Ammu pole ühtki valitsust algusest saadik saatnud nii palju pingeid. President Kersti Kaljulaid laskis mitmel ministrikandidaadil n-ö vaibale tulla ning küsitles neid mitte üksnes ametipädevuse, vaid ka väärtuste ja igapäevase retoorika asjus. Midagi sellist pole iseseisvuse taastanud Eestis varem juhtunud.

Riigipea kinnitas eile, et kaks päeva kestnud konsultatsioonid olevat hajutanud tema kahtlused. Kuid need olid tugevad. Eilses pöördumises nimetas president mitu korda oma õigust jätta ministrid ametisse kinnitamata, kui nad on ohtlikud Eesti julgeolekule või põhiseaduslikule korrale. Tänaseks käsutas ta kõigi kolme koalitsioonipartneri juhid korraga ajakirjanike ette, et nood kinnitaksid avalikult ühiste väärtuste eest seismist.

On erakordne, et uus valitsus peab kõigepealt kinnitama ühtsete väärtuste juures püsimist. Nüüd tuleb silma peal hoida, kas lubadust ka peetakse.

On tõesti erakordne, et valitsus peab alustama elementaarsete asjade ülerääkimisest. Paraku on ühe koalitsioonipartneri juhtpoliitikute sõnavõtud tekitanud sügavaid kahtlusi, et Eestit võib ähvardada euroopalikule väärtusruumile selja keeramine. Näiteks iseloomustab EKRE juhte rutiinne tõeväänamine. Sellele viitas ka president, kes pinnis EKRE juhti Mart Helmet tema väidete kohta, justkui rahastanuks Kõigi Eesti Laulu korraldamist müstiline süvariik. Helme ei osanud vastata. Kuid tema juhtimise alla mineva siseministeeriumi maine on juba kahjustada saanud.

Ilmselt läheb valitsusel sellepärast sisseelamiseks rohkem aega. Kolmandik koalitsioonist peab tegeliku töö kõrval nägema veel tublisti vaeva tõendamisega, et nad kavatsevad riiki edasi viia, mitte eeskätt institutsioone lammutada, nagu valimiskampaanias lubati. Kui nad seda teevad, on presidendi manitsused vähemalt asja ette läinud.

Tegelikult tuleks kiiresti hakata langetama selgeid ja jõulisi otsuseid. Osa praegusest eelarvest kulutati ära juba mullu ja ees terendavad kärped. Enamiku rahaliste valimislubaduste täitmise võib esialgu täiesti unustada.