Kui varem rõhutas Bella oma loomingus viinavõtmise ja seksi teemat, siis nüüd on ta teinud kannapöörde, otsides inspiratsiooni loodusest. Ta nimetab oma uut, esialgu kolmest palast koosnevat programmi Vormsi plokiks, sest just Vormsi saarelt on ta ideid ammutanud.

Bella ütleb, et ei aja oma uue projektiga raha taga. See on muusika, mis meeldib talle endale.

“Ma ei vaja enam suurt hulka publikut, olen selle kõik juba läbi elanud. Paljud pop- ja rokkartistid ajavad bändiga ühte rida, aga soolokarjääri tegema asudes avaldavad end hoopis uue tahu alt,” sõnab Bella, kes ei välista, et võib veel kunagi talle tuntuse toonud lugudega lavale ilmuda.

Kui suur on võimalus, et Onu Bella oma pööraste lavašõudega tagasi tuleb?

“Ma võin tagasi tulla iga hetk, kas või homme. Kõik sõltub sellest, millise eesmärgi ma endale sean. Eesmärk võib olla raha teenimine, aga ka soov lihtsalt midagi teha. Inimesed ilguvad, et ma võin ju comeback’i teha, aga ei saavuta enam kunagi varasemat menu. See on õige, aga keegi ei küsi, kas ma põen selle pärast. Äkki ma tahan ainult oma väljakujunenud fännkonnale midagi pakkuda.

Urgitsetakse ja parastatakse, et mu rong on läinud. Muidugi on läinud, aga ma andsin endale sellest aru juba siis, kui Bella projekti tegema hakkasin. Olin kursis muusikaliste kulgemistega ning teadvustasin endale, et need, kes sellise asjaga Eestis välja tulevad, eriti kauaks kandepinda ei leia. Paar hooaega, ja kriips peal, eriti neil, kes hästi laulda ei oska. Professionaalsed muusikud võivad aastaid tipus olla, kuid siinsetes tingimustes pole neilgi kerge. Nad peavad kõrtsi- või stuudiomuusikuteks ümber orienteeruma, mis on kurb.”

Urgitsetakse ja parastatakse, et mu rong on läinud. Muidugi on läinud, aga ma andsin endale sellest aru juba siis, kui Bella projekti tegema hakkasin.

Sind seostati omal ajal punkaritega.

“Minus pole kunagi protestimeelsust olnud, on olnud pelgalt soov teha klounaadi. Ma ei ole Villu Tamme ega oska öelda, miks mind punkartistidega ühte punti pandi. Kui oli ansambel Onu Bella ja Öörahu, siis osa liikmeid tahtis mingit protestiasja ajada, mina mõtlesin, et milleks. Sellepärast see kooslus laguneski.”

Kas sa kahetsed Bella-aegseid tempe?

“Kahetsen küll. Bella aeg on mulle tugeva miinuse ja tugeva plussi andnud. Paljud arvasid tol ajal ja arvavad nüüdki, et ma olengi selline, kellest ja millest laulsin. Mind seostati mu lavakujuga ning see on valusasti kätte maksnud. Pluss on see, et inimesed teavad, kes ma olen, kuigi jah, vahel on tuntus kurnav.”

Kui sul oleks võimalik uuesti alustada, kas teeksid midagi teisiti?

“Kindlasti. Pealegi on aeg edasi läinud ning need teemad, mis olid siis kuumad, ei loksuta praegu enam eriti kedagi.”

Paljudes sinu lugudes oli rõhk seksil. Mida sa arvad Tartu tüdrukust, kes kavatseb seksimisrekordi püstitada?

“Ma ei oska temast midagi arvata. Aga mind paneb hämmastama, et üldsus seda sündmust taunib. Seks kui inimese füsioloogiline tegevus on millegipärast tabuteemaks muutunud. Meil on pornokomisjon, aga pole komisjoni, mis keelaks filmid, kus tuhandeid inimesi jõhkralt maha notitakse.”

Kui palju on vanus su hoogu maha võtnud?

“Seoses vanusega on mu tegemistes teatud muutused ilmnenud. Ma ei tee enam mõtlematuid lollusi, teen samasugust pulli kui varem, aga tunduvalt rafineeritumalt. Paljud arvavad, et rock ’n’ roll on muusikute jaoks protesti avaldamise vorm. Ma natuke kahtlen selles. Eriti nende tegijate puhul, kes on väga head muusikud ning kes jätkavad hallipäiste taatidena ka siis, kui nende hiilgeajad on möödas. Kahjuks pole see siis enam kaup, vaid elitaarsele publikule mõeldud meelelahutus.”

