"Paljudel on tunne, et kirjandusklassika on natukene igav, raskesti loetav ning kirjaniku muuseumis saab seal töötava tädi käest vastu päid ja jalgu, kui julged natuke häält teha," sõnas Vaino. Osalt ka seda müüti üritab projekt muuta.

Projekt toob autorite teostest vaataja/kuulajani kokku 19 videot, kus kolme minuti jooksul avatakse teose tausta ja kihistusi. Iga kirjaniku teostest valiti üks tuntud ja üks veidi vähem tuntud teos. Näiteks on nimekirjas Mati Undilt "Sügisball", aga ka "Ja kui me veel surnud ei ole, siis elame praegugi". "See viimane on väga huvitav romaan huvitavate kihistustega. Selle video tegemist nautisin vast kõige rohkem," ütles Vaino.

1x
00:00

"Videoid tehes mõistsime, kui kohutavalt vähe mahub kolme minutisse, kui tahad hakata üht romaani avama," lisas Vaino. Videoid saab vaadata siit.

Maarja Vaino meenutab, et kooliajal oli küll kirjandus tema lemmiktund, aga nii polnud see kaugeltki kõigil. "See on pigem illusioon, et omal ajal me kõik hullult lugesime ja tänapäeval ei loe keegi. Kuigi eks fakt on see, et keskendumisvõime on langenud, pikka teksti ei jõuta enam lugeda. Ning kui paluda noortel teksti ette lugeda, ei hääldata sõnu välja, puterdatakse, intonatsioonid ja rõhud on paigast ära. Kuulad ja saad aru, et see on eesti keel, kuid ei saa aru, mida sulle loetakse. Koolis võiksid olla ka lugemistunnid," sõnas Vaino.

Vaino soovitab lapsevanematel süveneda ka laste tunniplaani. Nimelt vaatab sealt vastu pilt, kus neli korda nädalas on lastel inglise keel, kolm korda vene keel ning kaks korda eesti keele tund. "Samas tuleb praeguses maailmas inglise keel uksest ja aknast, lapsed viibivad põhiosa ajast võõrkeelses keskkonnas ning võõrkeel saadakse selgeks niikuinii...".

Saate teises pooles annab Maarja Vaino ka kolm raamatusoovitust, nende seas nii vanu häid teoseid kui ka kaks äsja ilmunud kirjanduspärlit.

* "Tähtteose kiirkursuse" projekti panustasid Egle Adams, Indrek Aija, Malle Avans, Aimi Hollo, Tiina Kivits, Tanar Kirs, Hegely Klaus, Toomas Muru, Mari Niitra, Reelika Räim, Elle-Mari Talivee, Elmar Trink, Maarja Vaino, Kri Marie Vaik, Mari Vapper, Janek Varblas, Meeli Väljaots ja Erlich Lõwi.