Selline üleskutse lõi häirekella käima näiteks Telegrami portaalil, Uutel Uudistel, Vanglaplaneedil ning ka riigikogu liikmel Kalle Grünthalil. Väidetakse, et WHO on seotud biolaborite tegevusega Ukrainas ning üheskoos tehakse miskit “salajast”, mida nüüd püütakse kinni mätsida.

“Kas sellest võib järeldada, et WHO on Venemaa propaganda agentuur?” kirjutas oma Facebooki seinale vandenõusid levitav lehekülg Vanglaplaneet. Tolle postituse juures tekitas leheküljele kahtlusi see, et pole tõendeid, et Ukrainas oleksid salajased laborid, kuid samal päeval teatas WHO, et laborites olevad patogeenid tuleb hävitada.

Riigikogu liige ja EKRE poliitik Kalle Grünthal on samuti oma koroona vandenõudesse põiminud Ukraina teemasid. Möödunud nädalal käis Grünthal rääkimas “Pildiraadios”, mis nende veebilehe järgi on Kuressaare pereraadio.

Raadiosaates jutustasid oma vahel Grünthal ja Taimor Kunnberg sellest, mis hetkel toimub. Kunnberg on internetis oleva info kohaselt pastor ning teeb saateid kristlikkusse kanalisse TV7.

Grünthal väitis saates, et on kahtlane, et USA rahastab bioloogilisi laboreid Ukrainas. “Miks ei võiks need laborid olla Ühendriikide pinnal,” küsis ta vestluskaaslaselt. Muuhulgas pidasid Grünthal ja Kunnberg arutelu teemal, et mure biolaborite sattumisest Vene vägede kätte on kahtlane.

Kuidas on tegelikult?

Faktikontroll avaldas laupäeval ülevaate sellest, mis on üldse biolaborid ning mis eesmärki need Ukrainas täidavad. Meeldetuletuseks - bioloogilised laborid uurivad elusorganisme, seal hulgas viiruseid ja nende pahatahtlikke tekitajaid ehk patogeene. Ukrainas olevad biolaborid ei ole erinevad ning uurivad samu asju, mida mujal maailmas (1).

Puuduvad tõendid selle kohta, et Ukrainas oleks justkui salajased biolaborid, mis ehitavad biorelvi (2). Seda on kinnitanud ka president Volodõmõr Zelenskõi, Valge maja ja Pentagon (3). Tundub, et tegemist on pigem Vene propagandaga, mille lõksu inimesed kiiresti langenud on.

Näiteks Uute Uudiste artikkel ja Facebooki postitus mõlemad viitavad, et tegemist on "Joe Bideni administratsiooni tõttu" tekkinud olukorraga, kui tegelikult on USA kaitseministeerium aidanud Ukraina laboreid juba aastast 2005 (4).

Kui Ukrainas ei ole salalaboreid, siis miks kutsus WHO Ukrainat üles laborites olevaid patogeene hävitama?

Nagu mainitud, siis patogeenid on haiguse tekitajad (5). Neid uuritakse nii Ukrainas kui ka mujal maailmas, näiteks Eestis ja see on osa haiguste uurimisest. Kuid patogeenide sattumine valedesse kätesse (näiteks ilma vastava hariduse või kompetentsiga inimeste haldusesse) võib olla väga ohtlik. “See on nagu Pandora laeka avamine,” ütles Tartu Ülikooli viroloogia professor Margus Varjak laborite kohta (6).

Seda, miks USA rahastab Ukraina laboratooriumeid on samuti juba ära selgitatud. “See on täiesti tavaline praktika, et üks edasijõudnum riik aitab teist, et viimased saaks oma teadust edasi arendada,” ütles Varjak faktikontrollile. Näiteks Eesti laborite tegevust on rahastanud Norra (7).

Küsimusele “Miks ei võiks need laborid olla Ühendriikide pinnal?” on vastus lihtne - ka seal on laboratooriumid ja neid on palju. Lihtsalt, nagu enne mainitud, on tavaks edasijõudnumatel riikidel aidata vaesemaid. Seda tehakse selleks, et aidata avaliku tervise huvides meditsiiniteadusel areneda (8).

Otsus: Vale. Ei ole tõendeid selle kohta, et USA rahastaks “salalaboreid”. USA rahastab tavapäraseid biolaboreid Ukrainas selleks, et aidata järjele nende teadust, seda juba enne Joe Bideni administratsiooni. WHO kutsus üles Ukraina laboritel patogeene hävitama, sest need on ohtlikud - seda igas biolaboris. “Biorelvade” tegemine Ukrainas pole samuti tõestatud ning see liigitub Vene propaganda alla.

Jaga
Kommentaarid