteeriaks ja vandenõudeks, millel pole inimeste tõeliste muredega midagi pistmist.

Aga teeb kurvaks, et samal ajal ei suuda Facebook kontrolli all hoida eestikeelset provotseerimist ja inimeste hullutamist. Sel platvormil on lubatud justkui kõik, mis segab vaktsineerimist ja selle üle arutlemist. Debati nime all käib enesehävitajalik võidujooks.

Kes peaks Eestis selliste sõnavõttudega tegelema? Osa ühismeedia sisu on kogu maailma, nii USA kui ka Eesti-suguste väikeriikide mure. Vaktsiiniteemadel on Eesti võimetu Facebookis provotseerivate inimestega ja Facebooki kui platvormiga võitlema.

Eesti Päevalehe septembrikuisel koroonakonverentsil juhtis kasvustrateeg Indrek Saul minister Tanel Kiige tähelepanu sellele, et riigi kommunikatsioonifookus peaks olema ka sotsiaalmeedial, sest seal troonivad valed ja provokatsioonid, millele ei suuda vabatahtlikud aktivistid kunagi lõpuni vastu seista.

TOIMETUSE SEISUKOHT

Teeb kurvaks, et Facebook ei suuda eestikeelset koroonateemalist provotseerimist ja inimeste hullutamist kontrolli all hoida. Riigikogu, teie olete ainsad, kelle sekkumisel võiks olla tõsisem mõju. Tehke seda.

Eestis võiks ainult riigikogul olla jõudu ja mõju, et sotsiaalmeediahiiglasi manitseda või nendega diskussiooni otsida. Sest Facebookis leviv anarhia on kindlasti söönud vaktsineerimisusust palju protsente.

Meil võib olla tuhandeid arvamusi, palju tõdesid, toimivad vaktsiinid ja kohe Eestisse saabuvad esimesed koroonaravimid. Aga eesmärke on üks: me tahame normaalse elu taastumist. Võimalikult kiiresti, ja kui saab, siis ka võimalikult valutult.

Selleks on vaja uut käiku ja me ei räägi ainult sotsiaalmeediast, võib-olla vajab kogu koroonavõitlus värskeid nägusid ja retoorikat. Käsitleme senist õppetunnina. Aga kui me seda ei suuda, siis oleme oma vahepealse koha – maailma koroonaedetabeli mitmekordsed liidrid – ära teeninud.