Anatoli Flotov (31) tunnistati süüdi narkootikumide ebaseaduslikus käitlemises ja tapmiskatses ning ta peab kandma 12aastase vangistuse.

Andrei Pintšuk (30) tunnistati süüdi narkootikumide ebaseaduslikus käitlemises, tapmiskatses, mõrvas ja varguses. Talle mõisteti 15aastane vangistus.

Nikita Savenkov (28) tunnistati süüdi mõrvas ja avaliku korra raskes rikkumises ning ta peab kandma 12aastase vangistuse.

Aleksei Bajev (34) tunnistati süüdi varguses ja teda karistati üheaastase vangistusega, millest osa on ta juba ära kandnud eelvangistuses. Koos talle varem mõistetud ärakandmata karistusega peab ta nüüd kokku kandma 3 aasta, 6 kuu ja 22 päeva pikkuse vangistuse.

Ivanovile oli esitatud süüdistus ka kuritegeliku ühenduse loomises, selle juhtimises ja sinna liikmete värbamises ning Flotovile ja Pintšukile kuulumises samasse kuritegelikku ühendusse. Nimetatud süüdistustes mõistis kohus aga süüdistatavad õigeks, kuna puuduvad tõsikindlad tõendid selle kohta, et Ivanov oleks kuritegeliku ühenduse loonud ning Flotov ja Pintšuk oleks saanud sellest tulenevalt sinna kuuluda.

Samuti mõistis kohus Ivanovi õigeks talle esitatud mõrvale kihutamise ja sellele kaasaaitamise süüdistuses. Kohus leidis, et ka selles kvalifikatsioonis süüdimõistmiseks puuduvad vajalikud tõendid ning Ivanov ei saanud ette näha teiste süüdistatavate poolt toimepandud kättemaksu intensiivsust.

Lisaks mõistis kohus Savenkovi õigeks tulirelva ebaseadusliku käitlemise süüdistuses, kuna prokurör loobus nimetatud süüdistusest. Bajev mõisteti tõendite puudumise tõttu õigeks talle esitatud kuriteost mitteteatamise süüdistuses.

Samuti ei pidanud kohus tõendatuks Ivanovile, Flotovile ja Pintšukile narkootikumide ebaseadusliku käitlemise süüdistuses sisalduvat varalise kasu eesmärgi olemasolu.

Karistuste kandmise algusajad on Ivanovile ja Flotovile 1. oktoober 2009, Pintšukile 16. oktoober 2009, Savenkovile 26. jaanuar 2010 ja Bajevile 25. juuni 2010.

Menetluskulude katteks peab Ivanov tasuma üle 16 800 euro, Flotov üle 15 000 euro, Pintšuk ja Savenkov üle 20 000 euro ning Bajev üle 14 000 euro.

Mehed peksid ohvri raudtorudega surnuks

Süüdistuse kohaselt kolis Ivanov mõned aastad tagasi Ida-Virumaalt Tartusse, kus lõi kuritegeliku ühenduse narkootiliste ainete levitamiseks. Lisaks Ivanovile olid kuritegeliku ühendusega seotud veel ka Ida-Virumaalt pärit Flotov ja Pintšuk. Ivanov juhtis ja koordineeris süüdistuse järgi liikmete tegevust ning varustas neid narkootikumidega. Flotov ja Pintšuk seevastu vahendasid ja andsid narkootilisi aineid edasi teistele isikutele. 2009. aasta kevadest kuni sügiseni käideldi kokku vähemalt 10 kilogrammi amfetamiini ja 500 grammi marihuaanat.

Lisaks narkootiliste ainete käitlemisele nõudsid ühenduse liikmed narkootikumide eest võlgu jäänud isikutelt välja ka raha. Ivanov korraldas raha väljanõudmised ning Pintšuk ja Flotov käisid etteantud juhiseid täites võlgnikke nii moraalselt kui ka füüsiliselt mõjutamas.

Süüdistuse järgi kihutas Ivanov Pintšukki ja Flotovit kehalisele väärkohtlemisele. Kannatanut peksti 24. septembril 2009 Kohtla-Järvel Põhja allee tänaval.

Ühe võlgniku suhtes kihutas Ivanov Pintšukki ja Savenkovi süüdistuse järgi tapmisele ning sõidutas viimased 29. septembril 2009 kuriteopaigale Tartus Jaama tänaval. Pintšuk ja Savenkov peksid kannatanut raudtorudega pähe, vastu jäsemeid ja keha, põhjustades viimasele ülirasked hulgivigastused. Kannatanu suri järgmise päeva õhtul.

Ivanov on varem kriminaalkorras karistatud ühel korral, Flotov kahel korral, Pintšuk kolmel korral ning Savenkov ja Bajev kuuel korral.

Kohtumenetluse pooled saavad tänase otsuse vaidlustamise soovist teatada 7 päeva jooksul. Kui otsus vaidlustatakse, teeb kohus motiveeritud tervikotsuse 26. septembriks.