Ent kiirus on Ukraina toetamiseks tähtis nii sanktsioonide kui ka relvade puhul. Kuna Vladimir Putin tahab sõjast 9. maiks mingitki Venemaa võiduna esitletavat tulemust välja ponnistada, võib just lähinädalatel minna taas lahti intensiivsem sõda. Euroopa kohus on muuta see Venemaale võimalikult raskeks ja kulukaks.

Kui Euroopa Liidus ei suudeta teha kiiret gaasi- ja naftaimpordi lõpetamise otsust, võiks anda vähemalt Venemaale teada, et edaspidi kantakse gaasi- ja naftaraha hoiukontodele, kust selle saab kätte pärast vägede Ukrainast välja viimist ja Ukrainale sõjakahjude hüvitamist. Venemaa on nüüdseks rikkunud kümneid rahvusvahelisi leppeid – küllap leidub viis nimetatud sanktsiooni juriidiliseks pühendamiseks.

EL-i viies sanktsioonipakett jäi lahjaks. Kiirus on Ukraina toetamiseks tähtis nii sanktsioonide kui ka relvade puhul.

Üks gaasi kõrval vähe tähelepanu saanud teema, mille puhul oleks nii ÜRO-l kui ka lääneriikidel põhjust kära teha ja Venemaale musklit näidata, puudutab Ukraina viljaeksporti. Ukraina arvel oli enne sõda umbes kuuendik maailma viljaeksporti, aga nüüd, kus Venemaa blokeerib Ukraina sadamaid, ekspordib Ukraina maismaa kaudu tavalisest kogusest üksnes väikse osa ja viljahoidlaid ohustavad pommirünnakud. Loomulikult tõstab see vilja maailmaturu hinda ja on vallandanud leiva hinna pärast rahutusi juba vähemalt kolmes arenguriigis: Pakistanis, Sri Lankas ja Peruus.

Teisisõnu, Venemaa sõda pole üksnes Euroopa probleem, sest ähvardab osa arengumaid näljahädaga. See tuleb Venemaasse leplikult suhtuvatele arengumaadele selgeks teha. Vene maailma ideoloogiast söönuks ei saa.

Jaga
Kommentaarid