Propagandat uurinud inimesena saan öelda, et tegemist on suurepärase võimalusega parteile levitada maksumaksja raha eest oma sõnumit nii, et allikas on usaldusväärsem, kui erakond ise. See on selline klassikaline mudel, kus luuakse kõrvale üldsuse jaoks pigem sõltumatumaid kolmandaid isikuid, kes võtavad ja edastavad erakonna sõnumit.

Neid sihtasutusi on võimalik kasutada enne valimisi fooni loomiseks. Kui on tegemist otseste erakondade sihtasutustega, kes saavad raha riigieelarvest konkreetse kirjena, siis sellisel juhul võiks see summa ka valimiskuludesse minna.

-Kas see on juhuste kokkulangevus, et see nüüdseks juba kurikuulsaks saanud eelnõu jõudis avalikkuse ette enne elamislubade skandaali vaibumist?

Ma ei usu eriti palju juhustesse. Sellise asja tegemine siis, kui on parasjagu skandaal üleval ning jõulud tulemas, on täiesti täiesti tavaline poliittehnoloogiline käik. Kui spekuleerida, siis sellega oleks võidud välja tulla nii või teisti, sest jõulueelsesse aega, kui toimub ka riigieelarve arutelu, saab matta väiksema skandlaaliväärtusega teemasid.

-Kõik parlamendiparteid on haruldaselt üksmeelsed DASA eelnõu osas. Kas IRLi elamislubade skandaali vaigistamine võib olla siinkohal usutav?

DASA eelnõuga ei varjata IRLi skandaali, vaid hoopis IRLi skandaal varjutab seda. IRLi skandaal on avalikkuse jaoks igal juhul suurem skandaal ja sündmus, kui see, et erakonnad üritavad endale kõrvalt raha juurde teha.

-Ettepanek maksumaksja raha eest hakata ülal pidama „demokraatia arendamise sihtasutusi” on arvestatava meediapeksu osaliseks saanud, kas selle mõjul võivad poliitikud eelnõu osas kõhklema hakata?

See mõjutab otsuseid väga vähe. Tegemist on otsesõnu erakondade oma rahaga, kui vaadata millistele sihtasutustele mõeldakse. Sellistel asjade puhul ei lasta end tavaliselt segada mõnest kriitilisest artiklist. Kriitilised artiklid ilmusid ka siis, kui tehti see seadus, mille alusel praegu erakonnad riigieelarvest raha saavad. Sellest hoolimata tehti seadus rahulikult ära.

-Parteid näevad, et kui DASA eelnõu vastu võetaks, tähendaks see neile otsest rahalist kasu?

Juriidiliselt ei saa nii öelda aga parteid näevad, et see võimaldab muuta nende sõnumi levitamise efektiivsemaks ja võib aidata ka erakonnale seeläbi raha säästa.