Eesti Vabariigi kodanikuna oli mul kurb lugeda, kuidas 159 inimest teie seast sunniti andma allkirju ühe presidendikandidaadi toeks pärast seda, kui kodanikud Villu Reiljan ja Edgar Savisaar korraldasid teie jaoks joomispeo. Veel valusam oli minu jaoks avastada, et juriidiliselt on justkui jälle kõik korrektne, sest valimiskomisjoni esimehe Heiki Sibula sõnul "kirjeldatud kohtumine valijameestega ei ole ebaseaduslik".

Tõsi küll, karistusseadustik kaitseb valijat hääle ostmise eest üksnes riigikogu, kohaliku omavalitsuse volikogu või Euroopa Parlamendi valimistel. Presidendi valimiste puhul käesolev säte ei kehti. Seega pöörduda politseisse ei ole mõtet, meil on lihtsalt sellised seadused. Aga minu õiglustunne ütleb, et midagi on Eesti riigis totaalselt valesti, kui riigipead valima usaldanud kodanikud meelitakse ühe või teise kandidaadi poolt hääletama õlle, viina ja lambalihaga.

Vahel on üldse tunne, et tegemist ei ole Vabariigi Presidendi vaid ülemnõukogu presiidiumi esimehe valimistega. Esiteks on kandidaat sama ja teiseks nagu "vanal heal ajal" jagatakse valimisruumi kõrval hääletajatele konserveeritud rohelist hernest, Bulgaaria paprikat ja viinerid "õige" valiku eest.

Ma ei ole nii rikas mees, nagu rahva teenrid Reiljan ja Savisaar, kuid ma luban vajaduse korral anda oma panuse, et tagada teie äraostmatuse. Nimelt ma teen välja igale Savisaare-Reiljani peol allkirja andnud valijamehele, kes avalikult lubab, et hääletab ikkagi oma südametunnistuse järgi, korraliku eestimaise lõuna. Menüü on tagasihoidlik, aga väga toitev: hernesupp, seapraad ja kohupiim rabarberikisselliga.

Head valijamehed!

Palun näidake rahvale eeskuju. Palun tõestage, et teid ei ole võimalik ära osta ja te teete oma valiku toetudes üksnes oma südametunnistusele. Palun ärge otsustage Eesti asju ainult oma kõhutäiele mõeldes.

Jevgeni Krištafovitš