Ma ei tee enam mõtlematuid lollusi, teen samasugust pulli kui varem, aga tunduvalt rafineeritumalt.

Miks on rokkartistid elupõletajad, kelle elustiiliga käivad kaasas üheöösuhted, droogid ja alkohol?

“Ma ei usu, et see kõigi rokkartistide puhul kehtib. Kitarri võtab kaela inimene, kes tahab pälvida tähelepanu, noh ma ei tea… Kui oleksin ise elupõletaja, siis ehk oskaksin vastata. Aga ma olen pragmaatiline inimene ega pea sellist lähenemist õigeks. Seks käib mul muidugi, droogidega kogemused puuduvad ning alkoholi tarvitasin viimati 25. juunil. Jõin siis ära neli senti valget viina mahlaga ja kogu lugu.”

Su lavalemineku üks põhjus oli kindlasti edevus, kas oled selle nüüdseks rahuldanud?

“Edevus – vaieldamatult, kuid olen selle rahuldanud. Nüüd on asi tööks muutunud. Skeem toimis nii: tegin algul pulli, väike edevuseuss oli sees kah. Siis vaatasin, et ohhohhoo, inimesed ostavad pileteid, toovad oma raha mulle. Mõtlesin, et mis ma niisama tola mängin, et sellega annab ka teenida. Asi oli vaja pappi teenima panna ja siis muutuski see tööks.”

Kui kaugele sa oleksid nõus minema, et oma karjääri taaselustada?

“Skandaale pole enam vaja. Ma olen teada ja tuntud inimene, sellest piisab. Eesti turg on nii väike, et siin pole vaja furoori tekitada. Mul on nimi olemas ning saan nüüd tegelda asjadega, mis mulle meeldivad.”

Praegu mulle mu töö meeldib, aga kolme aasta pärast ma seda võib-olla ei kinnitaks.

Oled olnud õpetaja, töötanud konservivabrikus ja lauljana karjääri teinud. Kas praegune töö Tartu Raadio muusikatoimetajana on sinu jaoks kõige õigem?

“Seda on vara öelda ja ma ei oska ennustada. Ilmselt vabrikusse konveieri taha ma tööle ei läheks. Praegu mulle mu töö meeldib, aga kolme aasta pärast ma seda võib-olla ei kinnitaks.”

Sa oled kogunud Mendelejevi tabeli metalle, kasvatad kodus arbuuse ja aprikoose. Need ei ole tavalised hobid.

“Ma ilmselt tahan üldisest massist erineda. See on minu elukeskkond, miks ma ei võiks neid asju teha. Ma kogun ka muusikat, mis on tavamaitsega inimese jaoks arusaamatu. Mind lihtsalt ei huvita Eiffel 65 või Sash!”

Käid aeg-ajalt Vormsi saarel Vormsi Ennu juures. Mida need käigud sulle annavad?

“Vormsi Enn on mu guru, meil on ühised huvid. Ta kogub puid ja põõsaid. Mulle meeldivad samuti taimed. Me oleme ka muusikaformaadis ühel lainel. Enn armastab IQ muusikat, jazzi näiteks, mis ei jäta mindki külmaks. Meil on ka sarnased gurmaanlikud huvid. Enn on äraütlemata vahva kamraad, temaga võib igal teemal vestelda. Käigud Ennu juurde on tervendavad, olen sealt tulles tükk aega kirjeldamatu laengu mõju all.”

Kas sa oled elult saanud, mida oled tahtnud?

“Loodan, et elu on veel ees ja et üht-teist on veel saada. Ma kindlasti kardan alateadlikult vananemist, kuid mul on taskus üks trump. Käisin kevadel kooli kokkutulekul. Nägin, et nii mõnestki kenast piigast on saanud vanamutt ning trimmis poistel on kõhud ette kasvanud ja pead kiilaks läinud. Mulle öeldi, et näen hea välja. Eks ma olen püüdnud end vormis hoida, näiteks käin ujumas.”

Kas sa eelistad aeglaselt vananeda või elada kiirelt…

“See küsimus on filosoofilist laadi, ma tõesti ei oska vastata.”