Soome, Eesti, Läti ja Leedu politsei ja piirivalve juhtkonna esindajad kohtusid, et arutada ebaseadusliku immigratsiooni suurenemiga seotud küsimusi ja probleemide ennetamise meetmeid. Baltimaid ja Soomet see nähtus praegu ei mõjuta, kuid me peame olema valmis tegutsema ja ennetama. Arutasime ka seda, mis toimub teiste Euroopa Liidu riikide nagu Saksamaa ja Rootsi piiridel.

Kas kohtumisel pandi põhirõhk Lähis-Ida poolt tulijatele? Või hoopis Kaug-Idast, näiteks Vietnamist saabuvatele illegaalsetele immigrantidele?

Me räägime siin tõesti kahest eri asjast, millel tuleb selget vahet teha. Meie, kolme Baltimaa jaoks oli fookus Vietnamist tulijatel, sest see mõjutab meid praegu otseselt. Kuid ennetusmeetmetest rääkides võtame arvesse ka Balkani ja Vahemere marsruuti. Infovahetus peab olema igal juhul efektiivne ja kiire. Vahejuhtumid, inimesed, organisaatorid, vahendajajad peavad olema kõigile teada. Praegu räägime küll konkreetselt Vietnami migrantidest, kuid peame olema valmis tegutsema ja infot vahetama ka võimalike Balkani smugeldajate kohta. Oleme palju aastaid sellist koostööd teinud, kuid viimase aja sündmuste valguses on seda nüüd ilmselgelt vaja intensiivistada.