Kytäjä Golf

Helsingist veidi vähem kui tunnise autosõidu kaugusel asub Kytäjä Golf. Eriti sobilikuks muutis Veiko kandidatuuri see, et tema kogemused golfiga olid seni viisakalt öeldes olnud pealiskaudsed, objektiivselt aga puudulikud. Jah, saatus oli talle mänginud kätte võimaluse proovida golfi Nintendo Wii peal, kuid vahetust kogemusest päris ehtsal golfimurul on see sama kaugel, kui kuu päikesest.

Fakt on ka see, et Soome ja golf ei ole mõisted, mis automaatselt assotseeruksid. Kui mõtleme sellest elitaarse maiguga spordialast kangastuvad meile peamiselt Hispaania päikselised väljakud. Kuid kes käinud see teab – pildi peal tundub pilvise taevaga harjunud põhjamaalasele kõik päikseline tohutult tore. Kohapeal viibides ning golfikeppi viibutades saab aga õige pea selgeks, et vahemereline põrgukuumus ei ole parim keskkond golfi mängimiseks. Tänavu suvel nii Soomes kui Eestis valitsev varasügisene seeneilm on aga selleks hoopiski sobilikum.

Veli-Pekka Hakala, oli lahkelt nõus Veikole päris reaalse, mitte enam virtuaalset, golfi tutvustama ning lasi end kohe rahvalikult Velluks kutsuda.

Vellu on erinevalt laialt levinud põhjamaisest stereotüübist väga avatud suhtleja. Lisaks
sellele on ta ka tõeline golfifanaatik, kes kunagi tulevikus ehk Soome golfi ka meistersportlasena maailmaareenile viib. Tema eeliseks on põhjamaiselt rahulik meel ning tõelise soomlasena varasemas nooruses hokitrennis saadud ramm.

Tasakaalukad soomlased juba teavad, et kõige mõistlikum on alustada algusest. Sellepärast alustas ka Vellu Veiko praktilist koolitamist harjutusväljakult. Iseenesest ei ole see üldse rumal mõte, eriti kui arvestada, et harjutusväljak on nagu millimeetrise muruga golfiväljak ikka, ainult midagi valesti teha on seal küllaltki raske.

Ei tea, kas see oli tingitud kogemusest Wii’ga, või millestki muust, kuid esimese asjana soovis Veiko hakata palle lööma võimalikult kaugele ja kõrgele. Vellu oli aga teist meelt öeldes, et tark on kõigepealt pall lähidistantsilt auku saada ning alles siis kõrgemale ja kaugemale tõusta.

Teooria on tore ja ega palli auku löömisel paari meetri kauguselt ka loogiliselt mõeldes midagi üle mõistuse ei ole. Kui peab aga käes hoidma golfikeppi, mis tundub esmapilgul küllaltki veider riistapuu, siis ei ole see üldsegi nii lihtne. Isegi kui palli tabada, siis kipub see veerema liiga kaugele ning üldse mitte selles suunas, kuhu vaja oleks. Nagu elus ikka! Eks see ongi see
miski, mis teeb golfist armastatud spordiala, sest see ei ole mitte lihtsalt palli kõksimine keppidega vaid kogu keha kontroll selleks, et pall ikka õigesse kohta jõuaks.
Kavalpeana otsustas Veiko teha Vellule ettepaneku ühiseks mõõduvõtmiseks. Kuid nii, et Vellu silmad on kinni seotud. Vellu oli sellega loomulikult nõus ning kokkuvõtvalt võib öelda, et ei võitnud mitte Veiko vaid sport!

Tunnid golfiväljakul möödusid kui imeväel. Vellu näitas igasuguseid trikke – seda kuidas ta lööb palli sadade meetrite kaugusele ja palju muud, kuid ta põhisõnum oli lihtne – kui soovite mängida golfi tõeliselt heal väljakul ja sobilikus kliimas, siis tulge Kytäjäle. Kusjuures lisaks suhtelisele lähedusele ei ole see üldse kallis – päev maailmatasemel golfimurul maksab 50 – 100 eurot, mis on paljude lähiriikide hinnataset arvestades küllaltki soodne.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et golf on vägagi füüsiline sport, mis annab täitsa tunda peale paari tundi golfimurul. Loomulik on, et peale füüsilist värskendust soovis oma osa saada ka Veiko vaim. Sellepärast võttiski ta kätte ja sõitis Lahtisse, et tutvuda ühe teise šoti rahvusliku “spordialaga”.

Teerenpeli viskiköök Lahtis

Lahti assotsieerub meile pigem legendaarsete suusahüppetornidega. Kuid lisaks sellele
peidab ta endas ka üht paljudest Soome hästi varjatud saladustest – nimelt asub seal Soome esimene päris oma viskiköök, millest tuleb igal aastal 40.000 liitrit kõrgekvaliteedilist kesvamärjukest, mis on küllaltki aukartustäratav kogus!

Asub see viskiköök otse Lahti kesklinnas, igati soliidse Teerenpeli restorani keldrikorrusel. Teerenpeli viskiköök, kus samanimelist viskit toodetakse, on soliidne koht, kus igale külas-
tajale tutvustatakse viskitootmise saladusi.

Veikot tervitas lahkelt punase näoga selle viskiköögi rajaja Anssi Pyysing. Ta on viskisõber, kes lihtsalt mekutamise asemel otsustas veidi vähem kui kümme aastat tagasi koos oma abikaasaga ühe maailma põhjapoolsema viskitootmise oma restorani keldrikorrusele püsti panna. Ning nägu ei olnud tal punane mitte liigsest viski mekutamisest, ehk peenemalt öeldes degusteerimisest, vaid sellepärast, et Veiko külaskäigu ajal oli parajasti käimas viski destilleerimine. Mis tähendas ka seda, et keldris valitses tõeline suvekuumus.

Teerenpeli viski muudab eriliseks mitu nüanssi. Kohalikule majandusele on kindlasti oluline see, et kogu tooraine, mida viski tootmiseks kasutatakse tuleb sealtsamast Soomest, mitte kaugemalt kui 150 kilomeetri raadiusest. Veelgi erilisem on aga see, et napi 1400 eurose investeeringu eest saab igaüks, kes legaalses eas, endale päris oma viskivaadi soetada, milles sada pluss liitrit head kvaliteetset jooki paar aastat küpseb. Selliseid personaalseid vaate on Teerenpeli viskiöögi keldris laagerdumas juba sadu ning kui mõnel lugejal peaks tekkima soov samuti endale isiklik viksivaat saada, siis kindlasti on Lahti lähim koht, kust midagi sellist hankida. Väärt viskipudeli saad aga Tallink Shuttle’i pardalt.

Viski tootmine on muidugi tore ja põnev protsess, kuid kõige olulisem on ikka see õige mekk. Nii istusidki Veiko ja Anssi laua taha ja lasid
erinevatel Teerenpeli viskisortidel hea maitsta – prooviti nii toorest vedelikku, mis vaati läheb kui ka nii kolm, kuus, kui üheksa aastat erinevates vaatides laagerdunud märjukest. Veikole väga meeldis!

Kui sina, armas lugeja, tahad samuti kogeda teistsugust Soomet, siis tea, et sind ootavad üle lahe lisaks kõigele muule toredale ka lahedad golfiväljakud ja elitaarsed viskiköögid. Juba järgmisel nädalal lähme aga Veikoga ülivingesse seiklusparki ja ehk juhtub temaga veel mõni teine seiklus, sest seiklused ei hüüa tulles. Eriti siis, kui teistsugune Soome kutsub!

Broneeri oma reis tallink.ee

Jaga
Kommentaarid