2016. on oluline aasta ka selle poolest, et möödub 10 aastat Maie Orava poolt ellu kutsutud Esimesest Eesti Meeste Tantsupeost ning 30 aastat esimesest Eesti folkloorifestivalist Viru Säru, mille üks idee autoreid on samuti Maie Orav. Tema kodukollektiiv, rahvatantsuansambel Tarvanpää tähistab aga 2016. aasta maikuus oma 70. juubelit.

Kõigi nende Eesti rahvuskultuuris oluliste tähiste juures on Maie Orav viibinud. Läbi aastate on ta olnud üldjuht mitmel üldtantsupeol ning olnud ka esimese Soome-Eesti tantsupeo üldjuht 2000. aastal. Tema ligi 60-aastase koreograaf-tantsupedagoogi karjääri jooksul on ta loonud ligi 100 omaloomingulist Eesti folkloorist pärit ainesest lähtuvat tantsu.
Orava Tantsupidu on üle-eestiline tantsupidu, millest võtavad osa nii segarühmad, naisrühmad, meesrühmad kui ka lasterühmad. Tantsupidu toimub 5. juunil Kuusalu valla staadionil. Tantsupeo repertuaari on valitud 30 parimat tantsu, mis on loodud aastakümnete jooksul. Lavastuse panevad kokku liigijuhid, kellega Maie Oraval koostöö kestnud juba alates esimesest meeste tantsupeost.

Maie Orav on enda loodud tantsude sündi kirjeldanud nii: Oma tantse luues olen teadlikult lähtunud Eesti pärimuskultuuri traditsioonidest, säilitades ja arendades algset pärandit ning leidnud, et ühises mõtestatud tegevuses ja liikumises on ürgset väge ja eestilikku omapära.